Diango – szybki sposób lokalnego poprawienia CSS i przetestowania w przeglądarce

0

Witam

Bardzo na szybko jedno pytanie, nie znam sie nie na Pythonie tym bardziej Diango ...

Oglądam tutoriale czytam poradniki i tam jest tak wszystko na około ze maskara, kiedyś wrócę i się tego pouczę... teraz jednak strasznie zależy na czasie i ...

Mam Diango - projekt w którym muszę poprawić tylko kwestie CSS - proszę o najszybszy i najprostszy sposób żebym mógł lokalnie ogarnąć, otworzyć to w przeglądarce w celu sprawdzania wyników tego co w tych CSS edytuje

mam nadzieje ze się tak da

Dzięki i pozdrawiam ;]]

0

Dzięki za odpowiedz, jednak potrzebuje pare bardzie ukierunkowujacych wskazówek. Przek kontaktem tu

  • Zainstalowałem pythona 3.6
  • pip zainstalowałem Diango co miałobyć dobrym znakiem ze Python działa
  • virtualwrapper tez zakoczony sukcesem
  • PowerShell - nie mam pewności bo tylko odpala sie cmd po instalacji i nie ma komunikatu

w commanderze Pythona wyswietla mi sie informacja o wersi jaką mam, mimo tego nie znalazłem w internecoe polecenia które nie zakończyłoby sie "SynataxError - Inwalid Syntax" (testowałem z $ i bez)
W CMD windowsowym dam mu python to niby jest >>> i wersja Pthona itp ale to samo, nie przyjął żadnego polecenia ... masakra ...

Właśnie jestem na etapie takim, że recznie rozebrałem Diango, zlokalizowałem wszystskie problemy w templatlach html oraz wszystkie style w CSS ale nie wiem jak to odpalić zeby sprawdzić czy działa hahahahhaha

Pozdro !!

0

Musisz w settings.py sprawdzić, czy jest localhost i żeby nie konfigurować normalnej bazy danych (MySQL, PostgreSQL) zmienić na sqlite.

Ja u siebie użyłem przełącznik DEBUG do tych rzeczy:

DEBUG = True

if DEBUG:
	ALLOWED_HOSTS = ['*']
else:
	ALLOWED_HOSTS = [u'cos_tam.pl', u'www.cos_tam.pl']
#...
if DEBUG:
	DATABASES = {
	'default': {
		'ENGINE': 'django.db.backends.sqlite3',
		'NAME': os.path.join(BASE_DIR, 'db.sqlite3'),
	}
}
else:
	DATABASES = {
	'default': {
		'ENGINE': 'django.db.backends.postgresql_psycopg2',
		'NAME': '***',
		'USER': '***',
		'PASSWORD': '***',
		'HOST': 'pgsql18.fgdl.net',
		'PORT': '',
	}
}
0

W całym projekcie nie ma settings.py, jest folder settings, tam są cztery pliki ale zaden nie zawiera frazy localhost

0

ale chyba ma ALLOWED_HOSTS ?

0

Mam nadzieje ze jesteśmy blisko rozwiązania, znalazłem pliki z konf tej bazy danych i mam plik z ALLOWED_HOSTS = ['*']

Podpowiedz tylko w jakiej konwencji mam uzupełnić scieżke do tego locala czy jak to wygląda

dzięki ;))

0

Z gwiazdką wystarczy.

Ale to niestety nie rozwiązuje Twojego problemu...

Do odpalenia aplikacji nie potrzebujesz power shella.
Python dziala w zwykłym cmd.

zazwyczaj się to robi komendą python manage.py runserver.

No i trzeba wcześniej zadbać o utworzenie tabel z modelu. Poszukaj jak się wywołuje makemigrations i migrate.

0

Znalazłem YouTuba, który omawia plik settings.py u mnie sie inaczej zanywa ale podobnie wygląda wiec zaraz chyba bede miał odpowiedz ;))

Yeeeaaaahhhhhhhhh ;))

Pozdrawiam i dziekuje (ale soać jeszcze nie idz... xD )

0

Przed migracjami upewnij się, że masz ustawioną bazę danych na SQLite, tak jak pisałem wcześniej.

0

co do tego polecenia to syntax error - invalid syntax

co do tabel zaraz sie zainteresuje, zonabze najpierw ten filmik z YT bo czyje ze tam ciś siekawego sie dowiem

0

File "<Stdin>", Line 1

Mam ten błąd przy absolutnie każdej komendzie, dlaczego tak? Co mi da Czytać 10 poradnik ogladać YT jeżeli okazuje sie ze mi nie przechodzi zadna komenta

0

Z tego co piszą https://stackoverflow.com/questions/13961140/syntax-error-when-using-command-line-in-python - próbujesz wykonać komendę dla pythona we włączonym interpreterze....

Musisz włączyć cmd.exe i na czysto pisać komendy, python manage.py ..., tylko wcześniej przejdź do katalogu z plikiem manage.py: cd sciezka/do/katalogu/.

0

Wow zadziałało teraz działają komendy, ale ok najważniejsze co mi potrzeba

Cała konfiguracja juz jest, mam projekt działający, gotowy skończony w katalogu diango na C\ ... ... ... ale chce go odpalić w chrome, co teraz?? Chce zobaczyc jak on wygląda, wydzieć zmiany podczas edycji ...

Wiec co musze zrobić??

0

Jak odpalisz python manage.py runserver to Ci się w konsoli pojawi adres, na który trzeba wejść, u mnie http://127.0.0.1:8000/
Tak długo jak nie zamykasz konsoli, ten serwer developerski będzie działał.

0

U mnie niestety nie, wypisuje mi całą liste plików z odniecieniem do lini - trase błędu

Pierwsza dotyczy lini execute_from_command_line(sys.argv) z pliku manage.py

0

Zamiast opisywac swoimi slowami co sie stalo - jeszcze nie majac o tym pojecia to wrzuc tutaj co Ci konsola wyplula i tyle. Inaczej nie pomozemy

0

Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Users\Orb>cd ..

C:\Users>cd ..

C:>cd diango

C:\diango>cd info

C:\diango\info>python manage.py runserver
Traceback (most recent call last):
File "manage.py", line 22, in <module>
execute_from_command_line(sys.argv)
File "C:\Users\Orb\AppData\Local\Programs\Python\Python36-32\lib\site-packages
\django\core\management_init_.py", line 371, in execute_from_command_line
utility.execute()
File "C:\Users\Orb\AppData\Local\Programs\Python\Python36-32\lib\site-packages
\django\core\management_init_.py", line 317, in execute
settings.INSTALLED_APPS
File "C:\Users\Orb\AppData\Local\Programs\Python\Python36-32\lib\site-packages
\django\conf_init_.py", line 56, in getattr
self.setup(name)
File "C:\Users\Orb\AppData\Local\Programs\Python\Python36-32\lib\site-packages
\django\conf_init
.py", line 43, in setup
self.wrapped = Settings(settings_module)
File "C:\Users\Orb\AppData\Local\Programs\Python\Python36-32\lib\site-packages
\django\conf_init
.py", line 106, in init
mod = importlib.import_module(self.SETTINGS_MODULE)
File "C:\Users\Orb\AppData\Local\Programs\Python\Python36-32\lib\importlib_i
nit
.py", line 126, in import_module
return _bootstrap._gcd_import(name[level:], package, level)
File "<frozen importlib._bootstrap="importlib._bootstrap">", line 994, in _gcd_import
File "<frozen importlib._bootstrap="importlib._bootstrap">", line 971, in _find_and_load
File "<frozen importlib._bootstrap="importlib._bootstrap">", line 955, in _find_and_load_unlocked
File "<frozen importlib._bootstrap="importlib._bootstrap">", line 665, in _load_unlocked
File "<frozen importlib._bootstrap_external="importlib._bootstrap_external">", line 678, in exec_module
File "<frozen importlib._bootstrap="importlib._bootstrap">", line 219, in call_with_frames_removed
File "C:\diango\info\settings_init
.py", line 3, in <module>
from .base import *
File "C:\diango\info\settings\base.py", line 6, in <module>
from django.core.urlresolvers import reverse_lazy
ModuleNotFoundError: No module named 'django.core.urlresolvers'

C:\diango\info>

0

No i masz błąd na samym dole, nie ma modułu django.core.urlresolvers.

https://stackoverflow.com/questions/43139081/importerror-no-module-named-django-core-urlresolvers

pipem zainstalowałeś zbyt nową wersję django, przydałoby się zainstalować starszą, jeśli chcesz zachować kompatybilnośc z wersją django na serwerze.

Np. pip install Django==1.8

0

Powoli zaczynam miec dość, goniąc za info ze stacka rozumiem ze nie ma juz takiego modułu w wersji 2.0. Tak na serio to architekture Diango znam na tyle ze nawet nie wiem co to moduł dokładnie ale ok... bez tego chyba Sobie poradze przy obecnym problemie. W każdym razie niby zostało to zdepresjonowane z 1.9 tyle ze w twj informacji do której prowadzi link nie ma nic o przypadku ->> django.core.urlresolvers.

Instalowanie nowej wersji pewnie przyniesie 10 innych problemów. Ale inaczej Skoro ja szud czejndz any imports na django.core.urls to nie ma problemu, tylko jak i gdzie to zrobić??

I tak na marginesie mniej ważne pytanie, rozumiem ze to tylko początek z Pythonem jest taki dziwny i skomplikowany ?

Dzięki

0

To nie problem z poczatkiem pythona tylko z twoim niechlujstwem bo nawet nie odpisaliles tutoriala z OFICJALNEJ strony Django. Nie wroze Ci przyszlosci.

0

Nom... tak to jest jak chcesz biegać, zanim nauczysz się chodzić :D

0

Spieszy mi sie z tym i działam równolegle tak na serio, czytam własnie dokumentacje ale tez pytam na forum. rzadko tak robie. Co do mojej przyszłości to jak na razie nie zanosi sie ze bede musiał w Pythonie wiecej działać. W każdym razie właśnie w dokumentacji zbliżam sie do rozwiązania chyba ...

PS. Mam 30 min pracy a około 6-7 godzin walcze z tym zeby móc zobaczyć czy wszystko działa, to nie niechlujstwo to zmęczenie i irytacja ... i jaeszcze raz zaznaczam chce a nawet musze to zrobić dzisiaj, od 4:00 jestem przed monitorem wiec czuje ze jeszcze pare godzin i wysiade... a tu taka sytuaca ;(

0

Odpowiadając na pytanie... Python jest spoko. Najlepiej jak stawiasz coś swojego od początku do końca. Raz postawisz Django na serwerze i potem nie musisz nic zmieniać.

Jednakże łatwiej jest utrzymać aplikację w języku nieskryptowym. Bo już na etapie kompilacji wiesz, że coś jest nie tak. Także do pracy lepsza będzie Java, czy C#

0
Spine napisał(a):

Odpowiadając na pytanie... Python jest spoko. Najlepiej jak stawiasz coś swojego od początku do końca. Raz postawisz Django na serwerze i potem nie musisz nic zmieniać.

Jednakże łatwiej jest utrzymać aplikację w języku nieskryptowym. Bo już na etapie kompilacji wiesz, że coś jest nie tak. Także do pracy lepsza będzie Java, czy C#

0
Arek Mikolajczak napisał(a):
Spine napisał(a):

Odpowiadając na pytanie... Python jest spoko. Najlepiej jak stawiasz coś swojego od początku do końca. Raz postawisz Django na serwerze i potem nie musisz nic zmieniać.

Jednakże łatwiej jest utrzymać aplikację w języku nieskryptowym. Bo już na etapie kompilacji wiesz, że coś jest nie tak. Także do pracy lepsza będzie Java, czy C#

Znam rodzine C, na codzien używam PHP, w dalszej części pewnie jest podobnie. Jak sie naucze Pythona to nie bede miał problemów, sam fakt ze dosyc łatwo by mi to przyszłoznając cos innego tez pewnie jest prawdziwy.

PRzeraża troche to wszystko w tych komanderach, ze zmiany wersji które potem nie pasują, instalacji wiecej niż to warte ...

Już wiem ze jak ogarne to to bede mial problem z bazą danych wiec fajnie jak to rozwiąze w dwie godziny, poptem jeszcze sie pewnie okaże ze z tym środowiskiem GIT tez nie współpracuje tak jak mi sie wydaje - następne dwie... ehhh

Ale dobra przeczytałem w oficjalnej dokumentacji o depresjonowaniu tych metod czy modeli juz nie pamietam jak to tu sie zwie. I jest napisane tak, że nadal nie wiem co zrobić

Jest napisane ze musze importowac reverse_lazy z django.urls --- no wowo dzisiaj to postawiłem, wiec taka podpowiedz nie jest jakas rewelacyjna

Napisz ktos jak dzieciakowi, pls

0

Zrobione, wiec co sie okazało ... tak tak nastepny błąd ... teraz wykryłem schemat jak to działa wiec może sobie poradze ... 30 min walki - potem pytam

0

W PHP masz większość modułów wkompilowane na start. Framework kopiujesz do projektu - w Pythonie też tak się da.
Serwer w Pythonie trochę trudniej skonfigurować, niż w PHP - chociaż mniej roboty, niż stawiać własnego LAMP (nie korzystając z gotowców, typu XAMPP).

Czemu GIT miałby nie współpracować?

Poza tym przykro to przyznać.... słabo googlujesz. Mając komunikaty o Twoich błędach, znalazłem rozwiązania (to z stdin i to z brakiem modułu).

0
Spine napisał(a):

Czemu GIT miałby nie współpracować?

Poza tym przykro to przyznać.... słabo googlujesz. Mając komunikaty o Twoich błędach, znalazłem rozwiązania (to z stdin i to z brakiem modułu).

co do GITa to tak tylko sobie powiedziałem xD
słabo googleuje pewnie tez, ale w wiekszości przypadków chodzi o to ze ja za bardzo nie rozumiem odpowiedzi - za dzien czy dwa gdzy już odpale ze dwa, trzy projekty z powoodzeniem bedzie inaczej. na razie jestem przywyczajony do troche innej terminologi, metodyki itp

Inna kwestia, jest taka, że i tak tylko odpale to dla podglądy a commita dam z samymi template i css bo już tyle namieszałem w core, że trzy dni to beda składac do kupy, aż dziwne że te środowiska nie są bardziej ujednolicone ...

0

Nie no nie wierze, nie da sie tego ogarnać mam dokładnie ten sam problem, nie moze znaleźć modułu. teraz chodzi o

from celery.schedules import crontab

i nie ma rozwiązania na to nigdzie, tzn nic nie działa, ktos jakis pomysł?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1