lokalizacja python.exe

0

Mam pythona 2.7 zainstalowanego w C:\Python27 i pythona 3.5 zainstalowanego (nie wiem dlaczego) w C:\Users......\AppData\Local\Programs\Python\Python35
Nie wiem dlaczego nie da się przypisać programów *.py do tego pythona 3.5. Zawsze otwiera się python 2.7 . Program napisany w 3.5 nie działa pod 2.7.
Próbowałem kombinacji z path - bez powodzenia. Proszę o radę co tu jest nie tak.

0

https://stackoverflow.com/questions/18058389/how-to-switch-between-python-2-7-to-python-3-from-command-line

No need for "tricks". Python 3.3 comes with PyLauncher "py.exe", installs it in the path, and registers it as the ".py" extension handler. With it, a special comment at the top of a script tells the launcher which version of Python to run:

#!python2
print "hello"
Or

#!python3
print("hello")
From the command line:

Py -3 hello.py
Or

Py -2 hello.py
0

Nie działa

0

A tak zwyczajnie w panelu sterowania ustawienia skojarzeń plików?

http://www.thewindowsclub.com/change-file-associations-windows

0

Ogólnie protip otwierasz konsole -> wchodzisz w folder i wpisujesz python (dla programow z pythonem 2.x) lub python3 (dla programow z pythonem 3.x)

0

Total Commander pozwala na ustawianie powiązań z rozszerzeniami.
Files \ Associate With...

0

A jak Probujesz uruchomic programy pythonem2, a jak trojka?

0

Spróbuj na początku skryptu dodać:
Python3:
#! /usr/bin/python3

Python2:
#! /usr/bin/python2.7

Using Python on Windows:

0
Tulio napisał(a):

A tak zwyczajnie w panelu sterowania ustawienia skojarzeń plików?

http://www.thewindowsclub.com/change-file-associations-windows

Próbowałem, ale nie chce mi przyposać do python.exe tego w wersji 3.5 ...? Z jakiegoś nie znanego mi powodu.

0
lion137 napisał(a):

A jak Probujesz uruchomic programy pythonem2, a jak trojka?

Z dwójką uruchamiam podwójnum kliknięciem na MójProgram.py
A z trójką nie uruchamiam bo po podwójnym kliknięciu na MójProgram.py zrobionym w IDLE3.5 otwiera mi się okno z pythonem 2.7, I to jest właśnie mój problem. Program zaraz zgłasza błędy składni, no bo np. print ma nawiasy.

0
Sparrow-hawk napisał(a):

Spróbuj na początku skryptu dodać:
Python3:
#! /usr/bin/python3

Python2:
#! /usr/bin/python2.7

Using Python on Windows:

Nadal otwiera się tylko python 2.7 :-(

0
sir-Gio napisał(a):
lion137 napisał(a):

A jak Probujesz uruchomic programy pythonem2, a jak trojka?

Z dwójką uruchamiam podwójnum kliknięciem na MójProgram.py
A z trójką nie uruchamiam bo po podwójnym kliknięciu na MójProgram.py zrobionym w IDLE3.5 otwiera mi się okno z pythonem 2.7, I to jest właśnie mój problem. Program zaraz zgłasza błędy składni, no bo np. print ma nawiasy.

Yhm, nie mogę Ci teraz pomóc, bo nie mam windowsa(już mi się ściąga jakiś virtual, więc jak do kilku godzin tego nie Rozwiążesz, to będe paczał). Dokładnie Przeczytaj sobie to:
https://docs.python.org/3/using/windows.html
może tam coś Znajdziesz.
Co do IDLE, to Zobacz gdzieś w opcjach, może można dla danego projektu, lub ogólnie, ustawić ścieżkę do interpretera; A jak nie to Sprbóuj Pycharm:
https://www.jetbrains.com/pycharm/download/#section=windows
Ide's od JetBrains są najlepsze!

0

Nie wiem jak jest u Ciebie, ale powiem Ci co zrobiłem u siebie w virtualu:

  1. Zainstalowałem pythona3.6.2, dla wszystkich uzytkowników, więc poszedł do Program Files i ta trójka jest w ścieżce jako python, tzn. piszę w konsoli python hello_world.py i uruchamia go trójką.
  2. Zainstalowałem pythona2.7.13, dla wszystkich i poszedł bezpośrednio do C do katalogu python27, i, żeby nim uurchomić program piszę pełną ścieżkę:
    c:<python27<python.exe hello_world.py
    i kompiluje (sprawdzałem funkcją print z nawiasami i bez).
    Teraz, jakbym miał tego uzywać, to dodałbym je do ścieżek jako python3 i python2.
0

Zainstalowałem Python 2.7.6 w C:\Python2
Zainstalowałem Python 3.6.2 w C:\Python3

Przy instalacji Python'a 3.x da się wskazać, że ma uruchamiać skrypty.

Mam takie kody:

#!/usr/bin/python2

import sys

def main():
  print 'Hello World from Python 2.x'
  print 'Version: ', sys.version
  raw_input('Press any key to exit.')
  
if __name__ == '__main__':
  main()
#!/usr/bin/python3

import sys

def main():
  print('Hello World from Python 3!')
  print('Version: ', sys.version)
  input('Press any key for exit')
  
if __name__ == '__main__':
  main()

Uruchamiam pierwszy (Dwuklik w Windows):

Hello World from Python 2.x
Version:  2.7.6 (default, Nov 10 2013, 19:24:24) [MSC v.1500 64 bit (AMD64)]
Press any key to exit.

Uruchamiam drugi (Dwuklik w Windows):

Hello World from Python 3!
Version:  3.6.2 (v3.6.2:5fd33b5, Jul  8 2017, 04:57:36) [MSC v.1900 64 bit (AMD64)]
Press any key for exit

Dodam, że terminal w obu przypadkach uruchamia mi się, ze ścieżką "C:\Windows\py.exe"

0

Sparrow-hawk - dzięki wielkie. Działa ! To znaczy prawie. Terminal nie wiem dlaczego uruchamia się w obu przypadkach z C:\Python27\python.exe , w obu przypadkach podaje wersję 2.7.13, ale mimo to wersja Twojego skryptu 3.6 też działa !!!???
Jak kliknę PPM na skrypt py3 i podam otwórz za pomocą python.exe (który to program? - jest ich 3) to podaje wersję 3.6.2.
Jak to samo zrobię ze skryptem py2 to w ogóle nie chce się otworzyć.
Jeszcze mam problemy z otwieraniem IDLE też raz się otwiera, innym razem nie.
Może najlepiej odinstalować wersję 2.7.
Żeby nie było, że urwałem się z choinki. Uczę się C#, napisałem kilka fajnych okienkowych programików w Visual Studio. Tam nie miałem problemów z otoczeniem programowym. Wszystko czyste oczywiste.
A tu zamiast uczyć się programowania to od wielu dni borykam się z konfiguracją. Już sobie wyobrażam co będzie z kompilacją do exe.
Pozdrawiam

0

Ok, 3.6 działa, 2.7 działa. Oba przez python louncher czyli py.exe.
Dzięki wszystkim za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1