Proszę o pomoc z zadaniem o Dziedziczeniu klas i przetwarzaniu obiektów #2

0

Dodaj dwa nowe posiłki - (data, 100, "Ziemniak") i (data, 50, "Parówka") (data to zmienna, która już istnieje w programie) - lista jedzenia (foods) już istnieje. Następnie skopiuj kod sumowania kalorii w pętli (poczynając od kodu for, bez ostatniej instrukcji z printem) i przed pętlą dodaj zmienną average (na początku nadaj jej wartość 0), w której zapiszesz średnią kalorii (na samym końcu podziel sumę kalorii przez ilość elementów (użyj do tego funkcji len)).

Te informacje mam w podpowiedzi:

class Food:
def init(self, food_calories, food_mass, food_name):
self.name = food_name
self.calories = food_calories
self.mass = food_mass
self.eating_sound = "Omnomnom"
def eat(self):
print(self.eating_sound)

foods = []
foods.append(Food(200, 200, "Kalafior")) #tworzenie i dodawanie nowego jedzenia do listy
foods.append(Food(300, 50, "Baton czekoladowy"))
foods.append(Food(150, 200, "Herbata zielona"))
foods.append(Food(225, 170, "Pomidor"))
calories_counter = 0
for actual_food in foods:
calories_counter += actual_food.calories
print(calories_counter)

2

Pozostaje tylko pogratulować.

0

a jak Ci mozna bardziej pomoc, skoro w zadaniu masz napisane krok po kroku co musisz robic? ze wskazaniem jaka petle masz skopiowac i jak się liczy średnią.

1

Noo masz wszystko napisane, a w czym mamy Ci pomóc? Bo na moje oko to jest kilka minut roboty, łącznie z przeczytaniem tego zagmatwanego zadanka.
Edit aż mi się żal zrobiło. Dodaj na końcu swojej array
foods.append(Food(data, 100, "Ziemniak")
foods.append(Food(data, 50, "Parówka"))

Wrzuć to co Ci wyszło. Weź zobacz jak wygląda Twój programik, chyba umiesz go wywołać z shella?

0

Wydaje mi się że chodzi o kurs z apki.org lekcja 11

foods.append(Food(data, 100, "Ziemniak")) # dodawanie do listy 
foods.append(Food(data, 50, "Parówka")) # dodawanie do listy 

average = 0 # ustawienie zmiennej 
for actual_food in foods: # skopiowane z pętlki
  calories_counter += actual_food.calories
average = (calories_counter/len(foods)) # wykonanie obliczenia

0

Jak w podpowiedzi to 3/4 zadania masz zrobione :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1