GitHub - trudne początki

0

Witam,
to już mój drugi post dzisiaj z prośbą o pomoc. Nie wiem, czy w dobrym dziale do zamieszczam, dlatego wrazie czego proszę o przeniesienie.

Mam tym razem problem z wepchnięciem na serwer GitHuba moich prac.

Kilka dni temu sklonowałem sobie repozytorium z zadaniami z pythona i nie było żadnego problemu. Po chwili miałem na dysku dwa foldery.
Teraz mam wykonane zadania, lecz od rana się męczę, by je udostępnić. Jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o ten serwis, a max do jutra muszę to wstawić.

Po pierwsze, czy każdy plik muszę "komitować" i wpychać? Nie mogę całego folderu?
Z jakiego poziomu w terminalu mam wpisywać komendy gita?

Oglądałem już różne turtoriale na necie, a nie daje sobie rady.

Proszę o pomoc...

0

to jest wersja na Linuxa? Korzystam z Ubuntu.

0

jak wejdziesz do repo z terminalu (cd path/to/repo) to wpisz git status. Co się wyświetla?
Dodatkowo w git remote -v powinieneś mieć podczepiony adres do githuba

Aby zrobić stage'a na wszystkie modyfikowane pliki wpisz git add .
Aby je zakomitować wpisz git commit -m 'this is a commit message'

A jeżeli chcesz wypchnąć zmiany, które wprowadziłeś i zakomitowałeś to wpisujesz git push origin your_branch_name

Też trochę przerobiłem tych kursów z gita i jakoś nie mogłem załapać o co B ;)

Tutaj masz najlepszy kurs z gita jaki przerobiłem (i zczaiłem po nim wszystko)

https://www.udacity.com/course/how-to-use-git-and-github--ud775

0
MichalTHEDUDE napisał(a):

jak wejdziesz do repo z terminalu (cd path/to/repo) to wpisz git status. Co się wyświetla?
Dodatkowo w git remote -v powinieneś mieć podczepiony adres do githuba

Aby zrobić stage'a na wszystkie modyfikowane pliki wpisz git add .
Aby je zakomitować wpisz git commit -m 'this is a commit message'

A jeżeli chcesz wypchnąć zmiany, które wprowadziłeś i zakomitowałeś to wpisujesz git push origin your_branch_name

Jak wpisuje komende git commit -m 'zadania to mam

On branch master
Your branch is ahead of 'origin/master' by 1 commit.
  (use "git push" to publish your local commits)
Changes not staged for commit:
  (use "git add <file>..." to update what will be committed)
  (use "git checkout -- <file>..." to discard changes in working directory)

	zmodyfikowany: ../02.Formatowanie_tekstu/index.html
	zmodyfikowany: ../03.Linki_i_ramka/index.html
	zmodyfikowany: ../04.Linki_i_obrazki/index.html
	zmodyfikowany: ../05.Tabele/index.html
	zmodyfikowany: ../06.CSS_Kaskadowe_arkusze_stylow/css/style.css
	zmodyfikowany: ../06.CSS_Kaskadowe_arkusze_stylow/index.html
	zmodyfikowany: ../07.Box_model/index.html
	zmodyfikowany: ../08.Elementy_obok_siebie/index.html
	zmodyfikowany: ../09.Kolory_i_jednostki_w_CSS/css/style.css
	zmodyfikowany: ../09.Kolory_i_jednostki_w_CSS/index.html
	zmodyfikowany: ../10.Stylowanie_tekstu/css/style.css
	zmodyfikowany: ../10.Stylowanie_tekstu/index.html
	zmodyfikowany: ../11.Kolor_i_tlo_w_CSS/css/style.css
	zmodyfikowany: ../11.Kolor_i_tlo_w_CSS/index.html
	zmodyfikowany: ../12.Stylowanie_list/css/style.css
	zmodyfikowany: ../12.Stylowanie_list/index.html
	zmodyfikowany: ../13.Stylowanie_tabel/css/style.css
	zmodyfikowany: ../13.Stylowanie_tabel/index.html
	zmodyfikowany: ../14.Formularze/index.html

Untracked files:
  (use "git add <file>..." to include in what will be committed)

	../07.Box_model/css/
	../08.Elementy_obok_siebie/css/
	../11.Kolor_i_tlo_w_CSS/images/123.png
	../11.Kolor_i_tlo_w_CSS/images/tloo.jpg
	../11.Kolor_i_tlo_w_CSS/tlo.jpg
	../14.Formularze/index2.html

no changes added to commit (use "git add" and/or "git commit -a")

Jak wpisuje git push origin 'prework' to mi wyskakuje błąd

error: src refspec prework does not match any.
error: failed to push some refs to 'https://github.com/CodersLab/WAR_PYT_W_01_Prework_HTML_CSS'


MichalTHEDUDE napisał(a):

Też trochę przerobiłem tych kursów z gita i jakoś nie mogłem załapać o co B ;)

Tutaj masz najlepszy kurs z gita jaki przerobiłem (i zczaiłem po nim wszystko)

https://www.udacity.com/course/how-to-use-git-and-github--ud775

Domyślam się, tylko, że jestem w sytuacji podbramkowej i obawiam się, że mi nie starczy czasu, aby teraz przerobić cały. Ale po wszystki na pewno ogarne, dzięki :P

0

Bo jesteś cały czas na branch master :). Następnym razem pamiętaj, żeby zawsze robić nowego brancha jak się nad czymś pracuje :). - MichalTHEDUDE 38 sekund temu

A powiesz mi co to znaczy i jak mógłbym normalnie wepchnąć pliki? ;d (Wiem, wiem.. jestem nie kumaty.)

git status:

On branch master
Your branch is ahead of 'origin/master' by 1 commit.
  (use "git push" to publish your local commits)
Changes not staged for commit:
  (use "git add <file>..." to update what will be committed)
  (use "git checkout -- <file>..." to discard changes in working directory)

	zmodyfikowany: ../02.Formatowanie_tekstu/index.html
	zmodyfikowany: ../03.Linki_i_ramka/index.html
	zmodyfikowany: ../04.Linki_i_obrazki/index.html
	zmodyfikowany: ../05.Tabele/index.html
	zmodyfikowany: ../06.CSS_Kaskadowe_arkusze_stylow/css/style.css
	zmodyfikowany: ../06.CSS_Kaskadowe_arkusze_stylow/index.html
	zmodyfikowany: ../07.Box_model/index.html
	zmodyfikowany: ../08.Elementy_obok_siebie/index.html
	zmodyfikowany: ../09.Kolory_i_jednostki_w_CSS/css/style.css
	zmodyfikowany: ../09.Kolory_i_jednostki_w_CSS/index.html
	zmodyfikowany: ../10.Stylowanie_tekstu/css/style.css
	zmodyfikowany: ../10.Stylowanie_tekstu/index.html
	zmodyfikowany: ../11.Kolor_i_tlo_w_CSS/css/style.css
	zmodyfikowany: ../11.Kolor_i_tlo_w_CSS/index.html
	zmodyfikowany: ../12.Stylowanie_list/css/style.css
	zmodyfikowany: ../12.Stylowanie_list/index.html
	zmodyfikowany: ../13.Stylowanie_tabel/css/style.css
	zmodyfikowany: ../13.Stylowanie_tabel/index.html
	zmodyfikowany: ../14.Formularze/index.html

Untracked files:
  (use "git add <file>..." to include in what will be committed)

	../07.Box_model/css/
	../08.Elementy_obok_siebie/css/
	../11.Kolor_i_tlo_w_CSS/images/123.png
	../11.Kolor_i_tlo_w_CSS/images/tloo.jpg
	../11.Kolor_i_tlo_w_CSS/tlo.jpg
	../14.Formularze/index2.html

no changes added to commit (use "git add" and/or "git commit -a")


0

wszystko się układało do komendy git push origin feature/prework

git push origin feature/prework
Username for 'https://github.com': jacekgrze
Password for 'https://[email protected]': 
remote: Repository not found.
fatal: repository 'https://github.com/CodersLab/WAR_PYT_W_01_Prework_HTML_CSS/' not found

O co kaman?

0

git remote -v

origin	https://github.com/CodersLab/WAR_PYT_W_01_Prework_HTML_CSS (fetch)
origin	https://github.com/CodersLab/WAR_PYT_W_01_Prework_HTML_CSS (push)

0

zgadza się.

To jakaś różnica, czy prywatne, czy nie?

PS. Nie wiedziałem, że będę miał taki kłopot z tym. Masakra xd

0

ehh.. wpisałem git remote set-url origin https://github.com/CodersLab/WAR_PYT_W_01_Prework_HTML_CSS.git i nic nie wydrukowało, a potem git push origin feature/prework i znów ten sam wynik:

git push origin feature/prework
Username for 'https://github.com': jacekgrze
Password for 'https://[email protected]': 
remote: Repository not found.
fatal: repository 'https://github.com/CodersLab/WAR_PYT_W_01_Prework_HTML_CSS.git/' not found

0

nic. Pyta mnie tylko o login i hasło do gita ;((

0

nic się nie odpada właśnie...

jacek@jacek-K53SV:~/Pulpit/Repozytorium/WAR_PYT_W_01_Prework_HTML_CSS$ git fetch origin
Username for 'https://github.com': jacekgrze
Password for 'https://[email protected]': 
jacek@jacek-K53SV:~/Pulpit/Repozytorium/WAR_PYT_W_01_Prework_HTML_CSS$ 

0

ale zaczekaj, bo ja w ogóle nie jestem w głównym folderze...

0

Ale czekaj czekaj xD chcesz zrobić pusha do czyjegoś repozytorium??? Musisz zrobić Pull Requesta, a nie bezpośrednio do czyjegoś repo xD.
Dodaj nowy remote i tam przypnij swojego githuba :).

W ogóle to powinieneś zrobić najpierw fork, a później clona swojego githuba :) i wtedy masz push origin .... :)

0

no do czyjegoś xd Pull Requesta to wiem, tylko chce to najpierw na swojego wrzucić ;) To od początku, mówisz komenda fork sama? W terminalu z poziomu głównego folderu tych plików czy na zewnątrz?

0

Chociaż z drugiej strony może i nie :P. Zależy od projektu, nie będę Ci mieszał :) - MichalTHEDUDE 1 minuta temu

Słuchaj, i tak już mi się namieszało ;d Pomóż mi tylko proszę, jak to wszystko wrzucić na to repo, bo jak tego nie zrobie do jutra to bede miał problem ;((

0
Po wprowadzeniu zmian (do pierwszego
zadania) musisz wykonać polecenia w konsoli
add oraz commit.
Ta kropka na końcu nie jest
przypadkowa! To polecenie doda
wszystkie nowe pliki do gita.
git add .
lub
git add index.html
Następnie wpisz:
git commit -m "tutaj wpisz komentarz opisujący to, co zrobiłeś"

Tylko tyle jest o tym

0

Dostałem maila:

Dostajesz tego maila, ponieważ nie oddałeś całego preworku, bądź jego części. Twój kurs zaczyna się w sobotę, zatem zostało mało czasu. Zrobienie zadań jest bardzo ważne, gdyż od początku kursu będzie potrzebna wiedza zawarta w preworku. Potraktuj to poważnie.

Jeśli zrobiłeś prework, a dostajesz tego maila, sprawdź, czy przerobiłeś oba repozytoria (Python i HTML/CSS) i czy udostępniłeś mi pull request. Bez pull request nie mogę zobaczyć Twoich zmian.

A później w prezentacji pisze:

. Kolejny krok to powtarzanie tych samych
czynności dla każdego zadania,
czyli od punktu 12.
Wprowadzasz zmiany do drugiego zadania
i wysyłasz je do zdalnego repozytorium na
GitHubie. Następnie do trzeciego i tak dalej.
18. Po wykonaniu wszystkich zadań wejdź na
stronę github.com, otwórz Twoje repozytorium,
na którym pracowałeś, i kliknij przycisk:
New pull request.
Następnie sprawdź, czy wszystko wygląda ok,
i wciśnij: Create new pull request

0

no tak, tylko, że ja Od razu wszystkie zrobiłem (prawie wszystkie) i teraz wszystko chce na raz wrzucić

0

czy te pliki zadaniowe masz od nich? i zaciągałeś je git clone https://github.com/CodersLab/WAR_PYT_W_01_Prework_HTML_CSS.git ??? - MichalTHEDUDE 38 sekund temu

zgadza się.

0

a co to znaczy 'zforkowane' repo?
to taki link?

https://github.com/CodersLab/WAR_PYT_W_01_Prework_HTML_CSS
0

Ejj chyba nie...

wpisuje w terminalu fork i mam

Nie odnaleziono polecenia 'fork', czy chodziło ci o:
 Polecenie 'gfork' z pakietu 'globus-gfork-progs' (universe)
 Polecenie 'forg' z pakietu 'forg' (universe)
 Polecenie 'forw' z pakietu 'nmh' (universe)
 Polecenie 'forw' z pakietu 'mailutils-mh' (universe)
 Polecenie 'pork' z pakietu 'pork' (universe)
fork: nie znaleziono polecenia

0

Staram się, ale już brak mi siły...

Taak.. teraz zrobiłem forka. Mam link: https://github.com/jacekgrze/WAR_PYT_W_01_Prework_HTML_CSS

PS. A co to znaczy, że zrobiłem forka? xdd

0
 git remote add upstream https://github.com/jacekgrze/WAR_PYT_W_01_Prework_HTML_CSS
fatal: Not a git repository (or any of the parent directories): .git


jprd

0

Widzę, że w zakładce Repositories pojawiła mi się pozycja. Wrzucam screena.

Ale to dalej nie to, co nie?

0
Jacekgrze napisał(a):

Oglądałem już różne turtoriale na necie, a nie daje sobie rady.

Sorry za brutalność pytania, ale czy w takim przypadku jest sens pchać się do tej branży ? Nie szkoda Ci pieniędzy i czasu ?

7
  1. Informatyka po prostu nie jest dla ciebie, przykro mi.
  2. Patrze na ten watek i az mi sie slabo robi. Klasyczne "permutation driven development". Zamiast sprobowac cos zrozumiec lepiej ladowac randomowe komendy w konsoli a nuz sie uda. Masakra.
  3. Po kolei, bo to co tu wyprawia to zakrawa o obled:
  • Tworzysz swoje konto na githubie
  • Otwierasz w przegladarce to repo CodersLab
  • Klikasz na "fork", co powinno w TWOIM repo na githubie utworzyc identyczny klon projektu
  • Na dysku w konsoli robisz git clone adres_projektu_W_TWOIM_REPO!!!
  • Robisz sobie zmiany w kodzie
  • Robisz git add na nowych plikach
  • Robisz git commit -m "nie ogarniam co sie dzieje"
  • Robisz git push
  • Wchodzisz na githuba na swoje repozytorium na ten nieszczesny projekt, powinny pojawic sie tam te twoje zmiany
  • Klikasz new pull request (jak jestes w widoku projektu to jest taka opcja)
  1. Idziesz do pobliskiej piekarni z pytaniem czy nie szukaja kogos na przyuczenie...
0
Shalom napisał(a):
  1. Idziesz do pobliskiej piekarni z pytaniem czy nie szukaja kogos na przyuczenie...

albo na spawanie MAG, TIG z urzędu pracy

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1