Django problem z UTF-8

0

Witam. Mam problem podczas wyświetlenia na ekranie słowa "Wyślij" jako button-submit.

Wyskakuje Mi komunikat:
UnicodeDecodeError at /contact/message/
'utf-8' codec can't decode byte 0x9c in position 118: invalid start byte
The string that could not be encoded/decoded was: t">Wy�lij</
1.W szablonie mam ustawione charset=UTF-8
2.W settings także wyszukuje charset jako UTF-8

Przeszukałem stack'a oraz inne tego typu portale, ale informacji nie znalazłem. Czy ktoś z Państwa wie, gdzie może tkwić problem?

0

Zbyt mało informacji podałeś. Ale czy nie masz przypadkiem po prostu innego kodowania plików ustawionego? Sprawdź czy na pewno widok/szablon ma kodowanie utf-8

0

Chodzi o to ?

    <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8" />
0

Nie. Chodzi o kodowanie pliku. Nie wiem z jakiego edytora korzystasz więc nie jestem w stanie powiedzieć jak to możesz sprawdzić/zmienić.

PS
W HTML5 możesz napisać samo:

<meta charset="utf-8">
0
Mały Ogórek napisał(a):

Witam. Mam problem podczas wyświetlenia na ekranie słowa "Wyślij" jako button-submit.

Wyskakuje Mi komunikat:
UnicodeDecodeError at /contact/message/
'utf-8' codec can't decode byte 0x9c in position 118: invalid start byte
The string that could not be encoded/decoded was: t">Wy�lij</
1.W szablonie mam ustawione charset=UTF-8
2.W settings także wyszukuje charset jako UTF-8

Przeszukałem stack'a oraz inne tego typu portale, ale informacji nie znalazłem. Czy ktoś z Państwa wie, gdzie może tkwić problem?

Ten błąd wyskakuje w momencie, kiedy Python próbuje zamienić ciąg bajtów do unicode. Oczekuje, że ten ciąg bajtów będzie poprawnym UTF-8, najwidoczniej Twoje wyślij nie jest, sprawdź skąd przesyłasz ten tekst / jak masz zapisane pliki na systemie / IDE.

0

Najszybciej i najlepiej rozwiążesz problem jak do templateu przekażesz zmienną z typem unicode.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1