Jak wyświetlić liczby w kalkulatorze?

0

Witam. Chciałem spróbować napisać swój własny kalkulator w Pythonie ale nie wiem co zrobić, by program wyświetlił wybrane liczby, które są przeznaczone do obliczenia wyniku. Dokładnie chodzi mi o to, że program nie wyświetla działania w postaci np. 1 + 2 + 3 + 4 = 10.0, tylko pierwszawartość + drugawartość + trzeciawartość + czwartawartość = 10.0. I to samo powtarza się z kolejnymi przykładami (mnożenie, dzielenie oraz odejmowanie). Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak sobie z tym poradzić. Mam nadzieję, że to co napisałem jest w miarę zrozumiałe. Z góry dziękuję.

 
# Kalkulator umożliwiający wykonywanie obliczeń matematycznych
# w zakresie dodawania, odejmowania, mnożenia i dzielenia liczb zmiennoprzecinkowych

# Nazwa programu
print ("Kalkulator do liczb zmiennoprzecinkowych\n\n")

# Lista zmiennych, które przyjmują wartości przeznaczone do obliczania wyników
pierwszawartość = float(input("Proszę podać pierwszą wartość: "))   
drugawartość = float(input("Proszę podać drugą wartość: "))
trzeciawartość = float(input("Proszę podać trzecią wartość: "))
czwartawartość = float(input("Proszę podać czwartą wartość: "))

# Wyniki działań matematycznych
wynik_dodawania = pierwszawartość + drugawartość + trzeciawartość + czwartawartość
wynik_odejmowania = pierwszawartość - drugawartość - trzeciawartość - czwartawartość
wynik_mnożenia = pierwszawartość * drugawartość * trzeciawartość * czwartawartość
wynik_dzielenia = pierwszawartość / drugawartość / trzeciawartość / czwartawartość

# Wyświetlenie otrzymanych wyników
print ("\n\npierwszawartość + drugawartość + trzeciawartość + czwartawartość = ", wynik_dodawania)
print ("pierwszawartość - drugawartość - trzeciawartość - czwartawartość = ", wynik_odejmowania)
print ("pierwszawartość * drugawartość * trzeciawartość * czwartawartość = ", wynik_mnożenia)
print ("pierwszawartość / drugawartość / trzeciawartość / czwartawartość = ", wynik_dzielenia)

# Zakończenie działania programu przez użytkownika
input ("\nAby zakończyć działanie programu, naciśnij klawisz Enter.")

0
print ("\n\n%f + %f + %f + %f = %f" % (pierwszawartość, drugawartość, trzeciawartość, czwartawartość, wynik_dodawania))
0

Wielkie dzięki.

0
print ("pierwszawartość - drugawartość - trzeciawartość - czwartawartość = ", wynik_odejmowania)
 

Jak myślisz, czemu wyświetla Ci się pierwsza,druga... wartość jako ciąg znaków zamiast wartości jak w "wynik_odejmowania" i analogicznie do innych wyników?

Po drugie nie sądzisz, że twój kod się powtarza za często?

0

Po pierwsze no od niedawna zacząłem uczenie się programowania. Wszystko co wiem pochodzi z książki. Powtarza się bo chciałem zrobić taki kalkulator, który pozwala na mnożenie, dzielenie, odejmowanie oraz dodawanie. To jest moje jedyne wytłumaczenie.

Po drugie wiem, że się powtarza ale nie wiem jak zrobić żeby się nie powtarzał.

Pozdrawiam :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1