CRUD, ORM, SQL - tutorial

0

Znacie biblioteki/frameworki do pythona pomagające przy CRUD, ORM, SQL ?

takie klasyki jak w javie np. hibernate, spring.

chodzi mi tylko o częśc backendową bez frontendu.

do tego jakiś dobry tutorial ukazujący klasyczne praktyki przy czymś takim w pythonie. klasyczny CRUD analogiczny do np.
javowego tego:
https://vrtoonjava.wordpress.com/2012/06/17/shall-we-do-some-spring-together/

0

Jeśli Spring to webframework, to masz Django, Flask, Pyramid, Tornado, Zope, TurboGears i całą masę innych.

Jeśli chodzi o ORM to jest SQLAlchemy.

1

Tu jest więcej frameworków: https://wiki.python.org/moin/WebFrameworks/

Poza SQLAlchemy nie znam innego "uniwersalnego" rozwiązania, a jeśli chodzi o konkretne bazy danych np. MongoDB to masz mongoengine, PyMongo,...

0

W pythnonie to django :)
http://www.django-rest-framework.org/

0
scibi92 napisał(a):

W pythnonie to django :)
http://www.django-rest-framework.org/

Jeśli chodzi o REST API to nie tylko Django Rest API, do flaska i innych frameworków jest masa innych API.

FLASK API -> http://www.flaskapi.org/
FLASK API więcej -> http://www.fullstackpython.com/api-creation.html

Inne:

http://python-eve.org/

http://falconframework.org/ (chmurowe)

1

@karolinaa postanowiłaś zdradzić Jave? :D

0

Ogarnij sobie podstawy Django poprzez naprawdę prosty tutorial. Django ma bardzo dobry ORM i wtedy nie trzeba uczyć się SQLAlchemy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1