[php] Pisanie Forum od podstaw

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-06 16:21

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Chciałbym zapytać jak napisać forum [rotfl]
Dokładniej chodzi mi o to jakie pola i tabelki powinny zawierać bazy mysql. (Jakoś etap projektowania jakiejkolwiek strony zawsze słabo [glowa] idzie)


Stopki brak.

Pozostało 580 znaków

2006-11-06 17:30

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Wszystko zależy od przewidywanej funkcjonalności - jak chcesz kobyłę, to zerknij sobie do struktury Coyote'a albo phpBB (broń Boże nie porównuję tych dwóch systemów, tylko przytaczam, jako że oba są publicznie dostępne i proste do znalezienia prznajmniej dla kogoś z 4p). Jeśli chcesz jakieś lekkie forum, to:
a) Bierzesz powyższą strukturę i ucinasz wszystko, co Ci nie potrzebne
b) Bierzesz pustą bazę, dodajesz tabelę użytkowników (id, nick, hash hasła) i postów (id, id_autora, tresc), po czym rozbudowujesz o to, co potrzebujesz.

Gotowca raczej nie znajdziesz, bo każde forum ma inne funkcjonalności i trochę inne podejście do sprawy. Polecam opcję b i przesiedzenie nad tym trochę. A jak w trakcie pisania dojdziesz do wniosku, że czegoś brakuje, to nie problem przecież dodać (pod warunkiem unikania jak ognia zapytań typu SELECT * FROM cośtam).


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

2006-11-06 19:50

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

czemu SELECT * FROM table jest beznadziejne, dla mnie to super pomysł :D

No już mam pewien projekt w oparciu o phpBB, ale trochę za dużą funkcjonalność on oferuje, dlatego go trochę (ciach :P) uciąłem ;]


Stopki brak.

Pozostało 580 znaków

2006-11-06 20:26

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Bo jak ci dojda jakies pola pare razy, to w efekcie bedziesz pobieral o np. 3x za duzo danych. A jak odpadna, to tym bardziej trudniej znalezc gdzie ich potrzebowales.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-08 17:08

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

hmm... to logiczne, że jak będę potrzebował tylko hasła dla usera to wpiszę
'SELECT password FROM users WHERE user='.pobierzdane('POST','user').' AND pass='.md5(pobierzdane('POST','pass'));


Stopki brak.

Pozostało 580 znaków

2006-11-09 19:20

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Voldenet - tak się składa, że struktura bazy danych się czasem zmienia. Dlatego każdy, kto się zna na rzeczy nie używa SELECT FROM cośtam, bo może się okazać, że ta będzie w którymś momencie oznaczać co innego niż na początku.


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

morpheusz
2006-11-10 09:43
morpheusz
0

No to jak inaczej wyciagnac konkretne dane z bazy danych jak nie przy uzyciu "select * from ..." ?
Innego sposobu na to nie znam...

Pozostało 580 znaków

2006-11-10 10:11

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Np. tak jak pisal voldenet.

select kolumna1, kolumna2, kolumna3 ... from tabela

You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-11 22:34

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0
  • zawsze w mysql oznacza wszystkie pola! Nie znam wyjątków...

Stopki brak.

Pozostało 580 znaków

2006-11-11 23:17

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0
voldenet napisał(a)
  • zawsze w mysql oznacza wszystkie pola! Nie znam wyjątków...

i co w zwiazku z tym??


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-11 23:24

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

wiedzą chciał się pochwialić ;]


It's not just about livin' forever Johny.
The trick is livin' with yourself forever.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0