Upload duzych plikow przez php

Odpowiedz Nowy wątek
2006-10-30 21:23
sc0ty
0

Witam!
Mam swoja stronke na serwerku gdzie przez php idzie zaladowac plik o wielkosci max 2MB (przez formularz postem). Wymyslilem wiec cos takiego:
Przez jakis skrypt (np JavaScript) po stronie clienta czytamy ten plik powiedzmy po kilobajcie i wysylamy ten kilobajt do serwera postem, gdzie skrypt php dopisuje ten kilobajt do pliku u siebie.
Tylko czy jest mozliwe takie czytanie pliku skryptem po stronie klienta? Bo jesli chodzi o php to sobie poradze, tylko prosze o pomoc jak powinien wygladac skrypt przetwarzany przez przegladarke. Czy w javascripcie da sie cos takiego zrobic?

Pozostało 580 znaków

2006-10-30 22:18
0

nie


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-10-31 17:57
0

a moze da się to zrobić jakoś inaczej, nie w javascripcie?


It's not just about livin' forever Johny.
The trick is livin' with yourself forever.

Pozostało 580 znaków

2006-10-31 18:25
sc0ty
0

No wlasnie - w koncu taki rapidshare pokazuje pasek postepu wiec chyba jakos mozna

Pozostało 580 znaków

2006-10-31 20:39
0

Pasek postepu, a dostep javascripta do pliku na localhost to zupelnie dwie rzeczy. Ten drugi dostepu nie ma, wiec przez javascripta sie nie da.

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-10-31 21:55
0

więc:

  1. więc jak zrobić taki pasek postępu w javascripcie?
  2. czy jest jakiś sposób na wysyłanie po jednym kilobajcie?
    ;]

It's not just about livin' forever Johny.
The trick is livin' with yourself forever.

Pozostało 580 znaków

2006-10-31 22:13
0

Np. aplet javy z odpowiednimi uprawnieniami.

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-10-31 22:15
0

rozumiem, że to odpowiedź na drugie pytanie,
a pierwsze?


It's not just about livin' forever Johny.
The trick is livin' with yourself forever.

Pozostało 580 znaków

2006-10-31 22:33
0

Jezeli to applet javy, to nie ma sensu robic paska w javascripcie, bo mozna go zrobic od razu w aplecie. Natomiast jesli upload bedzie jakos inaczej, to mozna napisac skrypt podajacy aktualna wartosc zgranego pliku (ktora np. jest gdzies zapisywana w trakcie uploadu) i zczytywac ta wartosc ajaxem.

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-11-02 00:26
0

hmm a na megaupload.com zrobili to we flashu i javascripcie (nie wiem jak)

nie wiem czy wiecie, ale plik wysyłany jest prawie zawsze w pakietach (zależnie od łącza). To co zaproponował sc0ty nie jest bez sensu, chociaż zrobienie tego wymaga jakichś udziwnień w stylu pisania modułów do apacha lub programowania serwera.

Wnioski wyciągnijcie sami :D


Stopki brak.

Pozostało 580 znaków

2006-11-02 15:34
sc0ty
0

A moze daloby sie zrobic to troche inaczej - wczytac plik przez formularz a nastepnie przez javascript ten plik z formularza wysylac po kawalkach - tylko czy da sie odczytac plik z inputa przez js?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0