[ankieta] Czy PhpExec byłby pożytecznym skryptem?

0

Witam. Dawno temu nudząc się przed komputerem wpadłem na pomysł napisania skryptu.
Wedle moich zamierzeń PhpExec miał wykonywać funkcje PHP z poziomu kodu JavaScript.

Może pokażę przykład dla lepszego zrozumienia:
Na serwerze z PHP wstawiamy pliki:

script.php
------------------
<?

  function dodaj($a, $b) {
    return $a + $b;
  }

?>
index.html
------------------
<script src="phpExec.php"></script>
<script>
  phpExec('script.php', 'dodaj', [4, 6], function(res) {
    alert(res.value);
  } , 'iso-8859-2');
</script>

Funkcja phpExec (JS) wykonuje funkcję dodaj (PHP) z pliku script.php i umieszcza w res.value wartość którą zwróciła funkcja dodaj. W tym przypadku alert wyświetli 10.

Skrypt napisałem, ale nie do końca. W pewnym momencie straciłem zapał i teraz nie wiem czy go skończyć.
Jakoś nie mogę wymyślić użytecznego zastosowania dla PhpExec i chciałem zasięgnąć opinii innych osób.

Czy PhpExec byłby pożytecznym skryptem ?

0

Ja akurat ostatnio na swoją stronę wprowadzam sukcesywnie AJAXa i myślę że wraz z nim będzie to bardzo dobre rozwiązanie do budowania strony która będzie bardziej interaktywna - np. walidacja danych formularza skryptem JS ale wszystkie funkcje walidujące niewidzialne (w pliku php).

Osobiście uważam to za świetny pomysł

0

Powiem szczerze, iż kiedyś myślałem, że ajaks to jest właśnie takie phpExec :> Potem poczytałem, zobaczyłem jak to działa i zabrakło mi właśnie takiej funkcjonalności i prostoty działania, jaką oferuje phpExec. Z ajaksem trzeba robić 2 pliki, bądź wykrywać czy dane zostały przesłane ajaksem, czy też normalnie.

btw. Przydałaby się opcja przesyłania do skryptu zmiennych w formie żądania post lub get - można by wykorzystać tą samą funkcję przez phpExec jak i normalnie :)

0

No a ja nie widzę czym to się różni od zapytania XMLHttpRequest? Czyż to nie to samo? Przesyłamy parametry z JS do serwera (np. PHP), uzyskujemy odpowiedź i ją wykorzystujemy.

0

Nie widzę tu zbytniego problemu i nie wydaje się to dużo roboty.
Wydaje mi się jednak że powinno się sobie organizować stronę żeby działała zgodnie z założeniami poszczególnych technologii czyli wykorzystywać wszystko tylko do celu w jakim zostało to stworzone, też z założeniami ajaksa i żeby nie potrzeba było takich udogodnień.

0

odpowiedź na pytanie jest jak najbardziej pozytywna
mimo, że istnieje już advAJAX czy sajax, phpExec też znajdzie swoje miejsce :)

0
Marooned napisał(a)

No a ja nie widzę czym to się różni od zapytania XMLHttpRequest? Czyż to nie to samo?

Jeśli ktoś XMLHttpRequest nazwał AJAXem to ja mogę PhpExec. Różnicy prawie nie ma, dlatego właśnie pytam. Jedyne ułatwienie w stosunku do AJAXu jest takie, że wprowadza się jako argumenty zmienne JS i otrzymuje także wynik w JS. Oczywiście niektórych obiektów JS nie da się przekonwertować na PHP i na odwrót. No i największy problem jest ze stronami kodowymi, bo JS zapisuje wszystko jako Unicode i dostaje się UTF-8 a to w połączeniu z kodowaniem dokumentu pliku źródłowego i zwrotu serwera może zrobić niemały mętlik, ale nie musi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1