[php] dziwny problem z imagecreatefromjpeg

0

Hail Mózgi :) Znow desperacko uderzam do Was. Tym razem problem dotyczy napisanego przeze mnie skryptu do generowania thumbnaili.

Dokladny opis problemu:

  • linijka "$img = imagecreatefromjpeg($image_path);" zatrzymuje wykonywanie skryptu nie zwracajac zadnego bledu;
  • zmienna "$image_path" ma wartosc "../imgs/okladki/nowosci_ibl_0167.jpg", ktora jest sciezka do istniejacego pliku;

Informacje nt serwera:

  • wersja PHP: 4.4.2
  • wersja GD: bundled (2.0.28 compatible)

Blagam o pomoc...

0

error_reporting(E_ALL);

$x = file_exists($image_path);
var_dump($x);

dla pewnosci :P

0

Dzieki za probe pomocy, Tomaszu, ale nie jestem kompletnym laikiem.
Jak juz pisze, ze sciezka prowadzi do istniejacego pliku, to tak wlasnie jest :)

Co innego raportowanie bledow, ale tego z jakiegos powodu nie moge wlaczyc. Chyba na samym serwerze jest ustawione. Bylo jednak wlaczone swojego czasu i nie pamietam, by wyswietlaly sie jakies bledy "krytyczne" (tylko komunikaty).

0
tomkiewicz napisał(a)

error_reporting(E_ALL);

jak to Ci nie działa daj:

ini_set('DISPLAY_ERRORS', '1' );
error_reporting( E_ALL );

o ile nie masz zablokowanych f-cji a można to sprawdzić:

if( function_exists( 'imagecreatefromjpeg' ) ) {
    //wykonaj funkcje
} else {
    die( 'Brak f-cji: imagecreatefromjpeg()' );
}
0
angel2953 napisał(a)

o ile nie masz zablokowanych f-cji a można to sprawdzić:

... i stala sie jasnosc. Dzieki angel2953 - ta funkcja jest zblokowana. Czas na laickie pytanie: pewno nie da sie jej odblokowac z poziomu PHP? ;-P To by bylo zbyt piekne...

Dzieki [browar]

0

co to za serwer, na ktorym masz error_reporting() wylaczony? :|

moim zdaniem nie ma sensu oszczedzac, tylko po prostu wykupic przyzwoity hosting ;)

0

To serwer klienta, ale ja mam tylko dostep do FTP.
Wroci szef, to wydam mu stosowne polecenia ;)

0

nie wiem czy w ogóle wątek dalej jest o tym o czym był, ale zobacz:

$image_path = realpath($image_path);
echo $image_path;

i zobacz czy sje zgadza

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1