[PHP] Mambo i "failed to open stream"

0

Własnie zalozylem konto na www.ddl2.pl serwerek niby super i w ogóle!! Tylko mam jeden mały problemik.. a mianowicie instaluje mambo cała instalacja niby bez problemów aly gdy juz chce odpalic witryne (tzn po wszystkich krokach instalacji) wyskakuje mi taki oto bląd:

 Warning: main() [function.main]: Unable to access /home/kujawski/domains/kujawski.ddl2.pl/public_html/includes/phpInputFilter/class.inputfilter.php in /home/kujawski/domains/kujawski.ddl2.pl/public_html/includes/mambo.php on line 47

Warning: main(/home/kujawski/domains/kujawski.ddl2.pl/public_html/includes/phpInputFilter/class.inputfilter.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /home/kujawski/domains/kujawski.ddl2.pl/public_html/includes/mambo.php on line 47

Fatal error: main() [function.require]: Failed opening required '/home/kujawski/domains/kujawski.ddl2.pl/public_html/includes/phpInputFilter/class.inputfilter.php' (include_path='.:/usr/local/lib/php') in /home/kujawski/domains/kujawski.ddl2.pl/public_html/includes/mambo.php on line 47

nie mam pojecia skąd te błędy.. czyzby podczas instalacji mambo żle odczytywalo adres bezwzględny??
szukalem na ich serwezę ale nie doczytalem sie nic na temat tego adresu <-- brak info??

Instalacje powtarzalem kilka razy na różnych wersjach MAMBO i to samo??
Jezeli wiecie z czym problem bardzo prosze o pomoc i z góry dziekuję!!

0
kujawiak napisał(a)

Własnie zalozylem konto na www.ddl2.pl serwerek niby super i w ogóle!! Tylko mam jeden mały problemik.. a mianowicie instaluje mambo cała instalacja niby bez problemów aly gdy juz chce odpalic witryne (tzn po wszystkich krokach instalacji) wyskakuje mi taki oto bląd:

[...]

nie mam pojecia skąd te błędy.. czyzby podczas instalacji mambo żle odczytywalo adres bezwzględny??
szukalem na ich serwezę ale nie doczytalem sie nic na temat tego adresu <-- brak info??

Instalacje powtarzalem kilka razy na różnych wersjach MAMBO i to samo??
Jezeli wiecie z czym problem bardzo prosze o pomoc i z góry dziekuję!!

Sprawdź czy Twój klient FTP nie zamienia dużych liter na małe. Jeśli ma taką opcję zaznaczoną to musisz wrzucić wszystkie pliki raz jeszcze.</i>

0

Nie no co ty wszystko jest ok!! az takim laikiem nie jestem..!!??
Nie mam pojecia co jest nie tak cały czas mysle o tej sciezce bezwzglednej..!?
Bo zostawiam taka jaka Mambo automatycznie odczytuje..!? <-- ale na ogół robi to dobrze!

0
kujawiak napisał(a)

Nie no co ty wszystko jest ok!! az takim laikiem nie jestem..!!??

Zwracam honor, ale to jest najczęstszy powód bo nie każdy zwraca na to uwagę... Zobacz czy plik istnieje jeśli tak to sprawdź jakie ma prawa CHMOD bo najprawdopodobniej skrypt nie może uzyskać dostępu do tego pliku...

kujawiak napisał(a)

[...]Bo zostawiam taka jaka Mambo automatycznie odczytuje..!? <-- ale na ogół robi to dobrze!

wrzuć sobie plik z taką zawartością:

<?php
    echo __FILE__;
?>

to zobaczysz bezwzględną ścieżkę do tego pliku

0

CHMOD plikow ustawiony jest na 777 wiec wszystko ok!!??

sciezka bezwzgledna jest prawidlowa.. wiec juz nie wiem dlaczego nie moze uzyskac dostepu??
moze macie jeszcze jakies pomysly??

0

777 ustawia się dla katalogów
żeby każdy miał swobodny dostęp do plików, chmod musi być ustawiony na 666
tylko nie nadawaj takiego na plik, w którym przechowujesz hasło/nazwę użytkownika do bazy danych ( zwykle w CMS'ach jest to config.php, powinien mieć chmoda 644, czyli maksymalny dostęp dla admina (6), brak odczytu i zapisu dla reszty (44) )

suma sumarum: pliki-666, katalogi-777, config.php-644

0

zrobilem wszystko tak jak piszesz i zadnych zmian..!!
juz wszystkiego probowalem wlasnie jportal wgrywam i zobaczymy..!!??
mimo wszystko wielkie dzieki!!</i>

0
kubARek napisał(a)

...

albo mi się wydaje albo pierwolisz głupoty
plikom nic nie przeszkadzałoby chmod 0777 - dostają prawo wykonania którego nie potrzebują ale jak lubią ... za to 4 wcale nie oznacza brak możliwości zapisu i odczytu - brak tych praw to 0, za to 4 oznacza możliwość tylko odczytu i taki chmod wcale nic nie zabezpiecza ale w zależności od konfiguracji serwera może doprowadzić do niemożności zmiany ustawień w nim przez php jeśli właścicielem jest np ftp, ewentualnie może zabronić dostępu apache dla tego pliku i zabezpieczenie przed wyświetleniem jeśli php zawiedzie ale ja bym na takim czymś nie polegał

za to czy na serwerze nie jest właczony tryb safe ? w takim wypadku może być dużo problemów i skrypt może nie mieć w ogóle praw mimo chmodom do żadnych plików jeśli php ich nie utworzył, więc można np wgrać na ftp do serwera a pliki a potem skryptem skopiować je normalnie do folderu b

0

ech.. to zadne prawa.. cos nie tak ze sciezka

wklej tu:

  1. linię 47 z includes/mambo.php
  2. listing plików z katalogu includes/phpInputFilter/

oraz
w pliku includes/phpInputFilter/class.inputfilter.php w pierwszej linii napisz: <? echo __FILE__; exit; ?>, odpal go wpisując w przeglądarce adres do niego i wrzuc do posta to, co wypluje

oraz
zawartośc pliku konfiguracyjnego [tzn. konkretnie 2 zmenne ze ścieżkami: live i local]

Pracowalem rok na Mambo i działa, więc cos spaprałeś

0

albo mi się wydaje albo pierwolisz głupoty
dzięki za uświadomienie :) każdy się czasem pomyli ...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1