[JS + PHP] Pole formularza jako parametr skryptu PHP

Odpowiedz Nowy wątek
2006-07-21 12:21
0

Cześć.
Próbuje wywołać sprypt PHP z parametrem, którym ma być zawartość pola tekstowego formularza w ten sposób:
Sprawdź czy ten login jest wolny

Skrypt sprawdz.php wygląda tak:

<?php
$login = $_GET['sprawdzany_login'];
if (is_dir("users/".$login))
 {
 echo "<h1 align=center>Login \"".$login."\" jest zajęty.</h1>";
 }
else
 {
 echo "<h1 align=center>Login \"".$login."\" jest wolny.</h1>";
 } 
?>

Skrypt sam w sobie jest OK, problem polega tylko na tym że w powyrzszym url-u parametrem jest tekst "document.formularz1.login.value" zamiast treści tego pola. Jak to zmienić?</php>


Nie trąb proszę. Ty też się kiedyś uczyłeś.

Pozostało 580 znaków

2006-07-21 12:24
0

no pomyśl:

javascript:location='sprawdz.php?sprawdzany_login=document.formularz1.login.value';

czemu miałoby być coś innego ? chyba chciałeś

javascript:location='sprawdz.php?sprawdzany_login=' + document.formularz1.login.value;


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-07-21 12:30
0

O ja piernicze. Taki głupi błąd. Dzięki.
Podziękowałem, a nie sprawdziłem. A sie okazało że teraz w ogóle skrypt się nie odpala.
link wygląda tak:

Sprawdź czy ten login jest wolny

a żródło tego co się pokazuje tak:

<html><script language="javascript">var __w=location='sprawdz.php?sprawdzany_login=' + document.formularz1.login.value;if(__w!=null)document.write(__w);</script></html>

To nie jest mój skrypt. Co znowu jest źle?
Usunięcie spacji z url-a nie pomaga.


Nie trąb proszę. Ty też się kiedyś uczyłeś.

Pozostało 580 znaków

2006-07-21 14:32
0
Bagietka napisał(a)

żródło tego co się pokazuje tak:

<html><script language="javascript">var __w=location='sprawdz.php?sprawdzany_login=' + document.formularz1.login.value;if(__w!=null)document.write(__w);</script></html>

Pod jaką przeglądarką? :| Domyślam się, że pod Operą, ale wypadałoby napisać.

Sprawdź, czy to działa:
Sprawdź czy ten login jest wolny


php if ($crazy) sqrt() or die;

Pozostało 580 znaków

2006-07-21 14:47
0

Dzięki Jojersztajner. Działa.
A to źródło pochodzi akurat z IE5.0


Nie trąb proszę. Ty też się kiedyś uczyłeś.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0