pliki php w kodowaniu utf-8

Odpowiedz Nowy wątek
2006-07-18 10:03
zxc
0

Mam taki problem. Wszystkie pliki php mam zakodowane w utf-8 z sygnaturą. Teraz jak w którymś z nich robie INCLUDE_ONCE('plik') to za każdym razem dorzuca mi również sygnaturę z tego pliku co w IE powoduje rozjeżdzanie się strony. W rezultacie w pliku wynikowym mam wstawionych kilka sygnatur utf-8 (w miejscach w których były include'y)

Czy jest jakaś możliwość (opcja w php) aby ta sygnatura nie była dodawana / była usuwana podczas include'ów?

Pozostało 580 znaków

2006-07-18 12:04
0

a nie możesz po prostu pozbyć się sygnatur ?


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-07-18 12:10
zxc
0

no właśnie nie moge :)

Pozostało 580 znaków

2006-07-18 14:58
0

no to powiedzmy przed każdym include wstaw linijkę

ob_start();

a w plikach .php na początku napisz

<?php
@ob_end_clean();

albo np taka głupia funkcja:

function usunsygnature($text){
  return ord($text[0]) > 200) ? substr($text, 3) : $text; // nie wiem jak się rozpoznaje sygnatury ;P blah
}
 
function include_bez_sygnatur($plik){
  ob_start('usunsygnature');
  include($plik);
  ob_end_flush();
}

ale to dziwacznie tak, nie możesz zrezygnować z tych sygnatur chociaż w tych plikach które mają być includowane ?


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-07-18 19:15
0

W ogóle z BOM należy rezygnować, bo one poważne problemy w najrózniejszych sytuacjach sprawiają, a i potrzebne zbytnio nie są. Ale sporo edytorów niestety je wstawia - problem dotyczy także narzędzi do WWW.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0