[PHP] passwd, shadow -> php

0

Witam.

Czy jest jakiś (gotowy ;-) ) sposób zmiany zawartości plików passwd i shadow w php?

Potrzebuje tego ponieważ hasła dla użytkowników na mojej stronie mogę zmieniać tylko przez CPanel, a to sie niezbyt tym użytkownikom podoba i musze zrobić jakiś panel na stronie do zmiany hasła. :-[

Pozdrawiam!

0

Może wywołanie poleceń shella odpowiednich (usermod dokładnie) o ile serwer na exec() pozwala?

0
papudrun napisał(a)

Czy jest jakiś (gotowy ;-) ) sposób zmiany zawartości plików passwd i shadow w php?

Oczywiscie ze nie ma takich mozliwosci ;) Gdyby byla to moglbys np zmienic haslo do roota a wtedy serwer stoi otworem :> passwd najwyzej mozesz odczytac poprzez readfile('/etc/passwd'); ale to tez niekoniecznie. Do shadow nawet nie dasz rady zajrzec bo ma prawo do tego tylko root i programy odpalone z +s a zwykle konto gdziekolwiek na pewno nie bedzie mialo takich uprawnien ;)

0

No to może przez PHP-> FTP. Przez ftp mam dostęp do tych plików. Dziś sprawdze czy działa exec() ale wątpie.

PS. Php wykonuje skrypty jako 'Owner' tak więc jesli dam hmoda 777 na shadow to php tez powinno to ruszyć nawet jak jest wyżej niż ./public_html

a może sie myle....

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1