[php] przesyłanie pliku na serwer

0
Napisałam sobie kod, który przesyła mi plik na serwer. Normalnie pliki są przesyłane do katalogu, który mam na dysku. Wygląda to tak:

`$nazwa="./img";`
//troche nic nie znaczącego kodu

if(!@copy($userfile, "$nazwa/$filename")) die ("Nie moge skopiowac $userfile_name na $nazwa/$filename");

i teraz jak robię to u siebie to na dysku w katalogu img zapisują mi się pliki. Natomiast jak chcę by to się robiło mi na serwerze (utworzyłam tam katalog o tej samej nazwie) wypisuje. że nie może kopiować pliku do ./img
Co zrobić by to działało?
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale ja jestem na Windowsie a serwer jest na Unix.

0

ustaw chmod (uprawnienia) dla tego katalogu na 777 (Read, Write, Execute dla wszystkich). Wiekszosc klientow ma to wbudowane gdzies.

zawsze można też
ftp> SITE CHMOD 777 img

0
nav napisał(a)

ustaw chmod (uprawnienia) dla tego katalogu na 777 (Read, Write, Execute dla wszystkich). Wiekszosc klientow ma to wbudowane gdzies.

zawsze można też
ftp> SITE CHMOD 777 img

zrobiłam w skrypcie chmod("$nazwa", 0777); - to wyskoczył mi błąd.

0

może masz zablokowaną funkcję chmod. Albo bardziej prawdopodobne - user, na którym jest uruchomiany skrypt php nie jest właścicielem katalogu img. Nie ma on prawa zmieniać mu uprawnień. Musisz to zrobić via ftp/shell.

//edit:
Usuń @ sprzed copy - dowiesz się co dokładnie zwraca php.

0

Zrobiłam tak jak napisałeś: SITE CHMOD 777 img i napisało, że się udało... ale nadal mi pisze, że nie może tego skopiować :(

0

Usuń @ sprzed copy - dowiesz się co dokładnie zwraca php.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1