[PHP]Un-define

0

Czy jest możliwe usuniecie z pamieci zdefiniowanych stałych :

define("stala","TESTESTEST");

coś w stylu undefine("stala");

0
php.net napisał(a)

Możesz definiować stałą używając funkcji define(). Kiedy stała zostanie zdefiniowana, nie może być już zmieniona albo undefined.

Zapraszam:
http://php.net/manual/pl/language.constants.php</url>

0

stałych wiadmo że nie można zmeiniać ale chodziło mi o usunięcie z pamięci , lecz jeśli piszą undefined to wielka szkoda, dzieki za pomoc

0

Moze powiedz co chcesz osiagnąć? bo jesli potrzebna Ci taka opcja to chyba coś przekombinowałeś

0

sluchaj stałe są po to żeby własnie nie można było ich nadpisywać ani usuwać... jeżeli chcesz robić takie operacje użyj po prostu sesji

0

Chodizło mi o moment przy instalacji...

Gdzie użytkownik definiuje ustawienia bazy

Wszedzie mialem define("DB_HOST",""); itp

A teraz w momencie instalcji/ustawien potrzebuje zmienić dane obecne na inne.

Robie include("settings.php"); gdzie mam wszystkie define

lecz potem nie moge wyrzucic z pamieci zalaczonego pliku by odczytac go na nowo.

Nawet jak w jednym .php do którego sie bezpośrednio odwłuje nie ma includa to i tak w pamieci sa te stale.

0
shivanwk napisał(a)

Czy jest możliwe usuniecie (..) stałych

No to odpowiadam na temat: Nie jest możliwe :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1