[PHP][FTP] Lista plików

0

Mam problem: Chce się zalogować do serwera FTP i zrócić liste katalogów z danego katalogu i odróżnić czy to plik czy folder. Z połączniem nie ma problemu, gorzej ze zwróceniem katalogów. Katalogi za pomoca "nlist" są zwracane w tablicy. Chciałbym pobrac tylko nazwy. Jak odóżnić katalog od pliku ? rawlist zwraca szczegóły... czy tam będzie napisane czy to file czy folder ? Mam takie coś:

<?php
function forumlarz()
{
	echo "<form name=\"formularz\" action=\"index.php.php\" method=\"post\">";
	echo "Server: <input type=\"text\" name=\"server\"><br><p>";
	echo "Username: <input type=\"text\" name=\"login\"><br><p>";
	echo "Password: <input type=\"password\" name=\"haslo\"><br><p>";
	echo "<input type=\"hidden\" name=\"strona\" value=\"sprawdz\">";
	echo "<input type=\"submit\" value=\"Zaloguj\">";
}


if($HTTP_POST_VARS["strona"] == "")
{
	$strona = $HTTP_GET_VARS["strona"];
}
else
{
	$strona = $HTTP_POST_VARS["strona"];
}


if($strona == "")
{
	forumlarz();
}


if($strona == "sprawdz")
{
	
	$conn = ftp_connect($HTTP_POST_VARS["server"]);
	ftp_pasv($conn, true); 
	$result = ftp_login($conn, $HTTP_POST_VARS["login"], $HTTP_POST_VARS["haslo"]); 
		 

	if ($conn)
	{
	echo "Połączono z serwerem <BR>";
	}
	else
	{
	echo "Połączenie z serverem FTP nie powiodło!";
	exit;
	}

	if ($result)
	{
	echo "Dane poprawnie wprowadzone <BR>";
	$contents = ftp_nlist($conn, ".");
	var_dump($contents);
	}
	else
	{
	echo "Bledne dane ! Wprowadz poprawne by się zalogowac !";
	exit;
	}
	
}


?>
0

To chyba proste: ftp_nlist zwraca listę katalogów i plików... pliki mają rozszerzenia , a katalogi nie.... wystarczy usunać z array stringi które zawierają kropkę i po sprawie ;-)

0
Zawadzki14 napisał(a)

pliki mają rozszerzenia , a katalogi nie.... wystarczy usunać z array stringi które zawierają kropkę i po sprawie ;-)

co to za nowinki ze świata mody ? katalogi zazwyczaj nie mają rozszerzenia, a pliki zazwyczaj mają

0

momoze po uprawnieniach? pprzynajmniej jak sie wchodzi na ftp przez zwyklego klienta, to katalogi maja na poczatku d, a pliki -

EDIT:

Zawadzki14 napisał(a)

stringi które zawierają kropkę

.htaccess to rozszerzenie, czy nazwa pliku? :)

0
tomkiewicz napisał(a)

.htaccess to rozszerzenie, czy nazwa pliku? :)

dobre pytanie hehehe...

0
Zawadzki14 napisał(a)
tomkiewicz napisał(a)

.htaccess to rozszerzenie, czy nazwa pliku? :)

dobre pytanie hehehe...

W nowoczesnych systemach plików (ext2, ext3, NTFS, nawet FAT32) nie istnieje coś takiego jak rozszerzenie. Jest to po prostu fragment nazwy pliku znajdujący się po ostatniej kropce, który niektóre systemy (np. Windows) uważają za świadczące o zawartości pliku.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1