[php]dwa skrypty i w nich jakies bledy.

0
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title>Wyszukiwarka rezultaty</title>
</head>

<body>
<h1>Rezultaty wyszukiwania</h1>
<?php
//tworzenie nazw zmiennych
$metoda_szukania=$_POST['metoda_szukania'];
$wyrazenie=$_POST['wyrazenie'];
$wyrazenie = trim($wyrazenie);
//metoda szukania
if (!$metoda_szukania || $wyrazenie)
{
    echo 'Brak parametr?w szukania, pon?w prube';
    exit;
}
if (!get_magic_quotes_gpc())
{
$metoda_szukania = addslashes($metoda_szukania);
$wyrazenie = addslashes($wyrazenie);
}

//laczenie z moja baza danych
@ $db = new mysqli('localhost'. 'root'. ''. 'internet');
if (mysqli_connect_errno())
{
echo 'Blad z polaczeniem do bazy.';
exit;
}
//zapytanie mysql
$zapytanie = "select * from klienci where ".$metoda_szukania." like '%".$wyrazenie."%'";
$wynik = $db->query($zapytanie);
$db->close();
$ile_znalezionych = $wynik->num-rows;
echo '<p>Ilosc znalezionych: '.$ile_znalezionych.'</p>';

?>
</body>
</`code>`<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title>wyszukiwarka</title>
</head>

<body>
<h1>Wyszukiwanie uzytkownik?w</h1>

<form action="rezultaty.php" method="post">
Wybierz metode wyszukiwania:<br />
<select name="metoda_szukania">
<option value="imie">Imie
<option value="nazwisko">Nazwisko
<option value="ulica">Ulica
</select>
<br />
Wprowadz poszukiwane wyrazenia:<br />
<input name="wyrazenia" type="text">
<br />
<input type="submit" value="Szukaj">
</form>
</body>
</html>

te dwa pliki powodować powinny wyszukiwanie uzytkownika w bazie danych , niestety .. nie zwraca żadnej wartosci.

te dwa poniżej to kolejne problemy:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title>Untitled Document</title>
</head>

<body>

<?php
//krudkie nazw zmiennych
$imie=$_POST['imie'];
$nazwisko=$_POST['nazwisko'];
$ulica=$_POST['ulica'];
$nrdomu=$_POST['nrdomu'];
$mail=$_POST['mail'];
$gg=$_POST['gg'];

if (!$imie || !$nazwisko || !$ulica || !$nrdomu)
{
echo 'Nie podano wszystkich wymaganych danych';
exit;
}

if (!get_magic_quotes_gpc())
{
$imie = addslashes($imie);
$nazwisko = addslashes($nazwisko);
$ulica = addslashes($ulica);
$nrdomu = addslashes($nrdomu);
$mail = addslashes($mail);
$gg = addslashes($mail);
}

//laczenie z baza
@ $db = new mysqli('localhost'.'root'.''.'internet');

if (mysqli_connet_errno())
{
echo 'Blad przy logowaniu';
exit;
}

$zapytanie = "insert into klienci values ('".$imie."'. '".$nazwisko."'. '".$ulica."'. '".$nrdomu."')";
$wynik = $db->query($zapytanie);
if ($wynik)
echo $db->affected_rows.' Uzytkownik zapisany do bazy.';

?>
</body>
</`code>`<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title>nowy wpis</title>
</head>

<body>

<h1>Nowy wpis</h1>
<form action="wstawwpis.php" method="post">
<table border="0">
<tr><td>Imie</td><td><input type="text" name="imie" maxlength="50" size="50"></td></tr>
<tr><td>Nazwisko</td><td><input type="text" name="nazwisko" maxlength="50" size="50"></td></tr>
<tr><td>Ulica</td><td><input type="text" name="ulica" maxlength="50" size="50"></td></tr>
<tr><td>Numer domu</td><td><input type="text" name="nrdomu" maxlength="20" size="20"></td></tr>
<tr><td>Mail</td><td><input type="text" name="mail" maxlength="100" size="50"></td></tr>
<tr><td>GaduGadu</td><td><input type="text" name="gg" maxlength="15" size="15"></td></tr>
<tr><td colspan="2"><input type="submit" value="Zapisz"></td></tr>
</table>
</form>
</body>
</html>

ten skrypcik znów ma dodać uzytkownika do bazy danych. kłopot w tym że go nie dodaje :(

0
blazejwiecha napisał(a)
//laczenie z moja baza danych
@ $db = new mysqli('localhost'. 'root'. ''. 'internet');
  1. usun @, to zobaczysz czy ta komenda spowoduje blad i jaki
  2. czy tam masz . (kropki) ?? Bo jesli tak to chyba w tym problem, bo laczysz stringi i podajesz jeden parametr "localhostrootinternet" :d
0

skasowanie @ powoduje:
Fatal error: Cannot instantiate non-existent class: mysqli in /home/blazejwiecha/public_html/krasnal/www/ucze_sie/internet/wstawwpis.php on line 36

a zamiast kropek mam co wpisać ???

0

a) może mysql_connect albo ew. mysqli_connect zamiast new mysqli
b) przecinki

0

wstawiłem przecinki
zmiana na mysqli juz działą
przecinki pomogły.
skrypt z wyzukiwaniem juz w pełni działa. niestety ten:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title>Untitled Document</title>
</head>

<body>

<?php
//krudkie nazw zmiennych
$imie=$_POST['imie'];
$nazwisko=$_POST['nazwisko'];
$ulica=$_POST['ulica'];
$nrdomu=$_POST['nrdomu'];
$mail=$_POST['mail'];
$gg=$_POST['gg'];

if (!$imie || !$nazwisko || !$ulica || !$nrdomu)
{
echo 'Nie podano wszystkich wymaganych danych';
exit;
}

if (!get_magic_quotes_gpc())
{
$imie = addslashes($imie);
$nazwisko = addslashes($nazwisko);
$ulica = addslashes($ulica);
$nrdomu = addslashes($nrdomu);
$mail = addslashes($mail);
$gg = addslashes($gg);
}

//laczenie z baza
@$db = new mysqli('localhost','root','','internet');

if (mysqli_connect_errno())
{
echo 'Blad przy logowaniu';
exit;
}

$zapytanie = "insert into klienci values ('".$imie."', '".$nazwisko."', '".$ulica."', '".$nrdomu."', '".$mail."', '".$gg."')";
$wynik = $db->query($zapytanie);
echo $wynik;
if ($wynik)
{
echo $db->affected_rows.' Uzytkownik zapisany do bazy.';
}
else
{
echo "Nie udało się dodać użytkownika!";
}
?>
</body>
</html>

jeszcze ma coś źle :(
jakieś pomysły ??

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1