[PHP][MySQL]wartosc NULL w bazie

0

Moze ktos podpowie czy idzie zrobic taki myk przy wyciaganiu z bazy mysql. Niektore wartosci mam w niej NULL i jak wyciagam cos poleceniem:

$zapytanie = "select tytul,tytul2,kto_dodal,data_dodania from baza";
$wykonaj = mysql_query($zapytanie);
echo '<table border=1>';
while ($wiersz=mysql_fetch_row($wykonaj)) {
echo '<tr><td>'.$wiersz[0].'</td><td>'.$wiersz[1].'</td><td>'.$wiersz[2].'</td><td>'.$wiersz[3].'</td>';
echo '</tr>';
}

Po wyciagnieciu w miejscu gdize w bazie bylo NULL w htmlu rowniez pojawia sie NULL. Czy idzie to jakos w locie zamienic na pusty ciag?
wiem, ze moge sprawdzac czy jest NULL, jezeli tak to zamienic, ale wtedy chyba niepotrzebnie obciazam system? a moze nie idzie inaczej?

0
lookaszpl napisał(a)

Po wyciagnieciu w miejscu gdize w bazie bylo NULL w htmlu rowniez pojawia sie NULL. Czy idzie to jakos w locie zamienic na pusty ciag?
wiem, ze moge sprawdzac czy jest NULL, jezeli tak to zamienic, ale wtedy chyba niepotrzebnie obciazam system? a moze nie idzie inaczej?

Jeżeli w pole ma wartość NULL to w php będziesz miał wartość pustą czyli możesz ją porównać ze stringiem ''. Jeśli jednak otrzymujesz w zapytaniu wartość 'NULL' to by oznaczało, że w bazie nie jest to pole puste lecz zawiera string 'NULL'.

Pozdrawiam
Doc

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1