[php] rozszerzanie klas :)

0

Witam.
Tym razem z sersji pytan o klase :)

Mam jakas klase:

Class klasa1
{
// funkcje
}

I jak teraz rozszerzyc ja o pewne funkcje cos jak DodajNowaFunkcje oraz NadpiszIstniejacaFunkcje.

Jesli sie da oczywiscie :)

0

oczywiście, że się da:

class NowaKlasa extends StaraKlasa
{
// kod klasy nadpisujacy lub dodajacy nowe funkcje...
}
0
angel2953 napisał(a)

oczywiście, że się da:

class NowaKlasa extends StaraKlasa
{
// kod klasy nadpisujacy lub dodajacy nowe funkcje...
}

Ohh jakiesz to wydaje sie byc proste :)
Dziekuje bardzo =]

No tak a nie mozna sprawic zeby nie stracila wlasciwosci juz ?
bo mam np.
$cos = new StaraKlasa;
$cos->zapamietaj('tekst');
echo $cos->wypisz();
i teraz zadeklarowac tak nowa klase ktora rozszerzy stara ale bedzie miala wszystko tak ustawione jak te $cos->zapamietaj(); podczas sesji. No albo czy tez mozna rozszerzyz stara klase tak by:

class JakasKlasa extends JakasKlasa
{
// kod klasy nadpisujacy lub dodajacy nowe funkcje...
}

i gdy $cos bylo zdefiniowane przed rozszerzeniem to po rozszerzeniu mozna juz bylo uzywac tego w staro zadeklarowanym " $cos'iu " ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1