[PHP] $HTTP_USER_AGENT

0

Witam...
Mam mały problem. Jak zrobić aby na stronie pojawiała się nazwa przeglądarki osoby wyświetlającej strone?? Znalazłem $HTTP_USER_AGENT ale chcę tylko sprawdzić czy ktoś <ort>kożysta </ort>z IE, FireFoxa, Opery, czy Innej przeglądarki?? Jak to zrobić??
$HTTP_USER_AGENT zwraca mi: "Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7" :( Chciałbym aby wyświetlało się tylko FireFox...

Z góry dziękuję za pomoc :)

0
Ziomal napisał(a)

http://pl2.php.net/manual/pl/function.get-browser.php

Niebardzo to rozumiem :/ Jak wpisuje coś takiego:

<?php
echo $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] . "\n\n";

$browser = get_browser(null, true);
print_r($browser);
?>

To mi wywala błąd :/

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7
Warning: get_browser(): browscap ini directive not set. in c:\usr\krasnal\www\sonda\index.php on line 4

0

przeczytaj komentarze userów na tamtej stronie
ale przecież samemu możesz wyciągnąć informację co to za przeglądarka

0

ort! mówiąc to nie jestem najlepszy z angielskiego i nie bardzo to rozumiem :/

0

nic znajomości angielskiego - po prostu bierz kody które tam są i tyle np któryś z kodów:

http://pl2.php.net/manual/pl/function.get-browser.php#51453
http://pl2.php.net/manual/pl/function.get-browser.php#58041

albo inny

0

To co ci wywala to nie jest błąd ani nic tego typu . To jest po prostu pełna nazwa przeglądarki z której korzysta użytkownik przeglądający tą stronę. Najprościej napisać:
echo "Korzystasz z przeglądarki $HTTP_USER_AGENT";

0
marian08 napisał(a)

To co ci wywala to nie jest błąd ani nic tego typu . To jest po prostu pełna nazwa przeglądarki z której korzysta użytkownik przeglądający tą stronę. Najprościej napisać:
echo "Korzystasz z przeglądarki $HTTP_USER_AGENT";
Bzdura.
Tam jest:

  • nazwa przeglądarki
  • wersja przeglądarki
  • typ systemu operacyjnego
  • wersja systemu operacyjnego
  • zainstalowane dodatkowe rzeczy (np. .NET Framework)

albo nic z powyższych rzeczy a to, co użytkownik sobie wpisał np. w User Agent Switcher dla Firefoxa. Tym sposobem wczoraj znalazłem sposób na SQL Injection w najnowszym phpBB by Przemo [rotfl] [rotfl] - phpBB r0x :D

0
Marooned napisał(a)

Tym sposobem wczoraj znalazłem sposób na SQL Injection w najnowszym phpBB by Przemo [rotfl] [rotfl] - phpBB r0x :D

nie, spóźniłeś się, już robiłem sobie w ten sposób z nich jaja jakieś pół roku temu [green] byłem pierwszy ;P

//no spox - nie twierdzę, że byłem pierwszy - ale sam to odkryłem przez przypadek ;P - M
//tylko, że prócz wywalenia błędu nic z tym się nie da zrobić, więc raczej niegroźne

// Do czasu, aż ktoś nie postawi tego foum na MySql 5 - Q

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1