[php] zniszeczenie sesji

0

jak sie robi ze po zamknieciu przegladarki sesja zostaje zniszczona ?

0

Samo się tak robi o ile wiem. Chcesz się dowiedzieć w jaki sposób to działa?

0

znaczy ja mam tak otwieram kilka okienek w FF wchodze na serwis loguje sie zamykam otweiram nowe okienko wpisuje adres i juz jestem zalogowany :/

0

Powód jest bardzo prosty: Nie zamykasz przeglądarki. Żeby zamknąć Firefoxa musisz zamknąć jego <ort>WSZYSKIE </ort>okienka, a czasem jeszcze wyrzucić z tray'a jego <ort>Quicklunch'a</ort>

0

no wlasnie. wiec czy da sie jakos zareagowac na hmm na taki krzyzyk ?
czy moze dac ze jak bedzie UNLOAD to niszczy sesje ale nie wiem bo jak odswieze tez bedzie unload i tez mi wyjdzie kurcze nie ma jakiegos sposobu :( ?

0

Też jestem ciekaw jak to zrobić. Może zapisać zmienną SID w cookie i ustawić expires na 0?

0
lord_didger napisał(a)

SID w cookie i ustawić expires na 0?
Z tego co wiem to wlasnie sie tak robi, ale jak czas jest 0 to ciacho znika dopiero po zamknieciu przegladarki... czyli wracamy do punktu wyjscia

w PHP:

session_destroy();

Niszczy wszystkie zmienne ktore byly przechowane w session

jesli chcesz w javascripcie a stosujesz standardowa nazwe sesji 'PHPSESSID':

function setCookie(cookieName, data)
 {
 document.cookie=cookieName+"="+data+";expires=0";
 }

function zabijsesje()
 {
 setCookie('PHPSESSID', '0');
 }

Kod powinien "wyserowac" identyfikator sesji z ciasteczek wiec kolejne strony ktore beda otwierane, beda odwolywaly sie do nieistniejacj sesji

Kod w PHP jest bezpieczniejszy, ale musisz zrobic wtedy jakis przycisk "wyloguj" czy "usun dane" :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1