[PHP] Include ?

0

Witam,

Chciałem wstawić na każdą stronę kod skryptu java z osobnego pliku, aby przy ewentualnej zmianie nie zmieniać go w 200stronach tylko w jednej. Jak mogę to zrobić tz jak wstawić kod z tego pliku. Mam jego dwie wersje .js oraz .php
Probowalem przez include ale nie wiem dlaczego nie dziala. Problem można zobaczyć na www.narty.jup.pl
Z góry dzięki za pomoc.

0

umieść w osobny plik .js i na każdej stronie daj <script src="tenplik.js" type="text/javascript"></script> - include jest do php jak chcesz włączyć treść pliku do pliku wyjściowego ale tutaj nawet php ci tego nie przeparsował ...

0

Zrobiłem tak, ale wyskakuje bląd. Zobacz na www.narty.jup.pl

0
jup.pl napisał(a)

Zrobiłem tak, ale wyskakuje bląd. Zobacz na www.narty.jup.pl

Poucz się trochę JavaScript. Dołączyłeś plik JS do HTMLa. Plik JS powinien zawierać tylko kod JavaScript a w pliku banner_big.js widzę tagi HTML :/

Jak chcesz dodać tą reklamę jup.pl do stron, to wstaw to co masz w pliku JS do pliku HTML i usuń banner_big.js.

W HTMLu powinien być tag <SCRIPT src="adres reklamy jup.pl"></SCRIPT>

Jeżeli będziesz w przyszłości chciał zmieniać adres reklamy, to musiałbyś zmieniać kod w tych "200" stronach HTML. Można to obejść jeżeli masz dostęp do jakiejkolwiek technologii skryptowej np. PHP lub dodanie w każdym pliku HTML polecenia importu pliku:

W dowolnym miejscu w pliku HTML wpisz:

a jako zawartość reklama.html podaj:

<script src="reklama jup.pl"></script>

i każdy HTML będzie odwoływał się do pliku reklama.html a Ty będziesz zmieniał tylko zawartość pliku reklama.html, a pozostałe strony automatycznie będą się odnosić do poprawionego/zmienionego pliku reklama.html.

Nie sprawdzałem ale powinno zadziałać, jeżeli nie to przepraszam za zamieszanie, ale taki miałem pomysł.

0
prgtw napisał(a)

jak juz to

<?PHP include("reklama.html"); ?>

poza tym wszystko sie zgadza ;)

0
Kooba napisał(a)

jak juz to

<?PHP include("reklama.html"); ?>

Było mówione żeby bez PHP, bo kod nie jest parsowany ;) Znam PHP i wiem, że w PHP jest inna składnia ;)

Dopisane:
Dobra serwer jak się okazuje obsługuje PHP, tylko pliki były z rozszerzeniem html a serwer tcyh nie parsował.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1