[php] Czy w php jest zwalnianie obiektów?

0

Jeśli sobie utworzymy jakiś obiekt jakiejś klasy za pomocą new, czyli coś takiego :

class klasa {
    var pole;
}

$obiekt = new obiekt;

to jak taki obiekt się później zwalnia, po wykonaniu na nim jakichś operacji?

0

unset($obiekt); i po krzyku :)

0

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że obiekty się same zwalniają, gdy nie ma już więcej odwołań do nich w skrypcie.

Być może ręczne zwalnianie wyglądałoby po prostu tak:
$instance = null;

Co do unset: http://pl.php.net/manual/en/function.unset.php#48747

0

wszystkie zmienne zwalniane sa po wykonaniu sie danego skryptu dlatego uzywanie unset jest zbedne chyba ze operacje ktore wykonywane sa pamieciozerne.

0

Z tym sie nie zgodze. Czasami skrypt moze byc bardzo pamieciozerny i dobrze jest czasami w kolejnych etapach dzialania skryptu jest usunac takie zmienne, ktore np. stosujesz jako bufor duzej ilosci danych.

0

maniek_2: A nie wystarczyłoby po prostu podstawić pod taką dużą zmienną jakiś pusty ciąg albo 0? Wtedy zmienna maleje do przeciętnej wielkości. Oczywiście nie jest to to samo, co całkowite zwalnianie pamięci, ale jest to chyba prostsze rozwiazanie. Szczególnie biorąc pod uwagę to, co przytoczył wcześniej Ktos: http://pl.php.net/manual/en/function.unset.php#48747

0
maniek_2 napisał(a)

Z tym sie nie zgodze. Czasami skrypt moze byc bardzo pamieciozerny i dobrze jest czasami w kolejnych etapach dzialania skryptu jest usunac takie zmienne, ktore np. stosujesz jako bufor duzej ilosci danych.

ludzie nauczycie sie czytac posty :|

Maker napisał(a)

wszystkie zmienne zwalniane sa po wykonaniu sie danego skryptu dlatego uzywanie unset jest zbedne chyba ze operacje ktore wykonywane sa pamieciozerne.

czy ja napisalem cos innego ?;]

0

A nie przypominam sobie aby ten tekst widnial wczesniej :]

0
maniek_2 napisał(a)

A nie przypominam sobie aby ten tekst widnial wczesniej :]

daty modyfikacji nie mial jak widzisz zostal napisany bez poprawiania wiec albo udaj sie do okulisty albo czytac sie naucz ;]

0
Maker napisał(a)

daty modyfikacji nie mial jak widzisz zostal napisany bez poprawiania wiec albo udaj sie do okulisty albo czytac sie naucz ;]

... a Wy nie robcie mi ciagle nadziei ze ktos fachowo odpowiedzial na pytanie tymi postami ;P .

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1