PHP + odwołanie do mp3

0

Jak zrobić, aby po kliknięci w link, czy button otworzyć plik mp3 w np. winampie?
Najlepiej z PHP, ale jak PHP nie pomoże to w czymkolwiek.

0

W PHP ? :/

Robisz link na stronie do pliku mp3 i po kliknięciu można go zapisać lub otworzyć w domyślnym odtwarzaczu...

0

W PHP jak i w niczym innym się nie da. Bo co ma serwer i w ogóle strona WWW do tego jak ty odtwarzasz MP3? Daj normalny link do pliku MP3 i każdy sobie odtworzy tak jak będzie chciał.

A co by było gdyby ktoś nie miał WinAMPa? A miał Linuksa czy BeOSa i nie mógł go nawet mieć? Toż to gorsze niż OnetPlejer ;)

0

No może trochę źle się wyraziłem.
Chodzi mi o uzyskanie takiego efektu jak np. na stronie
http://www.phplabs.com/demo/streamer/</url>
I coś podobnego do jakiegoś radia internetowego ...

0

Możesz np. utworzyć playlistę m3u lub pls na serwerze i wpisać do niej ścieżki URL do plików mp3, tylko może być problem jeśli ktoś nie ma Winampa lub innego programu otwierającego pliki m3u lub pls

0

Tak też zrobiłem, ale był problem przynajmniej na serwerze bobos.ca
Zamiast ładować playliste otwierała się strona w której była jej zawartość. tak jakby to był zwykły plik txt.
http://www.mnatanek.bobos.ca/tmp/2.htm
Czy to może zależeć od serwera?

0

Kliknąłem w ten link do pls i otworzył mi się Winamp i zaczęły się odtwarzać - może twój Winamp nie ma skojarzeń do plików z playlistami ?

0

Przegladarka nie rozpoznaje typu pliku po rozszerzeniu!

Serwer HTTP ma w konfiguracji okreslone, jakie rozszerzenie jest przypisane do jakiego typu MIME i wysyla odpowiedni naglowek "content-type". Przegladarka interpretuje ten naglowek i na jego podstawie wybiera aplikacje. Z poziomu php wystarczy wiec wyslac odpowiedni naglowek content-type i content-length, a w ciele odpowiedzi http dane z pliku.

Odpowiedni typ MIME dla mp3 to: audio/mpeg3

0
Krolik napisał(a)

Przegladarka nie rozpoznaje typu pliku po rozszerzeniu!(...)
Zapomniałeś dodać porządna.

0
Qyon napisał(a)
Krolik napisał(a)

Przegladarka nie rozpoznaje typu pliku po rozszerzeniu!(...)
Zapomniałeś dodać porządna.

Tak, zapomniałem. [browar] :d

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1