[php+mysql]Ilość rekordów w tabeli

0

Czemu jak chce pobrać ilość rekordów w tabeli to zwraca mi "Resource id #5" :|
pobieram tak:

 $nr = mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM users WHERE login!=''");

z tabeli o konstrukcji:

"CREATE TABLE `users` (
  `id` int(20) NOT NULL auto_increment,
  `nr` int(20) NOT NULL default '0',
  `login` varchar(20) NOT NULL default '',
  `gg` varchar(10) NOT NULL default '',
  `skad` varchar(30) NOT NULL default '',
  `plec` varchar(20) NOT NULL default '',
  `haslo` varchar(20) NOT NULL default '',
  `data` varchar(20) NOT NULL default '',
  PRIMARY KEY  (`id`)
) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=1 ")

Szukałem na google i znalazłem kilka zapytań ale one albo zwracały "Resource id #5" albo podawały złą wartość.
Jestem początkujący w php więć prosze o jakieś gotowe zapytnie. THX

0

musisz jeszcze wynik zapytania sql na poszczegolne elementy rozbic np.

$aRow = mysql_fetch_array( $aQResult )

0
PawelW napisał(a)

musisz jeszcze wynik zapytania sql na poszczegolne elementy rozbic np.

$aRow = mysql_fetch_array( $aQResult )

Mógłbyś mi podać cały kod jak odczytać ilość rekordów bo nie wiem jak ja mam to zrobic ;P

0
$ilosc = mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * FROM tabela"));

albo na przykład tak

$fld = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) AS ilosc FROM tabela"));
$ilosc = $fld["ilosc"];

Mam nadzieję, ze się nie pomyliłem w pisaniu tych mysql_*, bo na codzień to ja ich nie używam tylko używam stworzonej kiedyś klasy dostępu do mySQL :)

0

WILEKIE THX [browar]

0
Ktos napisał(a)
$ilosc = mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * FROM tabela"));

nie to żebym się czepiał ale czy nie lepiej zamienić * dać jakąś konkretną nazwę kolumny ?

0

Bełdzio: lepiej. A w ogóle lepiej stosować drugi sposób, bo mniej obciążający bazę danych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1