Problem z działaniem PHP

0

Siemanko. Moze problem byl juz poruszany przez kogos na lamach forum - nie potrafie powiedziec. Mam w domu dosc stary sprzet i zainstalowalem sobie na nim REDHAT 8.0 + php + mysql + apache. Mam problem wlasnie ze zgraniem php i apache - wszystko dziala, httpd.conf jest skonfigurowany prawidlowo, php.ini rowniez, mysql tez chodzi. Problem jednak jest w tym, ze nie moge wysylac danych ani metoda POST ani GET :( Mam prosty formularz w HTML napisany, a php nie widzi zmiennych, ktore w nim definiuje - rowniez zmienne z formularza php tez nie przechodza... a sam php, skrypty, grafika, baza danych dziala... no ale bez dynamicznego przesylania wartosci nie jest to wiele warte, a zalezy mi by sie nauczyc PHP. Nie wie ktos gdzie moze byc problem dlaczego system nie widzi przesylanych danych z pol formularza ?

0

może się dopiero obudziłeś że nie stosuje się

$zmienna tylko w zależności od metody
$_POST['zmienna'] lub $_GET['zmienna']

BTW Gdzie się tyle uchowało osób że w zaparte próbuje odwoływać się bezpośrednio do zmiennych ? to przez stare kursy PHP w necie ?

// zaraz ktoś dopisze że można ustawić register_globals pewnie - eh ludzie lubią sobie coś powiedzieć - ale jak to napisałem to teraz nikt może tego nie napisze (choć z drugiej strony to ja to teraz napisałem ;()

0

Dzieki bardzo. Dziala :-) A co do metody $zmienna to poczatkowo uczylem sie PHP z jednej z ksiazek i z kursow z net... w zadnym, ktore mam nie bylo mowy o takim odwolaniu... widac musze zrobic update. Dzieki raz jeszcze.

0
Adamo napisał(a)

BTW Gdzie się tyle uchowało osób że w zaparte próbuje odwoływać się bezpośrednio do zmiennych ? to przez stare kursy PHP w necie ?

Gdyby nie fakt, ze musze pisac rzeczy serwerowo uniwersalne i ze to konieczne przy zaciemnianiu kodu, to mialbym tablice post i get gleboko w d* prawde mowiac :P.

Z pelna odpowiedzialnoscia moge powiedziec, ze mnostwo hostow (komercyjnych) ma wlaczone globale.

Adamo napisał(a)

eh ludzie lubią sobie coś powiedzieć

Jakbys Ty nie lubil... :P

0

chooc korzystam z tablic, to nie wiem, w czym przeszkadza normalne odwolywanie sie do tablic. chodzi wam o to, ze "index.php?zmienna=12"? i teraz zmienna, niezaleznie od tego, czy byla wyslana przez formularzm, to bedzie zmieniona? to raczej glupie, bo jezeli ta zmienna jest wykorzystywana w skrypcie, to zazwyczaj pierwsze jej uzycie, to "$zmienna = jakas_funkcja($paramtetr);"

0

nie, to wcale nie jest głupie, wyobraź sobie ze w jakimś skrypcie masz formularz w plik1.php z metodą post który wysyła do plik2.php dane. Ja nie mam dostępu do formularza w plik1.php bo np. nie jestem administratorem... register_globals jest właczone wiec wywołuje sobie plik2.php?zbanuj_usera=true&nazwa_usera=Roszi z odpowiednim parametrem z get'a i skrypt sie wykona, zmienna jest ustawiona a skrypt nie wie czy ona przyszła z GET'a POST'a czy może z ciasteczka (to był taki przykłądowy przykład hakierowania skryptów bez tablic superglobalnych) ;)

IMHO register globals to błąd twórców php którzy na szczęście zorientowali się co robią i odeszli od tego rozwiązania, gdyby nie to ze zostało napisane dużo skryptów bez tablic superglobalnych to pewnie w ogóle wywalili by tą opcje

0

no ale najgłupszy też przykład, kodzik:

<?php
if($_COOKIE['haslo']=='tajne') $ok=true;
if($ok) echo 'Hasło dobre'; else echo 'Złe hasło';
?>

i chodzi żeby odczytać wartośc ciastka i jeśli równa 'tajne' to wyświetlić "Hasło dobre" a gdyby globals były włączone to wystarczy wywołać skrypt ?ok=true i już jakbyśmy podali dobre hasło a nawet wartość nie musiałaby być w ciastku tylko też przez GET możnaby wysłać

no lubie sobie coś powiedzieć - przecież nie mówiłem o wszystkich oprócz mnie ;P

0

sorry ale pieprzycie glupoty
w takim razie w c++ tez niektore funkcje powinny byc wywalone ( mowa tu o tych, ktore nie sprawdzaja dlugosci ciagu danych wejsciowych i powoduja BO )
skrypty PHP mozna pisac rownie bezpiecznie z register_globals jak i bez tego i to programista powinien zadbac jak to zrobic tak zeby nie bylo z tym problemow i to w tym drzemie sztuka prawdziwego programowania

0
CyberKid napisał(a)

sorry ale pieprzycie glupoty (...) skrypty PHP mozna pisac rownie bezpiecznie z register_globals jak i bez tego (...)
Taaa, ale jakim kosztem? Trotyl też jest bezpieczny jak się go umie uzywać, czy to znaczy, że powinien być w każdym sklepie?

0

porównywanie bezpieczeństwa w C++ do php to zły pomysł...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0