[PHP] Sortowanie tablicy z tablicami

0

Witam, jakoś nie może mi wyjść - jak naprościej posortować taką tablicę:

tbl=Array(
  [0] => Array('134555','<b>cde</b>','0.6');
  [1] => Array('042345','<b>abc</b>','10');
  [2] => Array('412353','<b>bcd</b>','25');
 );

i chcę posortować tą tablicę w kolejności alfabetycznej według drugiego indexu (cde,abc,bcd) czyli po posortowaniu miałoby to wyglądać tak:

tbl=Array(
  [0] => Array('042345','<b>abc</b>','10');
  [1] => Array('412353','<b>bcd</b>','25');
  [2] => Array('134555','<b>cde</b>','0.6');
 );

THX za odp.

Wiem że mogę sobie napisać sortowanie ale nie ma na to gotowych funkcji w php ?

0

dobra, sorry - już sobie poradziłem:

$tbl2=Array();
foreach($tbl as $wartosc) $tbl2[]=$wartosc[1];
array_multisort($tbl2, SORT_ASC, $tbl);

można wywalić

0
Adamo napisał(a)

można wywalić

Apeluje by jednak zostawic dla potomnych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1