[php]nie moge dopisac do pliku?

0

w manualu mam:

'r' - Otwórz tylko do odczytu; ustawia wskaźnik pliku na początku pliku.

'r+' - Otwórz do odczytu i zapisu; ustawia wskaźnik pliku na początku pliku.

'w' - Otwórz tylko do zapisu; ustawia wskaźnik pliku na początku pliku i obcina plik (zeruje) do 0 długości. Jeśli plik nie istnieje to próbuje go utworzyć.

'w+' - Otwórz do odczytu i zapisu; ustawia wskaźnik pliku na początku pliku i obcina plik (zeruje) do 0 długości. Jeśli plik nie istnieje to próbuje go utworzyć.

'a' - Otwórz tylko do zapisu; ustawia wskaźnik pliku na końcu pliku. Jeśli plik nie istnieje to próbuje go utworzyć.

'a+' - Otwórz do odczytu i zapisu; ustawia wskaźnik pliku na końcu pliku. Jeśli plik nie istnieje to próbuje go utworzyć.

uzywam r+ i jak zapisauje to reszta pliku sie kasuje ?
jakiej flagi uzyc zeby dopsywac do poczatku pliku ?

0
Niuuchc napisał(a)

uzywam r+ i jak zapisauje to reszta pliku sie kasuje ?
jakiej flagi uzyc zeby dopsywac do poczatku pliku ?

a pomysl logicznie czy mozna dopisac na poczatku pliku ?
dopisac mozna na koncu a jak ustawisz wskaznik na poczatku pliku to Ci bedzie nadpisywac istniejace dane...

0

to po co jest r+ i w+
ja rozumiem ze jak ustawiam na poczatku pliku to dopisuje a reszta sie obniza
to logiczne chyba

0

Możesz przecież zrobić jakis bufor. Kopiujesz wszystko ze starego pliku do jakiejs zmiennej otwierasz plik zapisujesz swoją linijke i reszte z bufora

Pozdro

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0