[php] operacje na dacie. jak obliczyc wiek

0

witam jak mozna obliuczyc wiek z podanej daty ?
np
dzis mamy
2005-04-18 rrrr-mm-dd
1980-01-01 rrrr-mm-dd

jak obliczyc wiek osoby ?

0

daty się zazwyczaj przechowuje jako liczbę sekund - wystarczy że je od siebie odejmiesz i otrzymujesz wiek w sekundach - dzielisz / i resztę bierzesz % - w ten prosty sposób możesz otrzymać lata, miesiące, dni, godziny, minuty, sekundy

0

ten kod duration nie dziala a jak ja mam zamienic date na liczbe sekund ? czy chodzi o to ze mam wykorzystac funkcje TIME ?

0

koxak dzial duration ale jak teraz wywolac odejmowanie dat ? w tej klasie ?

0
niuuuchc napisał(a)

witam jak mozna obliuczyc wiek z podanej daty ?
np
dzis mamy
2005-04-18 rrrr-mm-dd
1980-01-01 rrrr-mm-dd

jak obliczyc wiek osoby ?

bardzo prosto :P
Zamieniasz datę urodzenia na unixowy znaczik czasu poprzez mktime i odejmujesz od obecnego:

mktime ( int godzina, int minuta, int sekunda, int miesiąc, int dzień, int rok );

<?php

  // Obecna data
  $intCurrentDateStamp = time();
  // Dla daty 01.01.1980
  $intBirthStamp = mktime( 0, 0, 0, 1, 1, 1980 );
  // obliczenie wieku
  $intAge = $intCurrentDateStamp - $intBirthStamp;
  // Wyświetlamy wynik
  echo round( ( ( ( ( $intAge / 60 ) / 60 ) / 24 ) / 365 ) );

?>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1