[php] Cookies - rozwiązanie wszystkich problemów

0

Rozwiązałem wszystkie problemy, jakie miałem z cookies chyba po 5 dniach walki. Postanowiłem to tu opisać, dla przyszłych :)

Po pierwsze. Wysyłanie cookie:

setcookie("nazwa", "wartosc", time()+ilosc_sekund)

Pomiędzy time(), a ilością sekund musi być znak plus Żaden inny, tylko plus(ewentualnie minus)

Aby odczytać zawartość cookie w taki sposób: $ciacho=$_COOKIE["nazwa"];
musi być to zrobione z tego samego miejsca, z którego było cookie wysłane. Tzn. jeśli wysyłamy cookie z lokalizacji np:

www.serwer.pl/user/kat1/wyslij.php

To nie odczytamy np z takiej lokalizacji:

www.serwer.pl/user/odczyt.php

W powyższym przykładzie, aby wszystko ładnie działało, pliki odczyt.php i wyslij.php muszą być w tym samym katalogu!

0
Juhas napisał(a)

Po pierwsze. Wysyłanie cookie:

setcookie("nazwa", "wartosc", time()+ilosc_sekund)

Pomiędzy time(), a ilością sekund musi być znak plus Żaden inny, tylko plus(ewentualnie minus)

Mam takie pytanko... A co tam próbowałeś dawać??
P.S. Czy forum jest najodpowiedniejszym miejscem na to?
//Dopisane: to już chyba lepiej do FAQ to dać... Chociaż nie wiem, czy poziom jest wystarczający do FAQ. No ale z drugiej strony i głupsze rzeczy tam lądują. Nie mówię, że to co napisałeś jest głupie, ale wydaje mi się że to bardzo podstawy. No ale niby FAQ do tego służy. No sam nie wiem :D

0
Adam.Pilorz napisał(a)
Juhas napisał(a)

Po pierwsze. Wysyłanie cookie:

setcookie("nazwa", "wartosc", time()+ilosc_sekund)

Pomiędzy time(), a ilością sekund musi być znak plus Żaden inny, tylko plus(ewentualnie minus)

Mam takie pytanko... A co tam próbowałeś dawać??

Przez pomyłkę z pośpiechu wpisałem *(mnożenie)

P.S. Czy forum jest najodpowiedniejszym miejscem na to?

Nie wiem, ale:

  1. Nikt nie umiał mi pomóc
  2. Jeśli ktoś będzie miał podobne problemy, to wystarczy, że przeszuka forum pod kątem cookies i znajdzie post o temacie - cookies rowiązanie wszystkich problemów :)

//fajnie by bylo jak by wszyscy zagladali do Manuala
//to by nie bylo takich problemow :] - m.p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1