[php] Tajemniczy problem (chyba) z instrukcją warunkową

0

Co jest nie tak [???]

adminbaner.php

<HTML>
<HEAD>
<META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
<TITLE>Banery - administracja</TITLE> </HEAD>
<?php
$prawhaslo='tajne';

// Logowanie

$haslo=md5($prawhaslo);
echo $haslo;
if (($npass<>$haslo) || ($pass<>$prawhaslo))  {
    echo '<font style="background:#FFFF93;font-size:120%"> Zaloguj się <A HREF="loginbaner.html">tutaj</A>! Nie jesteś zalogowany lub błędne hasło! </font><p></body></html>'; /*exit;*/ }
if (($npass==$haslo) || ($pass=$prawhaslo)) echo '<FORM ACTION="adminbaner.php" METHOD="POST"><INPUT TYPE="HIDDEN" NAME="npass" VALUE="'.md5($prawhaslo).'"></FORM>';

// Operacje

echo 'blebleble';


?>

</HTML>

loginbaner.html

<HTML>
<HEAD>
<META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
<TITLE>Logowanie admina</TITLE> </HEAD><center>
<font style="background:#FFFF93;font-size:120%"> 
&nbsp;-- Logowanie do AdminBaner --&nbsp;</font><p>
<FORM ACTION="adminbaner.php" METHOD="POST">
Hasło: <INPUT TYPE="PASSWORD" NAME="pass">
<INPUT TYPE="SUBMIT" NAME="ok" VALUE="Loguj!">


</FORM>
</center>

</HTML>

Nie czepiajcie się, że wpisuje w HTML-DOCu zaszyfrowane hasło, bo to służy do tego, żeby za każdym razem admin nie musiał wpisywać hasła (np. przy odświeżeniu strony).

Z góry dzięki za pomoc :)

0

chyba tylko tyle że odwołujesz się do zmiennych po staremu zamiast przz $_POST['cos']

0

if (($npass==$haslo) || ($pass=$prawhaslo)) e

zapomniałeś drugiego = w tym miejscu. I jeszcze jedno - czy na pewno w PHP jest operator <> ? Czy tam nie jest przypadkiem używany != ?

[dopisane]
nieważne czy umie czy nie, i tak register_globals radziłbym nie używać.

0

Czyżby umiał czytać bezpośrednio z GET, a z POST już nie? :> Ciekawe! ;)

Dzięki już działa :)

0

to jak jest najlepiej >

$_POST['cos']
czy $cos
i czemu nie radzilbys stosowac register globals ?
to co uzywac zamiast tego ?

0
niuuchc napisał(a)

to jak jest najlepiej >(...)i czemu nie radzilbys stosowac register globals ?(...)
http://www.leon.w-wa.pl/texts/kurs/trans.php#globals

0

aaaa

a jest taki text

W PHP nowszych od 4.1.0 istnieje jeszcze superglobalna tablica $_REQUEST, która łączy w sobie tablice $_GET, $_POST, $_COOKIE i $_FILES.

to znaczy ze uzywam$_REQUEST i wtedy sam mi okresli skad ?
dzieki wielkie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1