[html]+[php] co wybrac

0

| A |

| | |
| B | |
| | C |
| | |
| | |
| | |
| | |

mam przykladowo taka strone
A logo
B menu
C tresc

to lepiej zrobic jedna strrone jako php c
czy dac ramki ?

0

to zalerzy, ale zawsze lepiej zrobić to w php. Jest znacznie bardziej plastycznie i nue musisz sie martwić z problemami zwiaznaymi z używaniem ramek(wyszukiwarki mają problem z takimi stronami).

0

Jeśli jednak treść w C będzie dłuuuuga, to menu B ucieka i trzeba przesuwać za każdym razem na górę aby się do niego dostać. Dlatego w takich wypadkach ramki sprawiają, że internauci nie przeklinają takich stron.

Możesz też próbować umieścic menu w jakimś tagu a w CSS dać pozycję absolutną.

//prosciej dac C w diva z overflow auto - m.p

//huh, racja [glowa] - M

0

tak naprawde pytanie nie brzmi php czy ramki tylko tabele czy ramki. A odpowiedz to zdecydowanie tabele ;)

0

IMHO to ani tabele (bo to słuzy do prezentacji danych tabelarycznych, a nie pozycjonowania), ani ramki (bo ma wiele wad) tylko divy i pozycjonowanie przez CSS.

0
Ktos napisał(a)

IMHO to ani tabele (bo to słuzy do prezentacji danych tabelarycznych, a nie pozycjonowania)

Oczywiście, ale przecież dobrze prezentują się do pozycjonowania i nie widze przeszkód, żeby wykorzystać je do tego.

0

dzieki za linki i odpowiedzi co o znaczy

//prosciej dac C w diva z overflow auto - m.p ?

nie ma co duzo mowic skoro ramki to przeszlosc wiec nie bede ich stosowal :)

0
niuuuch napisał(a)

co to znaczy

//prosciej dac C w diva z overflow auto - m.p ?

Tu masz prosty przykład:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<html>
<head>
<title>test</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
<style type="text/css">
body	{overflow: auto}
div	{border: 1px solid navy; margin: 2px; padding: 5px}
</style>
</head>

<body>
<div>
AAAAAAAAA - logo
</div>
<div style="width: 200px; height: 250px; float: left; margin: 0px 0px 0px 1px">
BBBBBBBBB - menu
</div>
<div style="height: 250px; overflow: auto">
CCCCCCCCC - treść<br>
CCCCCCCCC - treść<br>
CCCCCCCCC - treść<br>
CCCCCCCCC - treść<br>
CCCCCCCCC - treść<br>
CCCCCCCCC - treść<br>
CCCCCCCCC - treść<br>
CCCCCCCCC - treść<br>
CCCCCCCCC - treść<br>
CCCCCCCCC - treść<br>
CCCCCCCCC - treść<br>
CCCCCCCCC - treść<br>
CCCCCCCCC - treść<br>
CCCCCCCCC - treść<br>
CCCCCCCCC - treść<br>
CCCCCCCCC - treść<br>
CCCCCCCCC - treść<br>
</div>
</body>
</html>
0

OOOOOO

O cos takiego mi chodzilo 8-0 8-0 8-0 8-0 8-0

0

chciałbym tylko zauważyć ze ten kod na ie działa a na operze się krzaczy.... przerąbane jest z tymi standardami :(

0

a kto uzywa oper hehe "_" na Firefoxie jest ok na IE tez

0

Kod jest zgodny ze standardem W3C (walidator) więc Opera w tym momencie nie teges...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1