[php][xml] przekierowanie i problem z IE

0

Mam dane w xml'u opisane xsl'em. Chciałbym je umieścić na stronie, wraz z plikiem index.php o następującej zawartości:

<? header('location: magia.xml'); ?>

Mozzila przechodzi do pliku magia.xml i poprawnie go wyświetla, natomiast Internet Explorer 6 zachowuje się podle - wyświetla sam tekst z pominięciem mojego arkusza XSL !

Jak zmusić ie do wyswietlania xml'a po przekierowaniu?

ps. oczywiscie jezeli wpisze adres w pasku to IE wyswietli dokument poprawnie.
ps2. poszukałbym sobie o tym na http://www.w3schools.com/ ale nawet nie wiem jak sie za takie szukanie zabrać
ps3. dodam że Opera zawsze wyświetla dokumenty xml+xsl w ten sposób :/

0

Wpisałem na google <font color="blue">xml mime</span> i drugi link zaprowadził mnie tu:
http://www.xml.com/cs/user/view/cs_msg/1094
Więc może spróbuj dodać do nagłówka typ mime <font color="blue">text/xml</span>
Czyli

header("Content-type:text/xml");

Znalazłem również inny typ:

header("Content-type:application/xhtml+xml");

Nie jestem biegły w temacie typów mime - sprawdź to.

0

nagłówek text/xml pomógł, dzieki Marooned ;)

myślałem ze ie olewa nagłówki mime.. widac myliłem się.

a co do application/xhtml+xml to dotyczy to troche innego tematu :P

0
Kooba napisał(a)

a co do application/xhtml+xml to dotyczy to troche innego tematu :P
Hmm, a możesz od razu to wytłumaczyć? W ramach rewanżu :P

0
Marooned napisał(a)
Kooba napisał(a)

a co do application/xhtml+xml to dotyczy to troche innego tematu :P
Hmm, a możesz od razu to wytłumaczyć? W ramach rewanżu :P

To jest nagłówek pliku xhtml. xhtml to opisany xml'em zestaw tagów html'a (mam nadzieje że dobrze to ujełem)... w każdym razie jest to jak gdyby html 5. Tyle że bardzo restrykcyjny, w pełni zgodny z zasadami xml'a i stworzony od początku do końca przez w3c :)

przykładowa stronka :D
wstęp do xhtml'a

A na tamtym forum dyskusja dotyczyła faktu że po wysłaniu nagłówka application/xhtml+xml Internet Explorer w całej swej wspaniałości otworzy okienko ściągania pliku, zamiast wyświetlić stronę, dlatego trzeba robić obejścia dla tej przeglądarki :(

//grr, kolejne forum gdzie trza się rejestrować - brrrr :P - M

0
Kooba napisał(a)

przykładowa stronka :D

mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe z tego ze ta piekna strona w XHTML 1.1 bez naglowka jest tylko jednym wiekim paskudnym bledem :] (w tym przypadku, powiedzialbym brutalnie ze to zwyczajny HTML z blednym DOCTYPE)

0
piechnat napisał(a)

mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe z tego ze ta piekna strona w XHTML 1.1 bez naglowka jest tylko jednym wiekim paskudnym bledem :]

nagłówek (swoją drogą taki jaki kiedyś wkleiłeś mi na gg ;)) jest dla wygody zakomentowany, jak skrypt forum będzie gotowy to wszystko dopasuje do standardu i odblokuje nagłówek. Ciągle wprowadzam dużo zmian i opera zbyt często wita mnie komunikatami o błędach składni... dlatego w tej, rozwojowej wersji, to tak wygląda :)

//upsss.... zapomnialem ze Ciebie juz nawracalem w tej kwestii : ) przepraszam...

Marooned napisał(a)

//grr, kolejne forum gdzie trza się rejestrować - brrrr - M

wiem, to zniechęca, ale mam w planie obsługe anonimów :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0