Styl PHP

0

Mam prośbe:
jak możecie to napiszcie jaki ze sposobów pisania stronek w PHP jest waszym zdaniem lepszy (mmile widziane argumenty za i przeciw).

  1. Plik *.php w ktorym mamy jeden/pare includów generujących zawartość strony oraz echo $zawartosc. Do zmiennej $zawartosc jest ładowana CAŁA treść strony - każdy z includów dokleja do niej swoją część (text + kod html) i wszystko jest na końcu wywalane poprzez pojedyncze echo.

  2. Plik *.php w którym jest jeden/pare includów. Każdy z nich "wypluwa" swoją treść strony.

I jeszcze jedno: spotkałem się kiedyś gdzieś z twierdzeniem zaprzeczającym rozwiązaniu 1 - "Należy w miarę możliwości odciąć HTML od PHP" tzn. tam gdzie są instrukcje PHP objąć je w znaczniki <? ?> tak by kod HTML nie przelatywał niepotrzebnie przez parser.

Czekam na konstruktywne opinie.

0

ja osobiście lubie stronki na szablonach, tzn w pliku costam.html masz

<html> <body> <title></title> </body> </html>

potem skrypt to odpowiednio podmienia strreplace i już :d

0

tam gdzie są instrukcje PHP objąć je w znaczniki <? ?> tak by kod HTML nie przelatywał niepotrzebnie przez parser.

huh? Chyba sam zle to zrozumiales, nie da sie dac htmla miedzy <??> chyba, ze jako jakis string a wtedy o ile bedzie pomiedzy ' (apostrof) to i tak nie bedzie analizowany (jedynie, zeby znalezc koniec).

0
Wolverine napisał(a)

huh? Chyba sam zle to zrozumiales, nie da sie dac htmla miedzy <??> chyba, ze jako jakis string a wtedy o ile bedzie pomiedzy ' (apostrof) to i tak nie bedzie analizowany (jedynie, zeby znaleŹĆ koniec).

Dokładnie o to mi chodzilo. Czytałem w jakimś artykule, że zamiast pisać:

<? echo "<table><tr><td>".$tresc_kom."</td></tr></table>"; ?>

powinno się pisać tak:

<table><tr><td><? echo $tresc_kom ?> </td></tr></table>
0

Jesli uzywasz ' zamiast " to powinno byc bez roznicy. Z reszta nawet uzycie " nic tu nie zaszkodzi, to sa naprawde male odcinki czasu i tego nie zobaczysz ...

0

Ja tam poprę Milkę: bardzo dobre jest oparcie się na szablonach. Czasowo nie jest to najszybsze rozwiązanie, ale MERYTORYCZNIE oddziela HTML od PHP i to jest ważniejsze. Czas wykonywania skryptu wyświetlającego treść to są ułamki sekund niezależnie od metody, ważne jest natomiast, by wszystko było czytelne.

0

U mnie system skinów wygląda mniej więcej tak: jest sobie folder themes a w nim pare podfolderów z skórami. Silnik (parser - oddzielny skrypt) wczytuje i zamienia wartości <--[title]--> na np vXc Programming... tak jak na 4p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1