[php] POGODA i KURS WALUT

0

czesc
czy ktos spotkal sie z jakimis darmowymi webowymi wymionami zeby uciagnac wiarygodne, aktualne dane tego typu za friko?

0

user image
Wprost z ogólnodostępnego serwera :>

0

a nie znasz czegos skad moglbym siorbac dane w bardziej formalnym formacie anizeli w png?.. o i oczywsicie nie lokalne skads_tam ale te ktore chcialbym.. to jest w ogole osiagalne za friko?

0

nie, nieee :D

szukam raczej czegos w stylu dostepu do bazy danych z DANYMI aby je dynamicznie prezentowac na innej stronie
poki co mam darmowy banner ze http://www.aura.com.pl
ale wolalbym w czystym charze zebym mol z tym robic co zechce

0

Kiedyś czegoś takiego szukałem, ale nie znalazłem. Nie jest to takie proste. No i powstaje pytanie, po co Ci to? Bo jak zobaczyłem temat, to zadałem sobie pytanie, czy kolejna osoba próbuje zrobić uniwersalny serwis internetowy o wszystkim. Kącik o programowaniu, nowości z dziedziny muzyki, plotki o aktorach, pogoda i kursy walut. Podaję oczywiście dane takie co mi akurat do głowy przyszły :]. Chcę po prostu zaznaczyć, że (nie jest to tylko moja opinia) stronka, na której ni stąd ni z owąd pojawiają się jakieś dane totalnie nie dotyczące tematu strony, ot tak o, bo udało się autorowi strony znaleźć serwis, który to udostępnia, to taka stronka wygląda strasznie lamersko. Ale jeśli rzeczywiście ma to jakiś konkretny, rozsądny cel, to życzę powodzenia, tak jak piszę, mnie się nie udało kiedyś znaleźć :]
//Dopisane:
No to zmienia postać rzeczy ;). Dlatego tak jak napisałem: pomyślałem tak, gdy zobaczyłem temat. Ale jakoś to do Ciebie nie pasowało i dlatego się pytałem :P. Gdybym zobaczył post jakiegoś anonima, albo świeżo zarejestrowanego użytkownika, to pewnie moja wiadomość byłaby trochę inna ;)

0

a nie znasz czegos skad moglbym siorbac dane w bardziej formalnym formacie anizeli w png?.. o i oczywsicie nie lokalne skads_tam ale te ktore chcialbym.. to jest w ogole osiagalne za friko?

Dane są z pogoda.onet.pl i możesz je zassać dla jakiego tylko miasta zechcesz ;] Wymaga to tylko obródki htmla i umiejętności wyciągnięcia danych.

0

a nie znasz czegos skad moglbym siorbac dane w bardziej formalnym formacie anizeli w png?.. o i oczywsicie nie lokalne skads_tam ale te ktore chcialbym.. to jest w ogole osiagalne za friko?

Dane są z pogoda.onet.pl i możesz je zassać dla jakiego tylko miasta zechcesz ;] Wymaga to tylko obródki htmla i umiejętności wyciągnięcia danych.

no tak, ale na onece moge co najwyzej wyciagnac sparsowane skrypty jako htmle, ew serwis ktory nadmienilem oferuje 'banner', ktory wedlog moich kombinacji i wymagan nadawalby sie do uzytku dopiero po OCRowaniu bitmapy

taki modol oferuje min weather.com -> ale mnie interesuje pogoda w nowym saczu, a nie w chicago

do legolasa :D

nie!.. bynajmniej nie ma byc to stronka z serii homepage, ale zahccianka zleceniodawcy.. on chce pogode i juz, ale ze sa to dane dosc dynamiczne i trudno dostepne nie musi juz wiedziec - i nie wie - dlatego na moich barkach spoczywa realizacja tego modulu zlecenia

0

waluty możesz brać ze strony:

  • nbp
  • www.parkiet.com dział notowania, tak samo bossa, szukasz danych tekstowych
  • różne biura maklerskie, giełdy, forex itp.
  • yahoo odpowiedni format linku musi być i masz wszytko co chcesz... co do tego jakbyś był zainteresowany i nie wiedział to napisz w jakimś dziale który przegladam (np. nietuzinkowe) to opiszę dokładneij bo teraz nie chce mi się szukac a do tego działu rzadko zaglądam
    pozdrawiam
0

w takim razie chcialbym sobie napisac skrypt ktory korzystalby z wielu zrodel w razie awarii jednego i chcialbym w 'locie' sciagnac gotowe, sparsowane dokumenty. probowalem tak, ale oczywiscie to nie dziala :D jak mozna wessac cos z www.. bo nie moge nic wymylic

<?
$FILE="http://www.parkiet.com/waluty/index.jsp";
fopen($FILE,'r');
fread($value,sizeof($FILE));
fclose($FILE);
echo $value;
?>

//cos takkego, ale zby dzialalo

0

oto maly skrypt ssajacy sparsowany html z 4p:

<?
$url="http://www.4programmers.net/index.php";
$value=file_get_contents($url);
$file="strona.txt";
$p=fopen($file,'a');
fwrite($p,$value);
fclose($p);
echo $value;
?>

http://pl.php.net/file_get_contents

no ok, ale kiedy srv ma php < 4.3, jest jakis substytut?

0

napisany na kolanie skrypt ssajacy pogode z onetu:
temperature, sile wiatru, cisnienie i ikonke odpowiednia :)

<?
//error_reporting(E_ALL);
//ini_set('display_errors',1);

$url="http://pogoda.onet.pl/0,3,miasto.html";
$value=file_get_contents($url);
$file="strona.txt";
$p=fopen($file,'w+');
fwrite($p,$value);
fclose($p);
//chmod("strona.txt",0777);

//////STALE///////
$celsiusz=" &deg;C";
$paskale=" hPa";
$wiatr="Wiatr: ";
$predkosc=" km/h";
$icon_path="_d/ico/";

/////GENEROWANIE DATY/////////
$dzisiaj=getdate();
$miesiac=$dzisiaj['mon'];
if($miesiac<10) $miesiac="0".$miesiac;
$dzien=$dzisiaj['mday'];
if($dzien<10) $dzien="0".$dzien;
$rok=$dzisiaj['year'];
$date=$dzien.".".$miesiac.".".$rok;

//$date="18.02.2005";

//testowanie czy po przestawce
function test(){
	global $celsiusz, $date;

	$file="strona.txt";
	$f=fopen($file,'r');
	$result0=strip_tags(fread($f,filesize($file)));
	fclose($f);
	
	$pos=strpos($result0, $date);
	if ($pos === false){
	    //
	}
	else{
		//echo "data jest na ".$pos." pozycji!<br>";
	}
	
	$result1=substr($result0, $pos+10); //string po dacie
	
	$pos=strpos($result1, $celsiusz);
	if ($pos === false){
	    //
	}
	else{
		//echo "celsiusz jest na ".$pos." pozycji!<br>";
	}
	
	$temperature=substr($result1, 0, $pos); //string po dacie

	$tmp=explode("/",$temperature);

	if(is_numeric($tmp[0]) && is_numeric($tmp[1])) return true;
	else return false;
}

if(!test()){
	$explode_miesiac=explode(".",$date);
	switch($explode_miesiac[1]){
		case '01':
			if($explode_miesiac[0]==31){
				$date="01.02.".$explode_miesiac[2];
			}
			else{
         	$explode_miesiac[0]++;
         	$date=$explode_miesiac[0].".01.".$explode_miesiac[2];
			}
			break;
		case '02':
			if(date('L')){
				if($explode_miesiac[0]==29){
					$date="01.03.".$explode_miesiac[2];
				}
				else{
	         	$explode_miesiac[0]++;
	         	$date=$explode_miesiac[0].".02.".$explode_miesiac[2];
				}
			}
			else{
				if($explode_miesiac[0]==28){
					$date="01.03.".$explode_miesiac[2];
				}
				else{
	         	$explode_miesiac[0]++;
	         	$date=$explode_miesiac[0].".02.".$explode_miesiac[2];
				}
			}
			break;
		case '03':
			if($explode_miesiac[0]==31){
				$date="01.04.".$explode_miesiac[2];
			}
			else{
         	$explode_miesiac[0]++;
         	$date=$explode_miesiac[0].".03.".$explode_miesiac[2];
			}
			break;
		case '04':
			if($explode_miesiac[0]==30){
				$date="01.05.".$explode_miesiac[2];
			}
			else{
         	$explode_miesiac[0]++;
         	$date=$explode_miesiac[0].".04.".$explode_miesiac[2];
			}
			break;
		case '05':
			if($explode_miesiac[0]==31){
				$date="01.06.".$explode_miesiac[2];
			}
			else{
         	$explode_miesiac[0]++;
         	$date=$explode_miesiac[0].".05.".$explode_miesiac[2];
			}
			break;
		case '06':
			if($explode_miesiac[0]==31){
				$date="01.07.".$explode_miesiac[2];
			}
			else{
         	$explode_miesiac[0]++;
         	$date=$explode_miesiac[0].".06.".$explode_miesiac[2];
			}
			break;
		case '07':
			if($explode_miesiac[0]==30){
				$date="01.08.".$explode_miesiac[2];
			}
			else{
         	$explode_miesiac[0]++;
         	$date=$explode_miesiac[0].".07.".$explode_miesiac[2];
			}
			break;
		case '08':
			if($explode_miesiac[0]==31){
				$date="01.09.".$explode_miesiac[2];
			}
			else{
         	$explode_miesiac[0]++;
         	$date=$explode_miesiac[0].".08.".$explode_miesiac[2];
			}
			break;
		case '09':
			if($explode_miesiac[0]==30){
				$date="01.10.".$explode_miesiac[2];
			}
			else{
         	$explode_miesiac[0]++;
         	$date=$explode_miesiac[0].".09.".$explode_miesiac[2];
			}
			break;
		case '10':
			if($explode_miesiac[0]==31){
				$date="01.11.".$explode_miesiac[2];
			}
			else{
         	$explode_miesiac[0]++;
         	$date=$explode_miesiac[0].".10.".$explode_miesiac[2];
			}
			break;
		case '11':
			if($explode_miesiac[0]==30){
				$date="01.12.".$explode_miesiac[2];
			}
			else{
         	$explode_miesiac[0]++;
         	$date=$explode_miesiac[0].".11.".$explode_miesiac[2];
			}
			break;
		case '12':
			if($explode_miesiac[0]==31){
			   $explode_miesiac[2]++;
				$date="01.01.".$explode_miesiac[2];
			}
			else{
         	$explode_miesiac[0]++;
         	$date=$explode_miesiac[0].".12.".$explode_miesiac[2];
			}
			break;
		default:
			break;
	}
}

$file="strona.txt";
$f=fopen($file,'r');
$result0=fread($f,filesize($file));
fclose($f);

$pos=strpos($result0, $date);
if ($pos === false){
    //
}
else{
	//echo "celsiusz jest na ".$pos." pozycji!<br>";
}

//echo $pos;

$result1=substr($result0,$pos+strlen($date));

$pos2=strpos($result1, $icon_path);
if ($pos2 === false){
    //
}
else{
	//echo "celsiusz jest na ".$pos." pozycji!<br>";
}

$icon=substr($result1, $pos2+strlen($icon_path),3).".gif";;

$file="strona.txt";
$f=fopen($file,'r');
$result0=strip_tags(fread($f,filesize($file)));
fclose($f);

$pos=strpos($result0, $date);
if ($pos === false){
    //
}
else{
	//echo "data jest na ".$pos." pozycji!<br>";
}

$result1=substr($result0, $pos+10); //string po dacie

$pos=strpos($result1, $celsiusz);
if ($pos === false){
    //
}
else{
	//echo "celsiusz jest na ".$pos." pozycji!<br>";
}

$temperature=substr($result1, 0, $pos); //string po dacie

$result2=substr($result1,$pos+strlen($celsiusz));

$pos=strpos($result2, $paskale);
if ($pos === false){
    //
}
else{
	//echo "paskal jest na ".$pos." pozycji!<br>";
}

$presure=substr($result2, 0, $pos);

//pozycja gdzie zaczyna sie $wiatr
$pos=strpos($result2, $predkosc);
if ($pos === false){
    //
}
else{
	//echo "paskal jest na ".$pos." pozycji!<br>";
}

//pozycja gdzie zaczyna sie km/h
$pos2=strpos($result2, $wiatr);
if ($pos2 === false){
    //
}
else{
	//echo "paskal jest na ".$pos." pozycji!<br>";
}
$result3=substr($result2,$pos2+strlen($wiatr));
//echo $result3;

//pozycja gdzie zaczyna sie predkosc
$pos3=strpos($result3, $predkosc);
if ($pos2 === false){
    //
}
else{
	//echo "paskal jest na ".$pos." pozycji!<br>";
}
$wiatr=substr($result3, 0, $pos3);

///jesli x/x przy temperaturze////////
$tmp=explode("/",$temperature);
if($tmp[0]==$tmp[1]){
	$temperature=$tmp[0];
}
/////////////////////////////////////

$_SESSION['temperature']=$temperature;
$_SESSION['presure']=$presure;
$_SESSION['wind']=$wiatr;
$_SESSION['icon']=$icon;

echo "<br>temperatura: ".$temperature;
echo "<br>cisnienie: ".$presure;
echo "<br>wiatr: ".$wiatr;
echo "<br>ikona: ".$icon;

?>
0

Do kursu walut NBP: http://my.opera.com/lenczewski/blog/show.dml/92547

//nie ma to jak reklamować swoją stronkę w wątku sprzed 10 m-cy...
//no ale, że treściwie to zostawiam.. - M

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1