[php] Aktualny folder

0

Jak uzyskać aktualny folder na serwerze, ale względem konta www.mojastrona.pl/tocomizwrocilafunkcjacoś w stylu np: "/mnt/storage/users/a/d/a/adamo" (na host.sk), na localhoście mi zwraca "C:\www\test" a ja chcę żeby zwróciło mi "/test" lub "/" żebym mógł wpisać "www.mojastrona.pl/tocomizwrocilafunkcja" i żeby mi wyświetliło tą stronę. mogę ucinać substr'em, ale nie jest to chyba profesjonalne wyjście i dla różnych serwerów musiałby skrypt wiedzieć co uciąć

albo inaczej, bo chyba to będzie prostsze, chodziło mi o to żeby zamienić ścieżkę jak ktoś by napisał w stylu /folder/.././folder/../folder/../folder na prosty styl /folder bo to jest równoznaczne, nie mam zbytnio czasu żeby pisać własną funkcję i ją sprawdzać więc chciałem z początku zrobić:

chdir($folder);
$folder=getcwd();

i to mi zamienia na taką prostszą postać ale względem serwera

0

w przypadku serwów na tuxie:
$what = end(explode('/',getcwd()));

w przypadku win zmieniasz sobie na backslasha

pa

0

ke ? chyba źle coś zrozumiałeś ... ale mi to już niepotrzebne bo się już nawqrzałem na to więc topic można skasować

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1