[PHP] Div i mod

0

Mam pytanko, bo nigdy mi to nie było w php potrzebne a teraz mi to jest, mianowicie operatory "div" i "mod" z delphi, zrobiłem sobie takie funkcje:

function div($a,$b){
 return floor($a/$b);
}

function mod($a,$b){
 return $a-floor($a/$b)*$b;
}

ale jestem pewien że są gotowe w php tylko pod innymi nazwami, może mi ktoś powiedzieć jak się one nazywają ? :) (BTW nie jestem pewien poprawności działania tych funkcji bo napisałem je i tylko w dwóch przykładach sprawdziłem czy działają :))

0

operatorem modulo jest zdaje się w PHP "%" tak jak i chyba w Javie (a może C)

0

aha, dzięki fucktycznie już mi się poprzypominało, coś za dużo ostatnio w delphi robie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1