[php] strona w php

0

cześć
dostałem zadanie z tech. inf aby napisać swój homepage. A więc pomyślałem, że jest to dobry moment na naukę php. Stronę stworzyłem na podstawie plików czyli łącza wyglądają tak: <a HREF="index.php?id=strona"></a> potem do tabelki jest wczytywany tekst z pliku (poleceniem include) wartość id + .txt. Wszystko u mnie na kompie ładnie chodzi ale dzisiaj mi koleś z klasy powiedział, że wczytywanie includem jest bardzo wolne i na serwer szkoły się nie nadaje (szkoła ma SDI). Czy coś wiecie na ten temat ?? Jeżeli to prawda to całą stronę muszę robić na nowo a wiele czasu mi nie zostało (trzeba <ort>wrucić </ort>na serwer do pierwszego :-|

0

include czy co innego nie ma dużej różnicy a Sdi w zupełności wystarczy

0

(...) wczytywanie includem jest bardzo wolne i na serwer szkoły się nie nadaje (szkoła ma SDI). (...)

co ma szybkosc lacza do czasu wykonywania sie skryptu?

0

Ponoć stronka php oparta na sql jest szybsza od includów. Nie wiem czy to prawda ale gość, który mi to mówił sprawiał wrażenie obcykanego w php . Mi też tu coś nie pasuje bo od kiedy prosty plik tekstowy wczytuje się wolniej od skomplikowanych plików baz dancyh. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie.

0

Witam!

  1. includy i wszystko inne działa bardzo szybko gdyż PHP jest wykonywany po stronie serwera a dopiero rezultat jego działania jest przekazywany do przeglądarki.

  2. Nie zalecam robienia strony na plikach TXT, gdyż obsługa takowego pliku jest uciążliwa, ale skoro <ort>już </ort>zacząłeś...
    np. wyobraź sobie jak chcesz z pliku usunąć pewną wartość ze środka - ile to się trza napisać a SQLu wystarczy jedno zapytanie i obsługa we/wy do bazy i tabeli

0

Powiem tak. SDI nie ma absolutnie nic do funkcji Include. Przez SDI przesyłane są dane wykreowane przez serwer, include jest wykonywane na serwerze. Niezależnie od tego, czy użyjesz Include, czy SQL'a (jakiegokolwiek), to łącze będzie obciążone jednakowo. Jedynie serwer musi się z tym męczyć, ale wcale nie bardziej. SQL jest wygodniejszy w użyciu przy tworzeniu "naprawdę dynamicznych" stron, to znaczy systemów newsów, for, księg gości itp. To znaczy czegoś, co każdy odwiedzający stronę może jakoś zmodyfikować i wtedy dużo wygodniejsze jest użycie bazy danych. I tylko ze strony osoby piszącej stronę, nie ze strony jej użytkownika. To tyle.
P.S. To, że ktoś wyglądał na obcykanego w PHP to o niczym nie świadczy, bo sądząc po tym, co napisałeś że mówił nie zna nawet podstawowej idei jego działania...

0

Powiem tak. SDI nie ma absolutnie nic do funkcji Include

A jakby includował plik ze zdalnego hosta?? :)

To oczywiście żart ;P

0
  1. Nie wiem, czy tak się da. Nawet o tym nie pomyślałem (zastanawiam się nad tym, jak by było rozwiązane wykonywanie skryptów w pliku ze zdalnego serwera)
  2. Ale na tej samej zasadzie korzystałby z bazy danych na zewnętrznym serwerze, a to mogłoby być jeszcze wolniejsze :)
  3. Żart był niezły :].
0
  1. Nie wiem, czy tak się da. Nawet o tym nie pomyślałem (zastanawiam się nad tym, jak by było rozwiązane wykonywanie skryptów w pliku ze zdalnego serwera)

Oj, da sie da. To powinno byc wyryte w manualu na czerwono, siedemdziesiatka dwojka, boldem, na pierwszej stronie. Chyba polowa wlamow przez PHP jest wlasnie przez to. [!!!]

  1. Ale na tej samej zasadzie korzystałby z bazy danych na zewnętrznym serwerze, a to mogłoby być jeszcze wolniejsze :)

Szybsze, czy wolniejsze: zalezy od tego, co ten jego skrypt ma robic. Bazy danych beda szybsze wtedy, gdy skrypt bedzie wyszukiwal niewielka ilosc danych w duzym zbiorze danych. System plikow to tez baza danych, tyle ze hierarchiczna i jesli dobrze bedzie zaprojektowana struktura katalogow, to nie bedzie wielkich roznic. Jesli wyszukiwanie jest proste i szukasz np. jakiegos duzego pliku tekstowego zawsze wykorzystujac do tego celu jego nazwe (powiedzmy, ze nazwy sa hardkodowane w skrypcie), to FS bedzie lepszy niz baza danych. Ale jak chcesz miec profesjonalne wyszukiwanie wg roznych kryteriow - np. po slowach w tekscie, to baza danych bedzie duzo lepsza, o ile nie zapomnisz dodac odpowiednich indeksow.

Reasumujac - jesli musisz wyszukiwac dane, stosuj baze. Jesli chcesz je tylko zassac, a nie musisz wyszukiwac, to pliki.

0

No tak, ale przecież autor wątku napisał, że chodzi mu o includowanie części strony z treścią... Czyli jeśli dobrze rozumiem, to ma już nazwę pliku, tylko zastanawia się nad najlepszą metodą wklejenia go w całości gdzieś na stronę. A tu SQL wydaje się być zbyteczny.
P.S. Dlatego napisałem, że nie wiem, czy się da, nie że się nie da. Nigdy nie próbowałem czegoś takiego, nigdy mi to nie było potrzebne... A tak przy okazji, to jak wtedy wygląda wykonywanie skryptu PHP? Czy jest on wykonywany na serwerze, z którego pobieramy plik do zaincludowania, a dopiero jego efekt końcowy jest przesyłany do serwera includującego, czy jakoś inaczej?

0

Czy jest on wykonywany na serwerze, z którego pobieramy plik do zaincludowania, a dopiero jego efekt końcowy jest przesyłany do serwera includującego, czy jakoś inaczej?

Nie, gdyby tak bylo, to nie twierdzilbym, ze powinni to wyryc na czerwono w manualu. :>
Kod zrodlowy jest sciagany z serwera i wykonywany na miejscu jakby byl czescia skryptu sciagajacego. Jakie to moze miec konsekwencje, nie jest trudno zgadnac. Wpisz w google'a "cross site scripting". [green]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1