Jak zrobic logowanie do phpbb

Odpowiedz Nowy wątek
2004-07-30 14:56

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 12 lat temu

0

zrobilem skrypt ktory pobiera nazwe usera i haslo sprawdza je, wszystko jest ladnie i pieknie tylko teraz co wrzucic do sesji zeby mozna bylo przechodzic miedzy forum a maja strona??



Pozostało 580 znaków

2004-07-30 16:30

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

najczesciej wruzca sie jakieś unikalne ID, ew. nick


Pozostało 580 znaków

2004-07-30 19:23

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

phpbb raczej nie korzysta ze standardowej sesji php (choc mozliwe), najlepiej zlukaj zrodla phpbb i zobacz jak tak sie loguje.

[Na 100% nie korzysta z sesji typowych dla PHP - dop. A.B.]


Pozostało 580 znaków

2004-08-01 11:32

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Sesje w phpBB są tak napisane, że bardzo łatwo można z nich korzystać - zamiasr pisać swoje logowanie. Wszystko opiera się na tabeli phpbb_session oraz pliku /includes/sessions.php.

Wystarczy, że do każdego swojego skryptu na początku dodasz plik sessions.php i będziesz mógł korzystac z tablicy $user_data, która zawiera wszystkie potrzebne info do zarządzania logowaniem. Fajna rzecz. Polecam dokładne przejrzenie źródeł.


gone...

Pozostało 580 znaków

2004-08-05 14:39

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 12 lat temu

0

Nadal nie wiem jak to zrobic. Dalaczylem ten plik sessions.php. mam taki kod:


<?php
        if ( isset($userdata['user_id']))
    {
        print "zalogowany";
        }
        else
        {
        print "<table><form method=\"post\" action=\"forum/login.php?sid=".append_sid("forum/login.php", true)."\">
        <tr><td>Login: </td><td><input type=\"text\" name=\"username\" size=\"8\" value=\"nick\" class=\"formularz\" onFocus=\"this.className='formularz1'\" onBlur=\"this.className='formularz'\"></td></tr>
        <tr><td>Hasło: </td><td><input type=\"password\" name=\"password\" size=\"8\" class=\"formularz\" onFocus=\"this.className='formularz1'\" onBlur=\"this.className='formularz'\"></td><tr>
        <tr><td><input type=\"submit\" value=\"Zaloguj\" size=\"8\" /></form></table>";
        }
        ?>

i gdy proboje sie logowac wyswietla sie ten formularz forum



Pozostało 580 znaków

2004-08-05 15:57

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

Nadal nie wiem jak to zrobic. Dalaczylem ten plik sessions.php. mam taki kod (...)

W którym miejscu go dołączyłeś? Do swojego skryptu dodaj:
include_once("sessions.php");
...i powiedz czy zadziałało.

Pozostało 580 znaków

2004-08-05 18:19

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

if (!isset($userdata['user_id'])) - to jest źle.
user_id jest zawsze ustawiany. Z tym, że użytkownik anonimowy ma id = -1.

Do sprawdzenia, czy user jest zalogowany uzyj tego:
if (!$userdata['session_logged_in'])
{
echo 'Niezalogowany';
}


gone...

Pozostało 580 znaków

2004-08-05 20:13

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 12 lat temu

0

a jak zrobic z tym formularzem?? Gdy uzywam mojego przenosi mnie do tego z forum a nie loguje mnie. Oryginalny ma action=login.php?sid=jakis badziew. W źrodlacz widzalem ze jest do tego funkcja ale nie wiem co to jest



Pozostało 580 znaków

2004-08-06 14:00

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Przejrzyj źródła jeszcze raz i jeszcze raz. No a potem jeszcze raz to będziesz wiedział. Żeby się zalogować musisz: skończyć sesje i zacząć nową. Tylko tyle podpowiem. Wszystko masz w sessions.php, login.php i logout.php. Powodzenia :)


gone...

Pozostało 580 znaków

2004-08-08 12:53

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 12 lat temu

0

Dodalem sobie strone tak jak jest opisane na http://phpbb.pl/forum/viewtopic.php?t=9330 ale gdy jestem zalogowany do urla nie dodaje mnie sie sid:( Dodam jeszcze ze forum jest na http://forum.x.net a dodana strona na http://x.net



Pozostało 580 znaków

2004-08-08 17:22

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

append_sid(forum.url)


gone...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0