[php & gd] przezroczysty obrazek

0

jak ustawić obrazek by był przezroczysty??

$img = imagecreatetrucolor( 150, 300 );
// i co dalej??

pozdrawiam...d[AvE]

0

Półprzezroczysty? Czy chodzi ci o zastąpienie jednego koloru przezroczystością? Jeśli tak, to na pewno nie obrazek truecolor, musi być z kolorem indoksowanym. No i chcesz, żeby tak efekt pojawił się potem w przeglądarce, czy chcesz to narysować na innym obrazku?

0

AFAIR to stopnie przezroczystosci obsluguje tylko PNG i to chyba nie dziala pod IE<6.0 :). Wszelkie zabawki na Gecko obsluguja bardzo dobrze.

0

czyli zwykłe imagecreate??

0

AFAIR to stopnie przezroczystosci obsluguje tylko PNG i to chyba nie dziala pod IE<6.0 :)

Na 6.0 chyba też nie działają :).

czyli zwykłe imagecreate??

Czyli najpierw napisz, o co ci chodzi...

0

Czyli najpierw napisz, o co ci chodzi...

Tworzę sobie przezroczysty obrazek, i wypisuję na nim tekst i parę innych rzeczy...

$img = imagecreate( 300, 30 );
// ?? co tutaj wstawić by był to obrazek przezroczysty...
$text_color = imagecolorallocate( $img, 0, 0, 0 );
Imagestring( $img, 5, 5, 10, $message, $text_color );
header( "Content: image/png" );
imagepng( $img );
imagedestroy( $img );

mniej więcej o to chodzi...

0

Nie wiem, czy o to ci chodzi, bo w końcu nie napisałeś odpowiedzi na moje pytania, ale możesz się zainteresować funkcją imagecolortransparent(). Z tym, że jakakolwiek przezroczystość w IE prawdopodobnie nie będzie działać (z formatem png).

0

Czyli najpierw napisz, o co ci chodzi...

hmm... Jak stworzyć przezroczysty obrazek przy pomocy php i gd...

[dopisane]

...ale możesz się zainteresować funkcją imagecolortransparent(). Z tym, że jakakolwiek przezroczystość w IE prawdopodobnie nie będzie działać (z formatem png).

fakt z formatem png nie będzie działać ale z gif tak.
imagecolortransparent() <= Thenkles dzięki!! O to chodziło.. D:D

0

Ech, nie obraź się, ale czy ty umiesz czytać?? Pytałem, czy efekt ma się pojawić w przeglądarce (przezroczysty obrazek na stronie html), czy chcesz rysować przezroczyście na innym obrazku. Pytałem też, czy to ma być całkowita przezroczystość dla danego koloru, czy jakiś alphablending. Domyślam się już, że na oba pytania prawidłowa odpowiedź jest pierwsza, więc spojrzyj do mojego poprzedniego postu.

0

AFAIR to stopnie przezroczystosci obsluguje tylko PNG i to chyba nie dziala pod IE<6.0 :)

Na 6.0 chyba też nie działają :).

Podobno działają, ale trzeba je wstawić jakoś za pomocą IE'owych filtrów (tak, MS to bardzo logiczna firma...).

0

Podobno działają, ale trzeba je wstawić jakoś za pomocą IE'owych filtrów (tak, MS to bardzo logiczna firma...).

O, a może masz więcej informacji na ten temat? :)

0

http://www.kurshtml.boo.pl/index.php
Sa tez ine jak rozmycie etc.

0

http://www.kurshtml.boo.pl/index.php
Sa tez ine jak rozmycie etc.

Niezupełnie o to chodziło :). Mówimy o przezroczystości wg. kanału alpha zawartego w obrazku png. A tutaj jest jednolita (wiem, wiem, jest też liniowa i radialna) przezroczystość :).

0

Uprzejmie prosze panowie:
http://webfx.eae.net/dhtml/pngbehavior/pngbehavior.html

Jeszcze nie sprawdzalem czy dziala.

edit. poprawilem link, bo cos nie tak bylo... (znacznik URL cos miesza?)

0
Vogel napisał(a)

AFAIR to stopnie przezroczystosci obsluguje tylko PNG i to chyba nie dziala pod IE<6.0 :)

Na 6.0 chyba też nie działają :).

Podobno działają, ale trzeba je wstawić jakoś za pomocą IE'owych filtrów (tak, MS to bardzo logiczna firma...).

filtry same w sobie daja mozliwosc otrzymania przezroczystosci bezsensownie wtedy png z przezroczystoscia uzywac bo dodatkowe miejsce sie marnuje
IE nie ma wsparcia kanalu Alpha dla PNG(poza tym przezroczystosc uzywajac filtrow a kanal Alpha zawarty w obrazku to dwie rozne rzeczy) jak zreszta i dla wielu innych przydatnych rzeczy ;]

0

IE nie ma wsparcia kanalu Alpha dla PNG(poza tym przezroczystosc uzywajac filtrow a kanal Alpha zawarty w obrazku to dwie rozne rzeczy) jak zreszta i dla wielu innych przydatnych rzeczy

Mylisz sie. "The secret behind this implementation is a filter introduced in IE55 that is called AlphaImageLoader. This filter takes an image with alpha channels and displays it" - to fragment tekstu, do ktorego link podalem powyzej.

<font color="red">Moge sie juz logowac. Do ponizszego postu dodam tylko, ze w skrypcie uwzglednilem, iz ktos moze wiedziec jak bardzo beznadziejny jest IE i korzystac np. z Opery. W moim przypadku nie musialem instalowac zadnych filtrow itp. (zreszta nie mam pojecia jak sie to robi [diabel]). Zdaje sie, ze wszystko jest w stylu.</span>

0

Nie moglem sie zalogowac...
Oto gotowe rozwiazanie:

<script>
    if (navigator.appName == "Microsoft Internet Explorer") {
      document.write("<center><img src=\"pxweather/images/blank.gif\" style=\"filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(src='pxweather/images/<? echo $pogoda.$pora; ?>.png');\"></center>");
    } else {
      document.write("<center><img src='pxweather/images/<? 
      echo $pogoda.$pora; ?>.png' alt='<? echo $pogoda; ?>'></center>");
    }
  </script>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1