[PHP] Ciekawostka

0

Zobaczymy, kto ma umysl programisty ;-)

  1. kto wie, jak zamienic 2 zmienne wartosciami, bez uzywania zmiennej pomocniczej etc. - operujac tylko na tych 2 zmienych ?

  2. napisac skrypt, ktory bedzie dzialal rekurencyjmie i drugi interacyjny- a ktore bedza wyswietlaly na ekranie wszystkie mozliwe kombinacje totolotka bez powtorzen. tzn. 123456 i np. 654321 to to samo!

glowna wygrana: zdjecie Pana A.L w neglizu razem z ksiedzem R.- samoobrona. [love]

;-)

milej zabawy :)

0
  1. kto wie, jak zamienic 2 zmienne wartosciami, bez uzywania zmiennej pomocniczej etc. - operujac tylko na tych 2 zmienych ?

chodzi ci o coś w stylu:

$a = 'dupa';
$b = 'ryba';

list($b, $a) = array($a, $b);

0

brawo: o to mi chodzilo, o nie uzywanie zadnych funkcji pomocniczych etc., a operowanie tylko na tych 2 zmiennych :)

no, a teraz zobaczmy, kto da rade totolotkowi.
jesli nikomu sie nie bedzie chcialo etc. - czyli nikt nie poda poprawnych kodow, to za tydzien - jakociekawostke ja wkleje :D
btw. plik z wszystkimi kombinacjami totka zajmuje cosik kolo 200 MB :P

0

Halfik nie łódź się ja jeszcze w ogólniaku wyliczyłem, że trafienie 6 to szansa jeden do pięćdziesięciu kilku milionów, także nawet jak wyślesz wszystkie kombinacje to nie zarobisz ;-)

0

Panczo: wiem, ze jesli wysle sie wszystkie kombincje to sie straci :P
btw. kombinacji jest niecale 14 mln ;-)

wczoraj puscilem ten skrypt totka u mnie na kompie, na noc, ale kupa z tego wyszla bo nie starczylo mu na wykonanie sie - 700 MB na dysku na pliki tymczasowe, no i musialem przestawic max czas wykonywania sie skryptow na 99999 :P

0

Panczo: wiem, ze jesli wysle sie wszystkie kombincje to sie straci :P
btw. kombinacji jest niecale 14 mln ;-)

Skąt ty wziołeś te 14 mln, mi z wzoru wychodzi inaczej?

0

hm.. prawdopodobnie te 14mln wzięło się ze wzoru na liczbę kombinacji k elementów spośród n elementów :)
Ckn = (nk) = n!/( k! * (n-k)! )
czyli:
C649 = (496) = 49!/( 6! * (49-6)! ) = 49!/( 6! * 43! ) = (444546474849)/(123456) =

(22346472*49)/1 13983816

Przepraszam za słabą czytelność obliczeń.
P.S. Czasami może się przydać uważanie na lekcji matematyki ;)

0

A czy to nie będzie czasem Wariacja bez powtórzeń?

[b]dopisane[/b]

Sprawdziłem macie racje to nie jest oczywiście warjacja bez powtórzeń...

0

LKS: no dokladnie ten wzor :P
napisalem ok. 14 mln. bo eni chcailo mi sie podawac tak dokladnie - a wczesniej tez liczylem ;-)

0

!!!!!!!!!!!!!!!

u mnie to ten skrypt strasznie buzuje i czasem sie wiesza.
o coś takiego chodziło???

<font color="violet"></span>

0

niezle gaborek: kumple z roku podobnie to zapisli :P
ja rozilem to tak:

ale to jest tylko zapis interacyjne, mnie bardziej interesuje rekurencyjny - i to taki zeby do funkcji nie przekazywac az zmiennych - jak na razie jeszcze nie wymysilem, ale ponoc to banal :D

btw. probowales zapisac to do pliku? mi sie udalo ;-) pliczek ma jedyne 238 mega :P

moze multilotek ? ;-)

0

możesz mi <font color="red">wieRZyć</span> lub nie ale to co napisałeś właśnie miałem od wczoraj wrzucić ale nie mogłem :(

nie udało mi się tego skryptu wywołać, gdy umieszczę na serverze to po jakimś czasie mam Time Out

gdy u siebie odpalam(już po zwiększeniu tego czasu) no to jakoś to dziwnie wychodzi(wygląda tak jakby odświerzał się co kilka sekund).

:) miło było się pobawić, jeszcze kilka dni temu to była czarna magia kompletnie :)

ale jest też inny sposób który przed chwilą wymyśliłem:

ale tam jest błąd!!
tutaj już jest chyba dobrze:

Ale czy to jest już rekurencja??

0

hehe, no mi tez sie tak odswierzalo co pare sekund, przy okazji zapisujac wygenerowana juz strone do internet temolary file - az braklo mi miejsca na dysku :P

a co sie tyczy tego kodu co podales: nie, to nie jest rekurencja. zeby to zrobic rekurencyjnie, musialbyc napisac funkcje, ktora wywoluje siebie sama, az do momentu gdy wypisze wszystkie mozliwe kombinacje. jeszcze dzis pokombinuje jak to zrobic, jak mi sie uda to wkleje kod :P

btw. no fajnie czasem tak cos pomieszac :P

0

a to nie wystarczy to co przed chwilą podałem tylko zamiast while dać deklaracje funkcji, a na końcu po echo dać warunek taki jak jest w while i wywołać funkcje jeśli spełniony?

<font color="violet"> </span>odrobinke zmieniłem końcówke algorytmu

Widzisz jakiś błąd??

0

gaborek: hmm... no nie bardzo to widze, sprobuj to napisac to Ci powiem czy to to :P

0

<font color="darkblue"></span>

aha i powiedz mi jak to zrobiłeś że wyświetliło ci wszystkie kombinacje.
Bo napisałeś że miałeś takie same problemy jak ja i jakoś sobie poradziłeś.

ale z ciebie niedowiarek :-P ja się przy niczym nie upieram ale mi to wygląda na poprawny skrypt. Tylko nie jestem pewien czy <font color="red">odrużniam</span> <font color="blue">interakcje</span> od rekurencji(chociaż czytałem art Dryo ;-) )

0

gaborek misiu ;-)
a gdzie ta funkcja wewnatrz siebie wywoluje sama siebie ? :P

0
0
0

Gaborek: a to dziala?
hehe mi wlasnie o to chodzilo, zeby to zrobic rekurencyjnie, ale bez przekazywania tych 6 parametrow do funkcji.

w sumie to jak w interacji mamy 6 forow, to kazdy z nich trzeba zastapic wywolaniem funkcji w funkcji przy opdpowiednich warunkach. za kazdym przelotem mamy jaks liczbe, wiec liczbe trzeba by np. do kiegos stringa dodawac, az nazbiera sie 6 - wyswietlic na ekran i znowu zbierac :P ale jakos nie potrafie tego ostatecznie przelozyc na kod - pewnie dlatego ze mam juz 5 z Algorytmow i struktur danych ;)
ale mimo wszystko ciekawi mnie :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1