Operowanie na strukturze danych

0

Jak w PHP utworzyć record bez konieczności zakładania bazy danych( pewnie czegos nie rozumiem...jak zwykle)? :-)
Wszędzie piszą o tabelach ( czy to odpowiednik recordów?) ale w połączeniu z bazą danych MySQL.
Czy po prostu używa się do tego polecenia CREATE TABLE nazwaTabeli()? Raczej nie ;-)
Potrzebuję tymczasowy record na zasadzie, tak jak się tworzy tablice (array). Nie potrzebuję do tego zakładać bazy danych :-)

Napiszę o co mi chodzi.
Mam pętle, która czyta dane z 3 plików ( aktualnie).
Potrzebuję te dane wrzucić albo do trzech tablic albo do jednego recordu.
Nie chcę robić tego na sztywno ( 3 tablice), tylko dynamicznie , stąd pętla.
Niestety tworzenie nazw tablic chyba jest nie możliwe dynamicznie stąd poszukiwanie rozwiązania
poprzez record.
No ale nie mogę doszukać się tworzenia recordu w PHP :-)'

Póki co robię 3 tablice... na sztywno. ;-)

0

Pewnie chodzi ci o tablice asocjacyjną :

$array = [
  "name" => "Jan",
  "age" => 35
  "job" => "student"
];

Możesz wysłać swoj kawałek kodu zeby mieć lepszy kontekst?

0
Yarilo napisał(a):

Pewnie chodzi ci o tablice asocjacyjną :

$array = [
  "name" => "Jan",
  "age" => 35
  "job" => "student"
];

Możesz wysłać swoj kawałek kodu zeby mieć lepszy kontekst?

Czytałem o tym ale jakoś nie załapałem. że o to mi właśnie chodzi :-)
To mój kod:

//odczyt nazw sedziow
if (file_exists("wyniki/final/sedziowie.txt")) {
  $sedziowie = file_get_contents("wyniki/final/sedziowie.txt");
}
else {
  $sedziowie ="";
}
print_r($sedziowie);

$sedziowie = explode(PHP_EOL,$sedziowie); // utworzenie tablicy z nazwami sedziow
print("$sedziowie[0]*<br>");
print("$sedziowie[1]*<br>");
print("$sedziowie[2]*<br>");


$katalog= 'wyniki/final/';
// czytanie danych dla wszytskich sedziow po kolei
foreach ($sedziowie as $nazwaSedziego)
{
  print("***************$nazwaSedziego***<br>");
  if ($nazwaSedziego == "")
break;

//$nazwaSedziego="Maciekk";
$szukanaFraza = "*$nazwaSedziego*";// szukamie pliku z nazwa sedziego
print("nazwaSedziego= $nazwaSedziego<br>");
print("szukanaFraza= $szukanaFraza<br>");

$lista = glob($katalog.$szukanaFraza);//$lista - tablica ze siezkami do znalezionych plikow
$znalezionyPlik = $lista[0]; // bedzie tylko jednen znaleziony plik
echo "$znalezionyPlik<br>";


$arr1 = file_get_contents("$znalezionyPlik"); // tworzenie tablicy dla kazdego z sedziow
print_r("arr1= $arr1<br>");



}

0

To co tutaj robisz to klasyczny przykład wykorzystania bazy danych, więc warto jej użyć.
Nie musi być to koniecznie MySQL. Możesz również użyć SQLite bazy która mieści się w 1 pliku : https://www.sqlitetutorial.net/sqlite-php/

0

Mnie by wystarczyło coś takiego:

$cars = array
  (
  array("Volvo",22,18),
  array("BMW",15,13),
  array("Saab",5,2),
  array("Land Rover",17,15)
  );

Tylko jak to stworzyć dynamicznie ? :-)

1
Waran3 napisał(a):

Mnie by wystarczyło coś takiego:

$cars = array
  (
  array("Volvo",22,18),
  array("BMW",15,13),
  array("Saab",5,2),
  array("Land Rover",17,15)
  );

Tylko jak to stworzyć dynamicznie ? :-)

A co to sa te liczby?

<?php
// tworzenie tablicy assocjacyjnej
$cars = [
	[
		"name" => "Volvo",
		"number1" => 22,
		"number2" => 18
	],
		[
		"name" => "BMW",
		"number1" => 22,
		"number2" => 18
	],
	[
		"name" => "Saab",
		"number1" => 22,
		"number2" => 18
	]
];

//dodawanie elementu
$cars[] = [
	"name" => "Land Rover",
	"number1" => 22,
	"number2" => 18
];

var_dump($cars);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1