Wybór środowiska programistycznego

0

zmieniłem edytor php, który zmieniał mi automatycznie litery z ogonkami. Zajączek 4.1 chyba ma ale ukrytą tą opcje. Gdzie albo jaki edytor polecicie?
Taki żeby zmianiał litery z ogonkami..
mam costanecznego.pl

0

phpstorm, ewentualnie visual studio code

1

Ja bym tylko poszedł w PhpStorm.

0

Skąd darmowego PhpStorm?

0
gaborek1987 napisał(a):

Skąd darmowego PhpStorm?

Haha, dobre :D Nie ma nic za darmo. Ale Phpstorm kosztuje tylko 497zł na rok, mniej niż netflix.

Najprostszy sposób to usuwać ustawienia co 30 dni, tylko to jest bardzo bliskie piractwa.

1

Ja do PHP / JS / HTML uzywam NetBeans 12.6 i polecam.

3

A tak serio, to nie ma lepszych IDE niż te od JetBrains. No może do c# tylko Visual Studio może konkurować, ale poza tym nie.

0
TomRiddle napisał(a):

A tak serio, to nie ma lepszych IDE niż te od JetBrains. No może do c# tylko Visual Studio może konkurować, ale poza tym nie.

Lepsze to pojęcie względne.
Jak kroisz w domu chleb to robisz to za pomocą noża czy używasz może profesjonalnej krajalnicy za 26000 zł, która ma dużo więcej funkcji niż nóż?
Np.:
screenshot-20220128125500.png

Warto doboierać narzędzia odpowiednio do potrzeb.

1
katakrowa napisał(a):

Warto doboierać narzędzia odpowiednio do potrzeb.

Twój argument z nożem i krajalnicą jest nie adektwatny, ponieważ nie są na tym samym spektrum. Krajalnica jest bardzo wydajna w krojeniu chleba, ale nie nadaje się do niczego innego, np krojenia pomidorów. Nóż jest mniej wydajny niż krajalnica, ale za to jest wszechstronny, można nim przeciąć praktycznie wszystko w kuchni.

Odpowiednikiem noża i PhpStorma byłby np vim vs PhpStorm - kiedy chcemy coś zmienić po SSH i kiedy developujemy pełny projekt. I to jest oczywiście prawda, Warto doboierać narzędzia odpowiednio do potrzeb. vim ma mniej funkcji ale jest wszechstronny, PhpStorm nadaje się do rozwijania dużych projektów. W zupełności, to jest prawda żeby dobierać narzędzia zaleznie od potrzeb.

Ale odnoszenie tego argumentu do NetBeans vs. PhpStorm już jest nieadekwatne. Jeśli już mam skorzystać z IDE, to nie wiem jaką zalete prezentuje NetBeans nad PhpStorm, jaką ma funkcję albo cechę posiada, która miałaby przeważyć tutaj?

PhpStorm ma więcej funkcji, więcej opcji refaktoru, więcej inspekcji, więcej integracji z wszelkimi systemami jak bazy danych, docker, kolejki, ftp, klienta HTTP, obsługuje więcej plików, ma więcej pluginów do wspomagania pracy, włączają się praktycznie tak samo szybko, wspiera więcej frameworków do testowania, jest wspierany przez firmę która produkuje najlepsze IDE do innych języków, więc innowacja w jednym szybko jest backportowana do pozostałych. Noi też dochodzi pośrednia zaleta, że znając jedno IDE od JetBrains, znasz praktycznie wszystkie, bo są do siebie bardzo podobne, różnią się tylko przystosowaniem do konkretnego języka.

Nie wiem w czym tutaj NetBeans ma przewage? Chyba tylko w tym że jest darmowy, ale PhpStorm kosztuje 89€ na rok, czyli jakieś 33zł miesiecznie. (Jak kupujesz nie na firmę, tylko prywatnie to 109€, czyli 41zł miesięcznie).

0
TomRiddle napisał(a):

Nie wiem w czym tutaj NetBeans ma przewage? Chyba tylko w tym że jest darmowy, ale PhpStorm kosztuje 89€ na rok, czyli jakieś 33zł miesiecznie. (Jak kupujesz nie na firmę, tylko prywatnie to 109€, czyli 41zł miesięcznie).

Argument "narzędzia względem potrzeb" jest kulawy, bo potrzeba jest dokładnie taka sama - IDE do PHP, ale argument o cenie też jest słaby - jeśli nie potrzebuję feature'ów które ma PHPStorm to dlaczego miałbym wydawać nawet 30-40 zł? Może feature set NetBeans czy VS Code będzie wystarczający, szczególnie jeśli mówimy o migracji z jakiś Zajączków czy innych Pajączków.

2
Saalin napisał(a):
TomRiddle napisał(a):

Nie wiem w czym tutaj NetBeans ma przewage? Chyba tylko w tym że jest darmowy, ale PhpStorm kosztuje 89€ na rok, czyli jakieś 33zł miesiecznie. (Jak kupujesz nie na firmę, tylko prywatnie to 109€, czyli 41zł miesięcznie).

Argument "narzędzia względem potrzeb" jest kulawy, bo potrzeba jest dokładnie taka sama - IDE do PHP, ale argument o cenie też jest słaby - jeśli nie potrzebuję feature'ów które ma PHPStorm to dlaczego miałbym wydawać nawet 30-40 zł? Może feature set NetBeans czy VS Code będzie wystarczający, szczególnie jeśli mówimy o migracji z jakiś Zajączków czy innych Pajączków.

No, VS Code już jest spoko. Ja nie mówię, że PhpStorm jest najlepszy i używaj tylko jego - ja mówię tylko że NetBeans jest do bani, i należy się go pozbyć już. VS Code jest darmowy i też jest spoko. Również ma wiele przewag nad NetBeans.

No to skoro potrzeba to IDE do PHP; to ja nie widzę żadnej racji żeby używać NetBeans. Ja bym używał tylko PhpStorm albo VS Code.

screenshot-20220128131536.png

Trzymajmy się prawej strony.

0

@katakrowa wyraźnie napisał, że nie przeczy, że phpstorm jest lepszy, ale netbeans spełnia jego wymagania i dlatego polecił do prostych rzeczy php/js/html. Po co ta gównoburza?
@TomRiddle jesteś jakiś odklejony

0
666 napisał(a):

@katakrowa wyraźnie napisał, że nie przeczy, że phpstorm jest lepszy, ale netbeans spełnia jego wymagania i dlatego polecił do prostych rzeczy php/js/html. Po co ta gównoburza?

Bo to nie ma sensu.

Mając do wyboru te trzy IDE: Net Beans, VS Code, PhpStorm, z których każdy spełni wymagania, to czemu ktoś miałby wybrać najgorsze z nich?

0
katakrowa napisał(a):

Autor wątku też zapytał "Skąd darmowego PhpStorm?" co może sugerować, że nie chce płacić 80zł miesięcznie za samo IDE.

No to jeśli nie ma 41zł na miesiąc to może używać VS Code.

0
katakrowa napisał(a):

A to już jest jedynie Twoje zdanie. Gdyby miał same zalety a NB był taki zły to bym używał phpStorm a z wielu powodów tak nie jest. Podobnie z VS Code, komuś może pasować a mi nie pasuje. O ile Visual Studio jest OK to VS Code do normalnego VS jest jak "świnka morska".

Czy możesz wskazać jakąkolwiek zaletę NetBeans?

Czy istnieje dowolna funkcja w NetBeans która działa lepiej niż ta sama funkcja w innych topowych IDE, nie ważne czy Visual Studio, VS Code, PhpStorm?

Podaj mi chociaż jedną rzecz w czym NetBeans jest lepszy (oprócz ładniejszej ikonki of course).

1

Niech autor sam sobie wybierze co mu pasuje, ale w ogólności to ludzie pracują w programach typu Eclipse, NetBeans, DevCpp, CodeBlocks, bo albo żyją w innej epoce albo ludzie, którzy ich uczą żyją w innej epoce. Nie wspominajac o syfach typu Pajaczek. Warto uświadamiać, że tooling bardzo poszedł do przodu i mamy warte uwagi, darmowe alternatywy jak VS Code.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1