Dostałem dziś po 18:00 zgłoszenie, że posypała się stronka...

10

Jak w tytule.. Dostałem dziś zgłoszenie, że na stronie napisanej w PHP przestały się pokazywać zdjęcia.
Nie wiem co może być przyczyną problemu zważywszy na to, że strona od grudnia 2007 roku do wczoraj działa poprawnie :-)
Technologia MySQL + PHP + CMS pisany w Delphi 5... przetrwała ponad 14 lat.
Muszę to jutro naprawić... przede wszystkim ze względu na "muzealną" wartość serwisu ale także spowodowane tym zgłoszeniem rozbudzone sentymenty do mojego pierwszego "komercyjnego" CMS, którego pierwsze wdrożenia miały miejsce w 2001 roku.

Obstawiam, że posypała się baza albo z serwera usunięto obsługę jakiegoś przedpotopowego PHP.
Może też być zwykły brak miejsca...
Wtedy chyba w bzie były zapisywane wszystkie zapytania wyszukiwania... Kurde ile tych rekordów dzisiaj po tylu latach musi być?

screenshot-20211208225342.png

Swoją drogą można też powiedzieć, że strona po latach sama naturalnie zrobiła się "mobilna"...
Zawsze uważałem, że z wdrażaniem nowości nie ma się co spieszyć :-)

screenshot-20211208230902.png

screenshot-20211208231024.png

1

U mnie widać zdjęcia.

2

Swoją drogą można też powiedzieć, że strona po latach sama naturalnie zrobiła się "mobilna"...

Na widescreenie wygląda kozacko ;p i.imgur.com/dvYpTmu.png

3

Co jak co, ale jak na taką staroć, to wygląda co najmniej porządnie.

0
hadwao napisał(a):

Na widescreenie wygląda kozacko ;p i.imgur.com/dvYpTmu.png

Jak znaczek pocztowy :)

1

Tu jest jakieś pytanie? Wygląda bardziej jak wpis na mikrobloga. Jakieś chociaż podsumowanie co było zepsute?

0

stronka w delphi ? bezsens

uzywalem delphi 3 na LAN stawialismy baze i laczylismy sie do bazy przez WinForms

robilem tez wtedy stronki w <html>

WTEDY ROK 1998 jakos mnie nie przyszlo do glowy tego laczyc

1
krzychu82a napisał(a):

stronka w delphi ? bezsens

WTEDY ROK 1998 jakos mnie nie przyszlo do glowy tego laczyc

Skąd ten wniosek, że stronka w dephi?

0

Pewnie chodzi mu o to zdanie: .. CMS pisany w Delphi 5

0

@serek - pewnie tak... CMS w Delphi bo to była typowa aplikacja backoffice dla biura nieruchomości.. t.j. umowy, faktury, klienci. Taki posty CRM, a skoro tam już były wszystkie dane włącznie z ofertami to uzupełnienie tego o CMS było naturalnym i całkowicie logicznym krokiem. Zresztą do dziś taki model stosujemy. Aplikacja biurowa/desktopowa z opcjami umożliwiającymi zarządzanie współpracującymi z nią serwisami WWW. Bardzo dobrze się to sprawdza.

0

I co było przyczyną awarii? ;)

3

Podobno karaluch dostał się między lampy serwera.

0

ile się dostaje za zlecenia przy takich rzeczach? to całkiem fajne, zwłaszcza że klient to nieruchomości (ostantio jak kupowałem dom po 640kPLN, pośrednik kroił mnie 4%+VAT, czyli spokojnie ponad 30kPLN) więc mam nadzieję że dużo bierzesz!

1
RequiredNickname napisał(a):

I co było przyczyną awarii? ;)

Informacja o tym jakie oferty mają pokazywać się w boksach na na stronie głównej przechowywana jest we wspomnianej dużej tabeli. Choć tabela była sprawna to tych dwóch rekordów nie było. Zatem albo klient usunął je samemu przez CMS albo faktycznie było coś nie tak z tą tabelą - jednak śladów uszkodzenia brak więc przyjmuję, że wywalone przez CMS. Pełne logi są tylko na komputerze klienta... Szkoda czasu na diagnozy. Po prostu uzupełniłem te kilka rekordów i zaczęło działać.
O dziwo sam PHP 5.2 i baza MySQL wciąż pracują jak należy. MySQL jest w miarę aktualny ( 5.7.28-31-log - Percona Server (GPL), Release '31', Revision 'd14ef86' ).

Przy okazji zobaczyłem jak zachowuje się stara aplikacja CMS i tu faktycznie w kilku miejscach pojawiają się problemy wynikające z bardziej radykalnego podejścia w MySQL do typów i wymagalności wypisania wszystkich pól agregujących w group by (akurat zapytania nie wykorzystywane w module CMS).
Problem ten jednak rozwiązuje proste

SET sql_mode=(SELECT REPLACE(@@sql_mode, 'ONLY_FULL_GROUP_BY', ''));

Wygląda na to, że strona jeszcze kilka lat może śmigać :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1