Nauka PHP a 2021r.

0

Hej!

Przychodzę z pytaniem, czy warto uczyć się PHP + baz danych obecnie? Slyszalem od innych ludzi, a takze na innych forach, że szkoda teraz zachodu na PHP, ja uważam inaczej - obserwując rynek u mnie w mieście(Rzeszów) zauważam, że najwięcej ofert jest dla web devów i własnie PHPowców.

Jak Wy uważacie? Warto się go uczyć, czy lepiej zacząć z node.js?

1

Bierz node, będę miał mniej konkurentów na rynku xD

1

Ja bym nie szedł w php, wybierz coś innego. Dla wielu technologii jest duże zapotrzebowanie.

4

A co chcesz w życiu robić? PHP na dzień dzisiejszy to web Dev i jakieś aplikację firmowe.
Czujesz się w tym dobrze? W programowanie idziesz dla kasy czy "bo lubisz"?

1
Kacpi7 napisał(a):

Slyszalem od innych ludzi, a takze na innych forach

Nie słuchaj ludzi na forach dopóki nie odpowiedzą ci, czy pracują z PHP i wiedzą, że nie warto czy kłapią paszczą żeby kłapać na php bo są sfrustrowani "po java bootcampie nie ma żadnej roboty"? [Kazik, Natalia w Brooklynie]

Praca szuka Człowieka (w PHP) i nie wymaga od Człowieka nie wiadomo czego

6

Pracowałem już w kilku językach i od jakiegoś czasu siedzę w PHP. Nie jest to mój język marzeń, ale ma swoje plusy. I nie jest tak, że programuję tylko "dla kasy". Nikt z nas nie pracuje przecież dla miski z ryżem, ale zadowolenie z kodu wynika raczej z projektu i jego architektury i wymagań niż od samego języka ;) Jeśli idzie o web dev to PHP ma spory kawałek tortu, bo Laravel i Symfony to bardzo dobre frameworki. Do tego sam język jest szybki (i staje się coraz szybszy), z każdą kolejną wersją pisze się w nim coraz przyjemniej (odchodzimy od średniowiecznych wersji 4 i 5), ma rozbudowany ekosystem, świetne narzędzia. Kiedyś sam się śmiałem z tego, że się wstawia kod w tagi HTMLa, ale te czasy to zamierzchła przeszłość. Dzisiaj PHP coraz bardziej przypomina Javę, a zasadniczo - kod biznesowy wygląda z grubsza tak samo jak w każdym innym języku OOP.

1

Popularność PHP na rynku pracy sama się napędza.

Ktoś musi utrzymywać i rozwijać te wszystkie systemy, które powstały w PHP. Te firmy w Rzeszowie mają stałych klientów.

Poza tym, przy ewentualnych nowych projektach wybiera się PHP, bo programiści tańsi. No i firmy mają nazatrudnianych programistów PHP gotowych do pracy, więc tańszym, mnjej wymagającym klientom wciskają rozwój ich systemu właśnie w PHP.

3

Zwykle: korporacje, banki, duże firmy to raczej Java i C# + front. ML, analityka, motoryzacja to często Python i C++. Embaded to chyba obecnie nadal C (i coś widziałem że i Python trochę). Gry to różnie - C# i Unity często. Mobilne to Swift i Java/Kotlin (i chyba C#).
PHP to aplikacje webowe, strony, sklepy internetowe i różne płatne serwisy webowe.

Pytanie gdzie byś chciał pracować: czy np. rozwijać jakiś sklep internetowy, czy bardziej aplikację bankową, czy może robić aplikacje mobilne na iOS lub androida.

0

@PaulGilbert: Najbardziej chciałbym właśnie pracować z serwisami czy aplikacjami webowymi, tylko nie wiem czy nie lepszym pomysłem niż PHP bedzie node.js :)

0

Wychodzę z założenia że programowanie to praca jak każda inna więc czy naprawdę ma to znaczenie w czym piszesz? Zarówno w PHPie jak i w node.js można zarabiać niezłe pieniądze.

szkoda teraz zachodu na PHP

PHP nadal jest rozwijany (niedawno pojawiła się wersja 8), a wiele firm nadal ma projekty oparte na PHPie. Z własnych obserwacji zauważam ostatnio wzrost zapotrzebowania na ludzi "od PHP'a". Oczywiście trendy się zmieniają, nie wiadomo czy za chwilę nie pojawi się jakaś nowa technologia, jednak ktoś te "stare" projekty nadal będzie musiał utrzymywać.

Jednakże, polecałbym autorowi tematu zapoznać się z obiema technologiami na własnej skórze i dopiero zdecydować. Najlepszym doradcą będzie własny bagaż doświadczeń a nie posty "randomów" z internetu.

0
Kacpi7 napisał(a):

@PaulGilbert: Najbardziej chciałbym właśnie pracować z serwisami czy aplikacjami webowymi, tylko nie wiem czy nie lepszym pomysłem niż PHP bedzie node.js :)

Ani jedno, ani drugie.

Języki typowane dynamicznie wydają się fajne na początku, ale na dłuższą metę, utrzymanie projektów w nich pisanych wymaga pisania kodu wyglądającego jak ten dla języków statycznie typowanych (type hints), aby możliwy był bezbolesny refactoring.

Ja do backendu aplikacji webowych wybierałbym raczej między Javą, a C#.

0

PHP może być używany jako język ścisłego typowania. Moim skromnym zdaniem, można w nim pisać podobnie jak w innych.
Problemem jest to, że gro programów jest pisane jak dla PHP 5.0 Cześć bibliotek nie jest aktualizowana, lub aktualizacja została zrobiona przez stworzenie nowej wersji niekompatybilnej wstecznie, tym samym i aplikacja z niej korzystająca wymaga dużego refaktoringu. Tutoriale też nie są aktualizowane. Dlatego pewnie na początku ciężko trafić do jakiegoś projektu i firmy, która z tego korzysta.
Kolejna uwaga - zaczniesz w PHP to potem nie tak łatwo jest zmienić język. Z czasem zaczniesz pewnie zarabiać jakieś pieniądze i cofnięcie się do kwoty X/2 tylko po to by zmienić język może być trudne.

3
jurek1980 napisał(a):

PHP może być używany jako język ścisłego typowania. Moim skromnym zdaniem, można w nim pisać podobnie jak w innych.

Problemem jest to, że gro programów jest pisane jak dla PHP 5.0 Cześć bibliotek nie jest aktualizowana, lub aktualizacja została zrobiona przez stworzenie nowej wersji niekompatybilnej wstecznie, tym samym i aplikacja z niej korzystająca wymaga dużego refaktoringu. Tutoriale też nie są aktualizowane. Dlatego pewnie na początku ciężko trafić do jakiegoś projektu i firmy, która z tego korzysta.
Kolejna uwaga - zaczniesz w PHP to potem nie tak łatwo jest zmienić język. Z czasem zaczniesz pewnie zarabiać jakieś pieniądze i cofnięcie się do kwoty X/2 tylko po to by zmienić język może być trudne.

Brak typoów generycznych, brak kolekcji (array to nie jest dobra kolekcja, bo pełni rorlę jednoczeście listy, mapy i zbioru), brak typów dla zmiennych lokalnych, string może być klasą, referencją do funkcji statycznej i domknięciem.

Dodatkowo, co do typów, od PHP 5.6 (w deklaracjach), od 7.0 (prymitywy), od 7.1 (w return-type) i od 8.0 *w polach klas) można pisać type-hity, ale core PHP (totalnie wszystkie funkcje) nie mają tych type-hintów (nie korzystają z własego rozwiązania), mają jedynie phpDoc do typów i rzucają każda funkcja inny wyjątek jak dostanie niepoprawny typ, a spora część je wgl nawet przemilcza. W PHP, jeśli chodzi o ścisłość typów to tak na prawdę możesz ufać tylko funkcjom które sam napiszesz (podobnie np jest z przestrzeniami nazw, w swoich projektach możesz ich używać ale wszystkie klasy i funkcje w PHP po prostu są w globalu).

0

@TomRiddle:

brak kolekcji ...

natywnie owszem, ale masz swobode implementacji wlasnych rozwiazan

array to nie jest dobra kolekcja, bo pełni rorlę jednoczeście listy, mapy i zbioru

w jaki sposob ten fakt utrudnia mi osiagniecie oczekiwanych rezultatow w kodzie?

wszystkie klasy i funkcje w PHP po prostu są w globalu

owszem, ale funkcje globalne to antypattern, wiec wiec raczej rzadko sie je spotyka, natomiast globalny dostep do klas to jedynie stwierdzenie faktu, a nie jakis powod do deprecjacji.

Czy moglbys mi to jakos uzasadnic? (to nie flame wiec pytam jak najbardziej na serio)

1
mopsik napisał(a):

@TomRiddle:

brak kolekcji ...

natywnie owszem, ale masz swobode implementacji wlasnych rozwiazan

array to nie jest dobra kolekcja, bo pełni rorlę jednoczeście listy, mapy i zbioru

w jaki sposob ten fakt utrudnia mi osiagniecie oczekiwanych rezultatow w kodzie?

wszystkie klasy i funkcje w PHP po prostu są w globalu

owszem, ale funkcje globalne to antypattern, wiec wiec raczej rzadko sie je spotyka, natomiast globalny dostep do klas to jedynie stwierdzenie faktu, a nie jakis powod do deprecjacji.

Czy moglbys mi to jakos uzasadnic? (to nie flame wiec pytam jak najbardziej na serio)

Źle odczytałeś moją wypowiedź, nie hejtuje php.

Wszystko co napisałeś jest prawdą w przypadku PHP, ale jest też prawdą w przypadku każdego innego języka bez type-hintów.

Ja się starałem wykazać jak mało type-hinty w php tak na prawdę robią dobrego w PHP, jeśli nie wprowadzi się jeszcze wielu zmian (pewnie jakieś 10 lat lub mniej), to mogłoby ich wgl nie być, w kontekście type-safety. Już nawet TypeScript do JS wprowadza więcej bezpieczeństwa.

brak kolekcji ...

natywnie owszem, ale masz swobode implementacji wlasnych rozwiazan

Mógłbym je zrobić również w słabotypowanym języku jak Ruby albo JS. Także type-safety pod względem kolekcji: PHP: 0 punktów.

array to nie jest dobra kolekcja, bo pełni rorlę jednoczeście listy, mapy i zbioru

w jaki sposob ten fakt utrudnia mi osiagniecie oczekiwanych rezultatow w kodzie?

Nijak, ale też nie pomaga. Type-safety kontekście odpowiedniej kolekcji do odpowiedniego celu, Php: 0 punktów.

wszystkie klasy i funkcje w PHP po prostu są w globalu

owszem, ale funkcje globalne to antypattern, wiec wiec raczej rzadko sie je spotyka, natomiast globalny dostep do klas to jedynie stwierdzenie faktu, a nie jakis powod do deprecjacji.

Tu już odbiegasz od tematu. Temat jest poświęcony Type-safety. Ja napisałem, że szkoda że w php są type-hinty, ale nie są użyte w corze PHP, i jako ciekawostkę dodałem że podobnie jest z namespace'ami, są w języku, ale core ich nie używa.

Poza tym "funkcje globalne to antypattern, wiec wiec raczej rzadko sie je spotyka"... Serio? Jesteś w stanie napisać COKOLWIEK w php nie używając ich funkcji globalnych? Praktycznie każdy kod w vanilla-PHP jest zalany globalnymi funkcjami . Antypattern? Jak najbardziej. Rzadko się je spotyka w php? Oj wręcz przeciwnie.

0

@TomRiddle:

Mógłbym je zrobić również w słabotypowanym języku jak Ruby albo JS. Także type-safety pod względem kolekcji: PHP: 0 punktów.

Z tym trudno mi sie zgodzic, Koniecznosc stworzenia wlasnej kolekcji nie implikuje brakow w odniesieniu do type-safety. Oczywiscie zrobienie tego w niewlasciwy sposob niesie za soba okreslone konsekwencje, ale przy zalozeniu odpowiedniej implementacji okreslonych standardow brak natywnych kolekcji nie stanowi problemu.

Nijak, ale też nie pomaga. Type-safety kontekście odpowiedniej kolekcji do odpowiedniego celu, Php: 0 punktów.

Podobnie jak powyzej, W wielu przypadkach zwiazane jest to z tworzeniem zbednego i nadmiarowego kodu, powodujac coraz wieksze trudnosci w jego utrzymaniu, a overengineering wrecz "wali po oczach".

...Praktycznie każdy kod w vanilla-PHP jest zalany globalnymi funkcjami . ... Rzadko się je spotyka w php? Oj wręcz przeciwnie.

Pelna zgoda, z jakiegos powodu zalozylem ze odnosisz sie do funkcji wlasnych. Pytanie tylko czy to wylacznie cecha php i na czym polega ulomnosc takiego stanu rzeczy?

Generalnie, to nie bylo zaproszenie do dyskusji, po prostu chec poznania innego punktu widzenie, moich odpowiedzi rowniez nie traktuj jako prowokacji do polemiki ale jako uzasadnnie dla postawionego pytania. Jesli bedziesz chcial jeszcze cos dodac, zapraszam, ja jednak juz teraz jestem w pelni usatysfakcjonowany Twoja odpowiedzia.

1

@mopsik:

mopsik napisał(a):

@TomRiddle:

brak kolekcji ...

natywnie owszem, ale masz swobode implementacji wlasnych rozwiazan

Jak w każdym innym języku :| Chociaż tutaj prym wiedzie chyba C++ i string... Co biblioteka/framework, to zupełnie inny string. Ale odbiegam...

1

Tak sobie właśnie wszedłem na stronę ogłoszeń o pracę jednego z serwisów, żeby sprawdzić, ile w ciągu ostatniej doby pojawiło się ogłoszeń o pracy w PHP. Naliczyłem ręcznie 70 ofert. To w mojej ocenie dużo. Może to też stanowić jakiś punkt odniesienia.

0
PaulGilbert napisał(a):

Tak sobie właśnie wszedłem na stronę ogłoszeń o pracę jednego z serwisów, żeby sprawdzić, ile w ciągu ostatniej doby pojawiło się ogłoszeń o pracy w PHP. Naliczyłem ręcznie 70 ofert. To w mojej ocenie dużo. Może to też stanowić jakiś punkt odniesienia.

Justin Bieber i php skutecznie pokazują że nie musisz być dobry żeby być popularny.

0

@PaulGilbert: Tylko właśnie jak interpretować ten punkt odniesienia?

Może jest tyle ofert nie tylko dlatego, że się w tym dużo robi, ale też dlatego, że programiści mają już dość mindfucków i przechodzą na inne technologie? Firmy potrzebują wtedy kogoś na to miejsce...

3
Pipes napisał(a):

Ma plusy w postaci szybkości pisania

Jak każdy wyżejpoziomowo słabotypowany język jak Python, Ruby, JavaScript czy inne takie. Więc pod tym względem PHP się nijak nie wyróżnia.

łatwości nauki, prostej składni, sensownych aktualizacji itp.

Again, każdy inny popularny język ma takie same plusy. Więc pod tym względem PHP się nijak nie wyróżnia.

Ekosystem jest spoko, bo masz phpstorm, composer, ormy różne itp.

Czyli masz IDE, system zarządzania zależnościami i biblioteki?

JetBrains udostępnia IDE do bardzo wielu języków, systemy zarządzania zależnościami istnieją do innych (npm, yarn, gem, bundle, pip, mvn, gradle, etc.). Więc pod tym względem PHP się nijak nie wyróżnia.

Przypomina Javę coraz bardziej, bo wprowadza typowane pola klas, typowane argumenty etc.

Czyli składnia klas? Opisałeś jakiś może 1% tego w jaki języki mogą być podobne do siebie, poza tym może i wprowadza, ale:

  • generyków nadal nie ma
  • enumów nie ma (dopiero wchodzą)
  • typów kolekcji nadal nie ma
  • różne miejsca gdzie typ możeb być ustawiony są dodawane w skrajnie różnych wersjach, w różnych majorach nawet
  • Polimorfizm w PHP jest skopany (bo nie można zawęzić argumentów albo odwęzić return-typów, tak jak w Javie, c# i każdym innym silnietypowanym języku)
  • Nie można jednocześnie wymóc funkcji i jej nadpisać w traitcie.

Poza tym nadal są dziwne "smaczki" PHP, np to że string "strlen" albo array [$this, 'method'] że one oba pasują do typu callable. Także rozróżnienie czy coś jest stringiem, arrayem czy callablem też jest fajne. Czyli takie "method reference" z Javy, czyli jak widać pomysł ten sam (dobry ;) wykonanie c****.

Porównywanie Javy i PHP pod względem bezpieczeństwa typów to jak porównać komandosa, z 6ciolatkiem który nauczył się rzucać kamieniami.

Jedyny plus jaki widzę w PHP nad innymi językami, to jest na prawdę jedyny, to to że w PHP8 weszły unie, np int|string, i z tego co wiem to teraz to jest jedynie w TypeScript'cie takie coś (i w type-whispering w Pythonie, ale to nie jest egzekwowane). Także to jest jedyny plus.

Nie uważam go dalej za język marzeń, ale nie jest na szczęście tym, czym był 10 czy 15 lat temu ;)

Tak, 15 lat temu był c****, 10 lat temu był zjebany, teraz jest po prostu bardzo zły. Jest progress.

@Pipes Aha, noi jeszcze klasyk php, czyli to że w PHP prawie wszędzie int 1 jest równy string "1".
Spróbuj w PHP napisać kod który odrożni [1 => 'Foo'] od ['1' => 'Foo'] ;)

0

Tak, 15 lat temu był c****, 10 lat temu był zjebany, teraz jest po prostu bardzo zły. Jest progress.

Aż tak ostro? Chyba tak tragicznie nie jest jednak. W PHP powstają jednak duże apki robione przez duże firmy.
Ale ogólnie co do zasady jak najbardziej rozumiem Twoje podejście i dużo i mi rozjasniłeś.

0

W PHP powstają jednak duże apki robione przez duże firmy.

Konkretnie to jakie?

1
jurek1980 napisał(a):

Tak, 15 lat temu był c****, 10 lat temu był zjebany, teraz jest po prostu bardzo zły. Jest progress.

Aż tak ostro? Chyba tak tragicznie nie jest jednak.

Jest.

W PHP powstają jednak duże apki robione przez duże firmy.

Jeśli duża firma stoi za projektem, to taka duża firma jest w stanie przeciwstawić się KAŻDYM pułapkom jakie język na nie zastawi. Ale to nie znaczy że język jest dobry. Poodbnie jak drogi adwokat jest w stanie wybronić przestępcę, ale to nie znaczy że przestępca jest niewinny.

0

Popełniłem taki błąd na studiach, nie wziąłem pracy związanej z programowaniem i powiedziałem że w skryptowych językach nie chce programować. Wtedy myślałem o c, cpp, Java i bym był może teraz programistą.

0

Jak przeczytałem temat to nie mogłem nie odpisać. Na razie pominę kwestię (odniosę się do tego na końcu) tego czy "warto się uczyć PHP" bo pytanie jest prawie równoznaczne "czy warto robić prawo jazdy kat. C". Zacznę jednak od popularności PHP. Tyle co ja przeżyłem "końców PHP" to już nie zliczę (mam sporo lat :) ) i ciągle czekam na ten koniec żeby się przebranżowić (co więcej, zacząłem tworzyć coś na Androida ucząc się tym samym Javy). A ta cholera PHP jak na złość... nie chce się "skończyć". I tak tkwię sobie i dłubię w PHP :)

To po pierwsze, po drugie - nawiązanie do "awansu" z ch..... do zły. Tutaj się nie zgodzę aby w OBECNEJ formie tytułować PHP mianem "zły". Od razu zaznaczam, że nie zamierzam się kłócić "co lepsze" bo nie o to tutaj chodzi i MAM świadomość o możliwościach Javy, znam różnicę pomiędzy tymi językami. Chcę tylko napisać, że w tym momencie napisanie aplikacji / strony WEBOWEJ zabezpieczonej w odpowiednim stopniu przed atakami i bez błędów jest równie możliwe jak i w Javie, i to bez generyków, enumów, kolekcji :)

@TomRiddle - porównanie do adwokata i oskarżonego, trochę nietrafione. Ja bym to raczej porównał inaczej. Możemy sobie kupić Ferrari za duuużo $$$. Fajnie będzie się nim jeździło dopóki nie prześcignie nas Nissan 350Z po tuningu japońskim i koszt tego zabiegu to będzie "0,03 x duuużo $$$" (Nissana wezmą od "handlarza Mirka jako nówkę nieśmiganą za pół darmo"). I co teraz, mam stwierdzić, że Nissan jest "zły" ???

Przechodząc do samego tematu. Na obecnym etapie NIE DA się przewidzieć czy "warto" pisać w TYM czy innym języku, trzeba raczej sobie zadać pytanie CO chcę pisać ponieważ PHP nadaje się zupełnie do czego innego niż Java.

0
leonpro778 napisał(a):

@TomRiddle - porównanie do adwokata i oskarżonego, trochę nietrafione. Ja bym to raczej porównał inaczej. Możemy sobie kupić Ferrari za duuużo $$$. Fajnie będzie się nim jeździło dopóki nie prześcignie nas Nissan 350Z po tuningu japońskim i koszt tego zabiegu to będzie "0,03 x duuużo $$$" (Nissana wezmą od "handlarza Mirka jako nówkę nieśmiganą za pół darmo"). I co teraz, mam stwierdzić, że Nissan jest "zły" ???

Daj mi jeden przykład jak PHP "prześciga" cokolwiek. Masz jakiś benchmark? ;)

0

@TomRiddle: Ilość programistów, wielkość community. A to się przekłada bezpośrednio na biznes. Nikt nie będzie szukał rok 1 seniora w Dart. Zamykam temat.

0

Najpierw to:

TomRiddle napisał(a):

@Pipes Aha, noi jeszcze klasyk php, czyli to że w PHP prawie wszędzie int 1 jest równy string "1".

<?php
$a = 1;
$b = '1';

if ($a === $b) { echo 'TomRiddle - you\'re right'; }

Co do benchmarku... mi tam nie są potrzebne :) Zmierzmy czas wyświetlenia "Hello World" w przeglądarce :)

https://benchmarksgame-team.pages.debian.net/benchmarksgame/performance/regexredux.html

0
leonpro778 napisał(a):

Jak przeczytałem temat to nie mogłem nie odpisać. Na razie pominę kwestię (odniosę się do tego na końcu) tego czy "warto się uczyć PHP" bo pytanie jest prawie równoznaczne "czy warto robić prawo jazdy kat. C". Zacznę jednak od popularności PHP. Tyle co ja przeżyłem "końców PHP" to już nie zliczę (mam sporo lat :) ) i ciągle czekam na ten koniec żeby się przebranżowić (co więcej, zacząłem tworzyć coś na Androida ucząc się tym samym Javy). A ta cholera PHP jak na złość... nie chce się "skończyć". I tak tkwię sobie i dłubię w PHP :)

To po pierwsze, po drugie - nawiązanie do "awansu" z ch..... do zły. Tutaj się nie zgodzę aby w OBECNEJ formie tytułować PHP mianem "zły". Od razu zaznaczam, że nie zamierzam się kłócić "co lepsze" bo nie o to tutaj chodzi i MAM świadomość o możliwościach Javy, znam różnicę pomiędzy tymi językami. Chcę tylko napisać, że w tym momencie napisanie aplikacji / strony WEBOWEJ zabezpieczonej w odpowiednim stopniu przed atakami i bez błędów jest równie możliwe jak i w Javie, i to bez generyków, enumów, kolekcji :)

@TomRiddle - porównanie do adwokata i oskarżonego, trochę nietrafione. Ja bym to raczej porównał inaczej. Możemy sobie kupić Ferrari za duuużo $$$. Fajnie będzie się nim jeździło dopóki nie prześcignie nas Nissan 350Z po tuningu japońskim i koszt tego zabiegu to będzie "0,03 x duuużo $$$" (Nissana wezmą od "handlarza Mirka jako nówkę nieśmiganą za pół darmo"). I co teraz, mam stwierdzić, że Nissan jest "zły" ???

Przechodząc do samego tematu. Na obecnym etapie NIE DA się przewidzieć czy "warto" pisać w TYM czy innym języku, trzeba raczej sobie zadać pytanie CO chcę pisać ponieważ PHP nadaje się zupełnie do czego innego niż Java.

Zauwaz prosze ze np. takie C tez od lat sie mocno na rynku trzyma i jak ktos zna to prace miec bedzie. Osobiscie to nawet to C lubie za prostote.
Czy jednak jest to powod zeby poczatkujacym polecac ten jezyk kiedy jest X innych, lepszych, przyjemniejszych?

Jak ktos od od kilku/nastu lat grzebie w tym PHPie to chociazby sila bezwladnosci sobie zostanie. Ale czemu ktos kto tego jezyka nie zna mialby sie uczyc wlasnie jego skoro nawet php-devi przyznaja, ze ma mnostwo ulomnosci?

EDIT: ale wszyscy sie tak skupili na tym PHP a przeciez JS nie lepszy : d

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1