Znajdowanie elementu oraz usuwanie odpowiedniej wartości z bazy danych (Skrypt)

0

Witam, mam taką tabelę:

Potrzebuję znaleźć w pętli dla id_component = 1 łączną wartość równą 6.
O co mi dokładnie chodzi:

Po zsumowaniu dla id_component = 1 mamy kolumnę value równą 15. Teraz sortując po dacie date ASC (Od najmniejszej) muszę odjąć kolejno 5 value z rekordu pierwszego znalezionego przed sortowanie po dacie (Opisanego wyżej), oraz jeden wartość z kolumny value z drugiego rekordu.

Tutaj przykład:
Wartość szukana: 6 value dla id_component = 1
Kolumna sortowana po dacie date (ASC):
Znalezione rekordy:

Teraz skrypt musi odjąć z pierwszego wiersza wszystkie kolumny z value czyli ma być 0
A z drugiego ma odjąć tylko jedną wartość czyli value = 9

Podobnie dla wartości szukanej 9: dla id_component = 1
Teraz skrypt musi odjąć z pierwszego wiersza wszystkie kolumny z value czyli ma być 0
A z drugiego ma odjąć tylko jedną wartość czyli value = 6

Nie mówię tutaj o samym kodzie jak wybierać coś z bazy itd. bo to wiem. Chodzi mi o sam skrypt (może być pseudokod) który będzie sprawdzał te po kolei te wartości dla danych wierszy.

2
ArAs2 napisał(a):

Potrzebuję znaleźć w pętli dla id_component = 1 łączną wartość równą 6.

Opis niezrozumiały. Niezrozumiałe jest już pierwsze zdanie.

0

@Freja Draco: Z przykładów wszystko powinno stać się jasne o co chodzi.

2

Pobierz wszystkie rekordy o id_component = 1.

SELECT * FROM tabela WHERE id_component = 1;

Następnie wykonaj potrzebne obliczenia, a wyniki zapisz za pomocą UPDATE.
https://www.w3schools.com/php/php_mysql_update.asp

4
ArAs2 napisał(a):

@Freja Draco: Z przykładów wszystko powinno stać się jasne o co chodzi.

Przeczytałam opis i przykłady i dalej nie wiem, co właściwie chcesz zrobić.
Zdania w stylu:

Teraz skrypt musi odjąć z pierwszego wiersza wszystkie kolumny z value czyli ma być 0
A z drugiego ma odjąć tylko jedną wartość czyli value = 9

Zwyczajnie nie mają sensu.

1

Napisz jaśniej. Nie rozumiem czemu informatycy mają problem z jasnym precyzowaniem myśli. Połowę problemów można byłoby rozwiązać szybko gdyby były jasno i precyzyjnie sformułowane.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1