Frameworki PHP w katalogu index.php

0

Które frameworki godne polecenia nie wymagają umieszczania plików w katalogu nadrzędnym względem index.php? Czyli nie tak jak Laravel ale tak jak np. forum SimpleMachines czy też prawdopodobnie phpBB.

0

Każdy framework da się dostosować tak, żeby index.php był w innym miejscu. Tylko po co? Czemu przeszkadza ci struktura Laravela/Symfony, itp. ?

0

W Laravel, o ile nic się nie zmieniło, index.php musi być w public_html a cały framework (ztcp 200 MB+), własny kod i strony musi być w katalogu nadrzędnym. Jeśli na hostingu jest wiele stron, to tylko jeden może mieć framework.

0

Nic nie musi, wszystko zależy od konfiguracji serwera www i tego co masz w index.php.

0
włóczęga napisał(a):

Jeśli na hostingu jest wiele stron, to tylko jeden może mieć framework.

Nadal nie widzę problemu. Zmieniasz po prostu ścieżkę do katalogu z plikiem index.php i pro problemie.

0

A jakie frameworki polecacie (minimalistyczne) żeby działały domyślnie w katalogu (podkatalogi tak ale nie nadrzędne) przez który wywołuje się index.php czy też inne pliki php/html/whatever z przeglądarki?

0
włóczęga napisał(a):

podkatalogi tak ale nie nadrzędne

No ale co masz do tych katalogów nadrzędnych? Przecież to nie jest problem, żeby index.php był w innym folderze niż główny kod.

0

Np. żeby domyślnie nie było problemów umieścić pliki w ten sposób:

public_html/strona1/
public_html/strona1/web_aplikacja1/
public_html/strona1/web_aplikacja2/
public_html/strona1/rest_api/

I żeby web_aplikacja1 web_aplikacja2 i rest_api były na tym samym frameworku (każda instancja w swoim katalogu).

1

Tylko takie usytuowanie katalogów i plików to kwestia bezpieczeństwa. Właśnie chodzi o to, żeby nie było możliwości łatwego dostania się do dowolnego katalogu czy pliku, albo żeby nie było konieczności dopisywania każdej podstrony do .htaccess
W końcu zapomnisz o jakimś katalogu i nadasz mu niewłaściwe uprawnienia i będziesz się dziwił, że wykradziono Ci hasło do bazy etc.

0

To ja wiem, że taka jest intencja Laravela, czy pewnie też Symfony.

Ale nie pamiętam już jak to jest z WordPressem, Joomlą czy nie tak samo jak z wymienionym przeze mnie w pierwszym poście forami?
I takiego frameworka poszukuje.

1

Powiem tak, chyba idziesz w złym kierunku. Zamiast sprawdzić jak na Twoim hostingu z używanym tam webserwerem hostować wiele instancji takich framework-ów to szukasz jakiegoś obejścia.
Może, takie coś? Pół minuty szukania, jako przykład:
https://medium.com/@umaams/multiple-laravel-sites-on-sub-directory-using-apache-webserver-91fa20e57ac4
Co do wielkości Laravel i miejsca, zainteresuj się Lumen.

0

Tak przeglądam frameworki PHP i chyba już każdy ma podobną strategię czyli index.php w public a reszta w ../
Wiele z nich w shared hosting nie jest optymalnym rozwiązaniem. A jeśli używać VPS to może lepiej Python czy Ruby czy Spring.

Chyba najlepiej tworzyć w PHP bez żadnego frameworka, jeśli nie wysyła się danych przez json_encode() to przydałby się tylko jakiś fajny system template'ów tak jak kiedyś był Smarty.

0

@włóczęga:

kiedyś był Smarty.

Czemu kiedyś był? Smarty nie jest już rozwijany?

0

@włóczęga:
Wydaje mi się że naprawdę idziesz w złą stronę.
Żeby hostować sobie wiele stron hosting powinien mieć podpięte kilka stronek (a'ka vhosts w apache).
W każdej z nich ustawiasz sobie publiczny adres do katalogu public a kod źródłowy jest wyżej ponieważ jest to kwestia bezpieczeństwa.
Nie wiem z jakiego hostingu korzystasz, może po prostu źle to konfigurujesz - ot cały problem.

EDIT: Dlatego też wiele framework'ów idzie już w tą stronę że wystawiamy tylko to co "musimy".

1
GoHard napisał(a):

@włóczęga:
EDIT: Dlatego też wiele framework'ów idzie już w tą stronę że wystawiamy tylko to co "musimy".

a to nie po to jest .htaccess?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1