Dlaczego program nie kasuje pliku w katalogu na serwerze?

0

Dlaczego program nie kasuje pliku w katalogu na serwerze ? Mam php 7,2 Dziękuję za udzielenie szczegółowej odpowiedzi wraz z linkami.

<html>

<body>

<?php

$uzytkownik = "uzytkownik"; 
$haslo = "haslo";
$db_name = "db_name";
$adres = "adres";

$link = mysqli_connect( $adres, $uzytkownik, $haslo);
unlink('zdjecie.jpg');

?>

<h1> Kasowanie pliku w katalogu na serwerze, właśnie skasowałeś plik z katalogu na serwerze o nazwie pliku  nazwa_pliku.jpg </h1>

</body>
0

Takie otrzymuję komunikaty:
Warning: PHP Startup: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /kasowanie.php on line 13

Warning: PHP Startup: (HY000/2002): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /kasowanie.php on line 13

Warning: PHP Startup: No such file or directory in /kasowanie.php on line 14
Kasowanie pliku w katalogu na serwerze, w�a�nie skasowa�e� plik z katalogu na serwerze o nazwie pliku nazwa_pliku.jpg

Niestety plik nie został skasowany.

2

Adres serwera db nie jest odnajdowany. To jeden z błędów. Co do pliku to sprawdź sobie ścieżki i uprawnienia.
Czy np. file_exists() "widzi" ten plik?

2

Nigdy nie podawaj publicznie danych logowania do bazy danych!##

Odnośnie usuwania pliku, musisz podać pełną ścieżkę, nie tylko nazwę pliku. Zaloguj się na serwer i użyj komendy "pwd" w katalogu, w którym znajduje się zdjęcie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0